Sari direct la conținut

Liderul comunitatii musulmane din Romania: Din ce in ce mai multi misionari religiosi predica alt tip de islam decat cel traditional

HotNews.ro

In Romania exista din ce in ce mai multi misionari religiosi care predica, in moschei si geamii neavizate de Secretariatul de stat pentru Culte, alt tip de islam decat cel traditional, declara intr-un interviu la Europa Fm muftiul Murat Iusuf, liderul comunitatii musulmane din Romania. Potrivit acestuia, numai in Bucuresti ar exista cel putin 16 lacasuri de cult si 6 fundatii musulmane care nu au avize de la Muftiat, singura institutie recunoscuta oficial de stat ca reperezentant al comunitatii musulmane din Romania. Acestea nu sunt subordonate nimanui din punct de vedere religios si au fost construite din bani a caror provenienta nu este cunoscuta, putand fi vorba, in functie de marime, despre sute de mii de euro.

Muftiul Murat Iusuf afirma ca misionarii veniti in ultima perioada la noi in tara, provin din Franta, Marea Britanie si Germania. Muftiul spune ca a discutat acest subiect cu diplomatii acreditati la Bucuresti. El a precizat ca fenomenul se extinde in aproape toata tara, inclusiv la sate.

Liderul comunitatii musulmane nu a vorbit despre un pericol reprezentat de Statul Islamic in Romania, insa a afirmat ca “E clar ca exista anumite conexiuni, daca eu le stiu si le-am transmis mai departe, e clar ca se stiu si de catre altfel de institutii.” El a sustinut ca, in urma solicitarii adresate autoritatilor sa clarifice statutul functionarii unor fundatii in Romania, a fost amenintat cu moartea.

Muftiul Murat Iosuf a mai povestit ca, in ultimele doua saptamani, s-a intanit atat cu reprezentantii Secretariatului de Stat pentru Culte cat si cu parlamentarii de Constanta pentru a le cere modificarea legilor astfel incat statutul fundatiilor religioase musulmane sa fie clarificat. Liderul comunitatii musulmane a mai aratat ca la Secretariatul de Stat pentru Culte nu mai functioneaza nicio comisie care sa avizeze infiintarea de lacasuri de cult. O asemenea comisie a existat pana acum doi ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro