Sari direct la conținut

Partidul lui Le Pen a retras discret promisiunile privind strângerea relațiilor cu Rusia și ieșirea din comandamentul NATO, înainte de alegeri

HotNews.ro
Partidul lui Le Pen a retras discret promisiunile privind strângerea relațiilor cu Rusia și ieșirea din comandamentul NATO, înainte de alegeri
Marine Le Pen și Jordan Bardella. FOTO: francois pauletto / Alamy / Alamy / Profimedia

Partidul de extremă-dreapta Adunarea Națională a eliminat discret o parte din promisiunile privind politica de apărare, ștergând de pe propriul site secțiunile care vorbeau despre aprofundarea legăturilor diplomatice cu Rusia, oprirea proiectelor de cooperare cu Germania și ieșirea din comandamentul militar integrat al NATO, scrie Politico, înaintea alegerilor anticipate din Franța.

Adunarea Națională (RN), partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, are prima șansă în alegerile legislative anticipate care urmează, prin urmare încearcă acum să își consolideze credibilitatea pe scena mondială înainte ca alegătorii francezi să se prezinte la urne pe 30 iunie și 7 iulie.

Promisiunile șterse fuseseră postate în momentul candidaturii lui Marine Le Pen la prezidențiale în 2022, când RN a prezentat 17 broșuri tematice în care își expunea propunerile în toate domeniile politice. În timp ce 16 broșuri au rămas online, cea privind apărarea a fost eliminată de pe pagina web undeva după 11 iunie.

Aceasta mai poate fi găsită online pe o pagină care nu mai este legată pe site-ul partidului, scrie Politico.

În manifest, RN pleda pentru distanțare față de Washington, încercând în același timp să strângă relația cu Moscova.

Constatând că Washingtonul „nu se comportă întotdeauna ca un aliat al Franței”, programul lui Le Pen din 2022 propunea căutarea „unei alianțe cu Rusia pe anumite teme”, cum ar fi securitatea europeană sau combaterea terorismului.

Partidul lui Marine Le Pen, Adunarea Națională, vrea să privatizeze televiziunea publică franceză, pentru că „înclină spre stânga” și „este nevoie de oxigen”

Documentul retras mai spunea că Franța ar trebui să părăsească „imediat” comandamentul militar integrat al NATO.

Documentul eliminat propunea, de asemenea, „oprirea” proiectelor de cooperare cu Germania în sectorul militar, având în vedere „o divergență doctrinară, operațională și industrială profundă și ireconciliabilă cu Berlinul”.

Printre acestea se numără planurile pentru tancuri de luptă de ultimă generație și avioane de luptă de ultimă generație dezvoltate în comun.

RN își moderează discursul și politicile

În ultimele luni, RN a diluat unele dintre cele mai controversate poziții ale sale.

În martie, parlamentarii RN s-au abținut la un vot privind ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce deputații din partidul stângii radicale Franța Nesupusă au votat împotrivă.

În aceeași lună, președintele RN, Jordan Bardella, a declarat pentru Politico că Franța ar trebui să aștepte sfârșitul războiului din Ucraina înainte de a părăsi comandamentul integrat al alianței militare.

Bardella ar urma să devină prim-ministru dacă RN va câștiga alegerile parlamentare.

În programul său pentru alegerile europene din 2024, partidul nu a reiterat aceste propuneri. În schimb, a afirmat că „Rusia (încălca) dreptul internațional și provoca o revizuire a ordinii internaționale”.

În ultimele zile, RN a dat înapoi și în privința unora dintre cele mai costisitoare propuneri economice ale sale, întrucât perspectiva de a avea extrema dreaptă la putere sperie piețele.

Contactat de Politico, un purtător de cuvânt al RN a declarat că Bardella își va prezenta programul, inclusiv în ceea ce privește apărarea, în zilele următoare.

Bardella promite TVA redus la energie. Dar doar dacă va avea majoritate

Bardella a cerut marți alegătorilor francezi să ofere partidului său o majoritate absolută la viitoarele alegeri parlamentare, astfel încât să poată guverna eficient.

El a confirmat planurile de a reduce rapid TVA-ul la energie de la 20% la 5,5%, aceasta urmând să fie prima sa măsură în calitate de prim-ministru.

În acest sens, el a avertizat că va putea lua astfel de decizii doar dacă partidul său va controla guvernul.

„Dacă voi conduce țara fără o majoritate absolută, nu voi putea să reduc TVA-ul la carburanți și la gaz, nu voi putea reduce drastic imigrația”, a declarat el pentru Le Parisien.

Sondajele arată că partidul lui Bardella și al lui Le Pen va câștiga alegerile, fără să obțină însă o majoritate absolută. Alianța stângii este pe doi, aproape de RN și în fața blocului centrist al președintelui Emmanuel Macron.

INTERVIURILE HotNews.ro