Linistea Fagetului, protejata de gropi
Unul dintre cele mai scumpe cartiere ale municipiului Cluj-Napoca, Faget, a devenit un adevarat „paradis al gropilor”. Zona s-a transformat intr-un loc in care potentatii din oras se pot bucura in liniste de vilele pe care le-au agonisit in ultimii ani.
Linistea nu este, insa, data de padurea magnifica ce su-pravietuieste, tot mai rarita, la marginea caselor cu multe etaje ri-dicate in zona, ci de drumul de acces.
Calea de acces in cartier a devenit impracticabila pentru cei care nu au masini de teren sau elicoptere. Intre marginea cartierului Manastur si aglomerarea de vile din Faget, drumul poate fi comparat cu un soi de pista pentru testarea vigilentei soferilor. Gropile fac drumul sa arate nu ca dupa un razboi, ci ca dupa doua. Pe alocuri, soseaua s-a rupt pur si simplu.
Masinile trebuie sa treaca peste un soi de alcatuire din argila si din pietris potrivita, mai degraba pentru un sat din creierii Apusenilor decat pentru „cartierul de fite” al Clujului. Desigur, rarirea masinilor care trec prin Faget are si avantaje.
Colectii de pasari si de crucifixuri
Toamna tarziu, dar si iarna, drumul este traversat, ca intr-o fulgerare, de ca-prioare, de vulpi, de iepuri si de alte jivine cuibarite in padurea de fagi, mesteceni si carpeni care se intinde de la marginea orasului pana catre Salicea si Ciurila.
Dincolo de salbaticiunile autohtone, in Faget a rasarit si o adevarata menajerie cu pasari felurite. Chiar in zona Izvorului „Sfantul Ion”, un om de afaceri si-a amenajat o crescatorie de pasari scumpe. In mijloc se afla un bazin cu o insula artificiala, pe care plutesc doua lebede negre.
In crescatorie se mai afla pauni, rate mandarini sau prepelite. Crescatoria de pasari apartine unui clujean care a devenit celebru din doua motive. Manole Tudor este cunoscut in oras in primul rand pentru colectia sa de zburatoare.
In al doilea rand, el este primul clujean care a primit din partea Primariei o amenda de un miliard de lei vechi pentru construirea unui ansamblu ilegal de blocuri pe strada Negoiu, din Manastur.
Colectia de pasari a lui Manole Tudor nu este singura din zona care atrage turistii care razbesc dincolo de drumul catre Faget.
In cartier se afla si restaurante cu specific traditional romanesc. Mai mult, preotul greco-catolic din cartier, Remus Tegzesiu, a adunat una dintre cele mai mari colectii de crucifixuri din Romania, expuse la intrarea in biserica noua.
In clopotnita se afla o alta minune. Este vorba de un clopot turnat din argint si din staniu. El a fost donat de o congregatie de calugari francezi micutei parohii din cartierul clujean. Lacasul de cult este situat chiar la liziera padurii, care era, anii trecuti, un adevarat refugiu pentru clujenii care fug vara de canicula, iar iarna doresc sa gasesca un loc potrivit pentru sanius.
Promisiuni pentru drum
Reprezentantii Primariei promit ca drumul spre Faget va fi reparat. Pur-tatorul de cuvant al municipalitatii, Raimonda Boian, a afirmat ca mai intai va trebui facut un studiu legat de stabilitatea terenului. Calea de acces a fost surpata in repetate randuri din cauza alunecarilor de teren.
Desi autoritatile locale au investit sume importante in intretinerea carosabilului, drumul s-a umplut din nou de gropi pentru ca nu are o fundatie solida.