Sari direct la conținut

Liderul PNL Iulian Dumitrescu, vizat de noi percheziții DNA în dosarul în care este acuzat că a luat mită peste 3,2 milioane de euro

HotNews.ro
Iulian Dumitrescu, Foto: Agerpres
Iulian Dumitrescu, Foto: Agerpres


Procurorii DNA fac, marți, noi percheziții vizându-l pe liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, în dosarul în care este cercetat sub control judicia pentru luare de mită și fals în declarații, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. În același dosar, anchetatorii au descins și la Primăria Lehliu Gară.

UPDATE 12:50 Iulian Dumitrescu a ajuns la sediul DNA, însoţit de avocat. Întrebat dacă i-a cerut primarului de la Lehliu să îi favorizeze unele tranzacţii imobiliare, Iulian Dumitrescu a răspuns ironic, potrivit News.ro: „Ce să cumpăr, apartamente la Lehliu, sau ce?”.

DNA a anunțat, printr-un comunicat de presă, că perchezițiile au loc la 18 adrese din București și din județele Ilfov, Prahova și Călărași, din care una este sediul unei instituții publice, restul fiind domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale.

DNA precizează că ancheta vizează fapte de corupție comise în perioada 2021 – 2022 de către funcționari publici și complici ai acestora.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că perchezițiile au loc în dosarul în care este cercetat sub control judiciar Iulian Dumitrescu, fiind anchetate noi fapte în legătură cu atribuirea unor contracte de lucrări.

Instituția publică la care au loc descinderi este sediul Primăriei Lehliu Gară. Primar al orașului Lehliu Gară este Iulian Iacomi, care în 9 iunie a câștigat cel de al șaselea mandat.

Iulian Dumitrescu a fost plasat de DNA sub control judiciar în luna februarie, fiind acuzat de procurori că a primit mită 16 milioane de lei (peste 3,2 milioane de euro) de la un om de afaceri căruia îi ceruse 47,5 milioane de lei.

Dumitrescu a candidat pentru un nou mandat de președinte al CJ Prahova, după ce a fost pus sub control judiciar, însă a pierdut alegerile.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui Iulian Dumitrescu

În dosarul în care se află sub control judiciar, Iulian Dumitrescu este suspectat de DNA că, ajutat de cumnatul său, Daniel Lambrea, ar fi pretins, în perioada noiembrie-decembrie 2022, unui om de afaceri achiziţionarea în schimbul sumei de 47.500.000 lei a părţilor sociale deţinute de Daniel Lambrea la o societate comercială, valoare supraevaluată faţă de valoarea reală a acestora, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu ca preşedinte de Consiliu Judeţean (CJ) Prahova şi ar fi primit, până în 4 decembrie 2023, cu ajutorul celor 2 complici, suma totală de 16.210.000 lei.

Una dintre societăţile omului de afaceri ar fi avut la momentul pretinderii în derulare un contract cu CJ Prahova, iar ulterior achiziţionării societăţii comerciale de la Lambrea i s-ar mai fi atribuit un nou contract de lucrări cu beneficiar CJ Prahova.

Preşedintele CJ Prahova este, de asemenea, suspectat că a omis să treacă, în trei dintre declaraţiile de avere pe care le-a completat, sume importante de bani care ar fi fost cheltuite preponderent pentru excursii în străinătate şi bunuri de lux achiziţionate din afara ţării, liceu privat, cursuri tenis, chirie într-un complex rezidenţial de lux.

INTERVIURILE HotNews.ro