Sari direct la conținut

Literatura de dupa gratii: Coruptii Romaniei descopera talente de scriitori

Literatura de dupa gratii: Coruptii Romaniei descopera talente de scriitori

Romania ajunge inca o data subiect de presa internationala din cauza efectelor nebanuite ale combaterii coruptiei. De data aceasta, ziarul austriac Die Presse alege ca subiect prolifica literatura a condamnatilor romani, care descopera penita in spatele gratiilor pentru a-si reduce pedepsele. In 2014 au fost publicate 76 de carti care insumeaza reduceri de pedepse de 2280 de zile.

Justitia romana are doua stiri importante pentru politicienii de la Bucuresti. Prima e ca uneltirile corupte se lasa cu politicieni la inchisoare. A doua e ca unele manifestari artistice ii scot mai repede in libertate, scrie Die Presse.

Singurul imun la toate vestile este premierul Romaniei Victor Ponta. Suspectat de DNA pentru fapte de coruptie, prim ministrul nu poate fi anchetat pentru conflict de interese din cauza faptului ca Camera Deputatilor, controlata de PSD, nu i-a ridicat imunitatea. La finele saptamanii, Ponta si-a depus temporar mandatul pentru a se reface dupa o operatie la genunchi pe care a efectuat-o in Turcia. O manevra, scrie Die Presse citand surse de la Bucuresti.

Intre timp, numerosi politicieni romani s-au trezit in spatele gratiilor din cauza diferitelor acte de coruptie. Iar in celula, se pare, au fost sarutati de muza literaturii, afirma ironic ziarul austriac. Sau de catre muza interesului propriu pentru ca, in Romania, Codul Penal prevede o reducere a sentintei cu 30 de zile pentru fiecare carte scrisa.

Cel mai recent exemplu este George Copos. Condamnat la patru ani de inchisoare pentru evaziune fiscala si transferuri ilegale de jucatori, fostul patron al clubului Rapid si-a redus pedeapsa cu 200 de zile datorita talentului sau de scriitor. Ca cel putin una din cartile scrise in celula este un plagiat oribil nu afecteaza cu nimic starea sa de libertate.

Nu mai putin de trei opere a scris si fostul premier socialdemocrat Adrian Nastase, condamant in 2012 pentru finantarea ilegala a PSD si in 2014 pentru luare de mita. Sorin Ovidiu Vantu si-a aplecat talentul scriitoricesc asupra Romaniei post-decembriste, mai precis asupra acelor ani cu vid legislativ care a facut bogati oameni ca el. Iar Gheroghe Becali, un fel de Rumpelstiltskin ultra-ortodox, si-a gasit o muza cu aceeasi orientare spirituala.

Nastase si-a redus pedeapsa cu 105 zile, Vantu are 30 de zile in cont, iar Becali iese si el inainte de termen. Si nu sunt singurii.

„Din 2012, cand, odata cu arestarea lui Nastase, autoritatile din sistemul de justitie s-au eliberat de imbratisarea spectrului politic” (citat Die Presse), multi scriitori s-au nascut in celule. Doar in anul 2014 au fost scrise si publicate din detentie 76 de carti totalizand o reducere de pedepse de 2280 de zile. Pana in 2013 erau mai putin de 10 in fiecare an.

In ceea ce priveste calitatea acestor opere, lucrurile nu stau bine, scrie Die Presse. Legea spune doar despre productia de opere, dar un control al continutului nu este prevazut nicaieri. DNA a cerut in aprilie Ministerului Justitiei sa revizuiasca aceasta practica spunand ca e neobisnuit ca „opere stiintifice sa fie cuantificate in zile de reducere de pedeapsa, dar, in acelasi timp, sa nu existe criterii de continut”.

Iar publicul romanesc nu poate nici el sa aiba un oarecare rol de corector. Cartea lui Vantu a aparut in 200 de exemplare din care autorul ca cumparat 160. 30 au ramas la editura, iar 10 carti strang praf pe rafturile Bibliotecii Universitare, scrie Die Presse citand Romania Libera. Impresiile lui Becali de la Muntele Athos au un rating de 2 din 5 stele pe o platforma online, dar macar sunt de gasit. Cea mai mare vizibilitate o au cartile lui Nastase care, in 2013, a plecat in turneu cu impresiile despre relatiile transatlantice, inainte sa se intoarca la inchisoare in 2014.

Prima opera din celula a lui Adrian Nastase a fost lansata la cel mai mare targ de carte al Romaniei in toamna lui 2012 si poarta titlul „Exercitii de libertate”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro