Sari direct la conținut

Litvinenko a fost ucis de otrava pulverizata in ceai

HotNews.ro

Barmanul care i-a servit un ceai fostului agent rus Aleksandr Litvinenko, asasinat la Londra, ar fi fost distras la un moment dat, cand presupusul ucigas i-a pulverizat otrava in bautura lui Litvinenko, relateaza Sunday Telegraph, in editia de duminica.

Norberto Andrade, in varsta de 67 de ani, este de peste 27 de ani ospatar-sef la Pine bar din incinta hotelului Millennium din Londra. El se afla la munca in ziua in care Litvinenko s-a intalnit cu fostii agenti KGB, Andrei Lugovoi si Dmitri Kovtun.

Potrivit acestuia, in timp ce voia sa ii serveasca pe cei trei, atentia lui a fost distrasa in mod deliberat, pentru ca asasinul sa aiba posibilitatea de a pulveriza otrava radioactiva in ceasca de ceai verde a lui Litvinenko.

„Am fost incomodat in timp ce serveam ginul si apa tonica la masa lor. N-am vazut ce s-a intamplat, dar se pare ca am fost distras deliberat, pentru a se crea o diversiune si a-mi face serviciul mai dificil. Cred ca atunci i-a fost pulverizat poloniu in ceasca”, a precizat barmanul.

Andrade a declarat ca anchetatorii au identificat ulterior urme de poloniu pe un tablou care se afla deasupra locului pe care a stat Litvinenko, ceea ce sustine ipoteza otrava a fost pulverizata.

„Au fost identificate urme de contaminare pe tabloul sub care statea Litvinenko si pe masa, scaun si podea, deci trebuie sa fi fost vorba despre un spray”, declarat el.

Norberto Andrade a adaugat ca, dupa ce cei trei au plecat din bar, a constatat ca lichidul din ceainic are „o culoare ciudata”. Ulterior, timp de trei saptamani, personalul barului a lucrat intr-un mediu contaminat, iar Andrade afirma ca a avut probleme de sanatate.

Declaratiile barmanului survin la cateva zile dupa ce Moscova a refuzat sa autorizeze extradarea in Marea Britanie a principalului suspect, Andrei Lugovoi, pus in acuzare la 22 mai de catre parchetul britanic pentru uciderea lui Litvinenko.

Aleksandr Litvinenko a murit la Londra in luna noiembrie a anului trecut dupa ce a fost otravit cu o doza de poloniu-210 radioactiv, cantitate de 200 de ori mai mare decat cea letala. Critic al Kremlinului, fostul agent KGB a semnat, inainte de a muri, o declaratie in care il acuza pe Vladimir Putin, pentru otravirea sa. Aceasta acuzatie a fost catalogata de Moscova drept ridicola.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro