Sari direct la conținut

Liderul extremei drepte franceze Jordan Bardella susține Ucraina, dar nu-i va trimite rachete cu rază lungă de acțiune

HotNews.ro
Liderul extremei drepte franceze Jordan Bardella susține Ucraina, dar nu-i va trimite rachete cu rază lungă de acțiune
Liderul RN Jordan Bardella. FOTO: NICOLAS MESSYASZ / Sipa Press / Profimedia

Președintele partidului Adunarea Națională (RN), cotat cu prima șansă înaintea alegerilor anticipate din 30 iunie-7 iulie, și-a exprimat poziția privind războiul din Ucraina, subliniind că Kievul are dreptul de a se apăra. El a subliniat însă că, dacă va fi numit prim-ministru, nu va trimite Ucrainei arme pentru a lovi teritoriul Rusiei, scrie Reuters.

Partidul Adunarea Națională (RN) al lui Jordan Bardella conduce în sondajele de opinie înainte de alegerile parlamentare anticipate din 30 iunie și 7 iulie, motiv pentru care acesta a fost chestionat pe tema poziției sale privind Ucraina.

„Îmi doresc ca Ucraina să aibă la dispoziție muniția și echipamentele de care are nevoie pentru a menține frontul, dar linia mea roșie nu se va schimba, și anume trimiterea de echipamente care ar putea avea consecințe de escaladare în Europa de Est”, a declarat Bardella reporterilor la târgul de armament Eurosatory de lângă Paris.

„Și astfel nu am de gând să trimit, în special, rachete cu rază lungă de acțiune sau alte arme care să permită Ucrainei să lovească teritoriul rusesc. Poziția mea nu s-a schimbat și nu se va schimba – este vorba despre susținerea Ucrainei și evitarea tuturor riscurilor de escaladare în regiune. Și cred că riscul de escaladare este, desigur, real”, a spus el.

Situația este complicată. Chiar dacă RN ar urma să conducă guvernul Franței, Emmanuel Macron ar rămâne președinte și șef al armatei franceze.

Franța își va menține angajamentele față de NATO

Dar constituția îi conferă premierului un rol în ceea ce privește apărarea, împărțirea puterii nefiind clară.

Macron ar pierde controlul asupra agendei interne, inclusiv asupra politicii economice, securității, imigrației și finanțelor, ceea ce ar avea un impact asupra altor politici, cum ar fi ajutorul acordat Ucrainei, întrucât ar avea nevoie de sprijinul parlamentului pentru a finanța orice sprijin în cadrul bugetului anual al Franței.

Partidul lui Le Pen a retras discret promisiunile privind strângerea relațiilor cu Rusia și ieșirea din comandamentul NATO, înainte de alegeri

Bardella a declarat totuși că va menține angajamentele Franței față de partenerii săi, inclusiv în ceea ce privește creșterea cheltuielilor pentru apărare.

„Nu intenționez să pun sub semnul întrebării angajamentele asumate de Franța la nivel internațional, deoarece există o miză în ceea ce privește credibilitatea față de partenerii noștri europeni, precum și față de aliații noștri din NATO”, a spus el.

„Și astfel intenționez să continui eforturile de reînarmare a țării, atât în ceea ce privește capacitățile sale de apărare, creșterea bugetului militar prin eforturile bugetare puse în aplicare în anii trecuți, pe care le-am susținut”, a adăugat el.

RN a eliminat discret promisiunile de strângere a relațiilor cu Rusia

Recent, RN a eliminat discret o parte din promisiunile privind politica de apărare, ștergând de pe propriul site secțiunile care vorbeau despre aprofundarea legăturilor diplomatice cu Rusia, oprirea proiectelor de cooperare cu Germania și ieșirea din comandamentul militar integrat al NATO, a scris Politico.

Promisiunile șterse fuseseră postate în momentul candidaturii lui Marine Le Pen la prezidențiale în 2022, când RN a prezentat 17 broșuri tematice în care își expunea propunerile în toate domeniile politice. În timp ce 16 broșuri au rămas online, cea privind apărarea a fost eliminată de pe pagina web undeva după 11 iunie.

Aceasta mai poate fi găsită online pe o pagină care nu mai este legată pe site-ul partidului, scrie Politico.

În manifest, RN pleda pentru distanțare față de Washington, încercând în același timp să strângă relația cu Moscova.

Constatând că Washingtonul „nu se comportă întotdeauna ca un aliat al Franței”, programul lui Le Pen din 2022 propunea căutarea „unei alianțe cu Rusia pe anumite teme”, cum ar fi securitatea europeană sau combaterea terorismului.

Documentul retras mai spunea că Franța ar trebui să părăsească „imediat” comandamentul militar integrat al NATO.

Documentul eliminat propunea, de asemenea, „oprirea” proiectelor de cooperare cu Germania în sectorul militar, având în vedere „o divergență doctrinară, operațională și industrială profundă și ireconciliabilă cu Berlinul”.

Printre acestea se numără planurile pentru tancuri de luptă de ultimă generație și avioane de luptă de ultimă generație dezvoltate în comun.

INTERVIURILE HotNews.ro