LIVE Cutremure devastatoare în Turcia și Siria: Căutările continuă contracronometru, în condiții de iarnă / Peste 7.800 de morți și zeci de mii de răniți / 23 de milioane de oameni sunt afectați de seisme / 11.000 de clădiri avariate în Turcia
- Redactia Hotnews
Salvatorii se străduiesc marți să scoată oamenii prinși sub dărâmăturile clădirilor prăbușite de cutremure, într-o „cursă contra cronometru”, în timp ce bilanțul victimelor a depășit 7.800 de morți. Mii de clădiri s-au dărâmat, spitale și școli au fost distruse și zeci de mii de persoane au fost rănite sau au rămas fără adăpost în mai multe orașe din Turcia și Siria. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca zonă calamitată 10 provincii, impunând starea de urgență în regiune pentru trei luni. Un oficial al ONU a declarat că mii de copii s-ar putea număra printre morți.
Potrivit ultimelor bilanțuri oficiale (care continuă să crească), au fost declarate decedate cel puțin 7.826 de persoane, dintre care 5.894 în Turcia și cel puțin 1.932 în Siria, în timp ce peste 35.000 de oameni au fost răniți.
Desfășurarea evenimentelor de marți privind urmările cutremurelor devastatoare din Turcia, LIVETEXT:
00:35Un incendiu uriaş care s-a extins la zeci de containere continua să ardă marţi seara pentru a doua zi consecutiv în portul Iskenderun din sudul Turciei, în apropierea graniţei cu Siria, consecinţă a violentului cutremur de luni.
00:05Bilanțul morților a depășit 7.800
Ultimul bilanț al victimelor indică 5.894 de decese confirmate în Turcia și 1.932 în Siria, 7.826 în total, potrivit The Guardian.
22:55Franţa va trimite un spital de campanie şi 83 de salvatori suplimentari în Turcia
Acest spital mobil „va fi autonom pentru minim 15 zile şi va putea asigura, pe lângă alte îngrijiri mai uşoare, 10 până la 15 intervenţii chirurgicale pe zi”, au precizat într-un comunicat pompierii din Gard, sudul Franţei.
Structura de aproape 2.000 m2 dispune de o sală de naşteri, două blocuri operatorii, un laborator, o farmacie, o cameră de sterilizare şi o unitate de resuscitare, precum şi de săli de primire şi tratare a răniţilor, potrivit sursei citate, care precizează că desfăşurarea acestui spital ar putea fi prelungită dacă este necesar.
Totodată, o echipă de 83 de salvatori va pleca „joi sau vineri”, aducând aproximativ 60 de tone de echipament.
21:40Bilanțul morților depășește 7.200
Numărul persoanelor care au murit în Turcia și Siria în urma cutremurelor devastatoare a crescut la 7.266, informează Guardian. Noul bilanț vine după ce ministrul sănătății din Turcia a anunțat marți seară că 5.434 de persoane au fost confirmate decedate numai în această țară.
21:17 Emiratele promit un ajutor de 100 de milioane de dolari, Arabia anunță un transport aerian
Emiratele Arabe Unite au promis marți un ajutor de 100 de milioane de dolari pentru victimele cutremurului din Turcia și Siria.
Arabia Saudită, care nu mai are legături cu regimul de la Damasc din 2012, a anunțat un transport aerian pentru a ajuta populațiile afectate din ambele țări, potrivit AFP.
20:36De ce nu putem prevedea cu exactitate cutremurele și câteva contradicții despre legătura dintre seismele din Turcia și cele din România
Cutremurele care au făcut peste 5.000 de morți în Turcia au scos din nou la iveală un adevăr dureros: seismele nu pot fi prevăzute, chiar dacă unii spun că, privind spre cer, poți afla ce se întâmplă sub pământ. De ce este imposibil să știm când se va produce un cutremur? Cât de mult se bat „cap în cap” declarațiile legate de legătura dintre seismele din Turcia și cele din România.
20:30 Bilanțul victimelor a atins 6.000 de morți
Potrivit agenției Associated Press, bilanțul deceselor în urma cutremurului a ajuns la 6.000, în timp ce echipele de salvatori caută fără încetare supraviețuitori.
20:10Portarul echipei Malatyaspor, găsit mort sub dărâmături în Turcia
Antrenorul echipei Yeni Malatyaspor, Yilmaz Vural, a anunțat marți că portarul Ahmet Eyup Turkaslan, care se afla sub dărâmături, a fost găsit mort, după cutremurul care a lovit luni Turcia.
19:23Yakup Tas, în vârstă de 63 de ani, membru al partidului de guvernământ al președintelui Recep Tayyip Erdogan, se numără printre miile de oameni care și-au pierdut viața în cutremurul din Turcia, scrie Sky News, citând agenția de presă turcă Anadolu.Politicianul a fost găsit mort sub dărâmăturile casei sale din orașul Adiyaman, alături de soția sa, de frate, cumnată și trei nepoți.
Potrivit agenției Anadolu, printre cei care și-au pierdut viața în urma cutremurului se află și doi austrieci, ale căror cadavre au fost recuperate din provincia Kahramanmaras, în timp ce un cetățean danez și trei britanici sunt dați dispăruți.
19:05O cameră video montată la bordul unei mașini a suprins momentele teribile ale prăbușirii unor blocuri în timpul cutremurului devastator din Turcia, conform Sky News.
Kahramanmaraş #Elbistan‘da yaşanan #deprem ve sonrasında binaların çöküş anı araba kamerasına yansıdı. pic.twitter.com/LioL8OAqRG
— Ortadoğu Haber (@haberortadogu) February 6, 2023
18:49Cutremurul cu cele mai multe victime dintr-o generaţie reprezintă pentru preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan o provocare uriaşă în materie de salvare şi reconstrucţie care va umbri perioada de pregătire a alegerilor din luna mai, percepute deja drept cele mai dificile în cele două decenii ale sale la putere, relatează Reuters într-o analiză.
18:35Doctorul Ionuţ Olaru, unul dintre membrii echipei medicale de la Spitalul „Floreasca” din București trimise alături de ceilalţi salvatori români în Turcia, a relatat pentru News.ro cum decurge deocamdată misiunea sa în ţara lovită de cutremurul devastator. Medicul spune că este impresionat de fenomenalul răspuns din partea Turciei și de modul în care sunt organizate şi coordonate acolo misiunile de salvare.
17:50Ajutorul din Turcia către nord-vestul Siriei s-a oprit temporar din cauza consecințelor cutremurului devastator, a declarat marți un purtător de cuvânt al ONU, lăsând voluntarii să se confrunte cu problema modului de a ajuta oamenii dintr-o țară devastată de război.
Operațiunea de ajutor transfrontalier supravegheată de ONU din 2014 a fost crucială pentru sirienii care au fugit de conducerea președintelui Bashar al-Assad în timpul conflictului, ocolind teritoriul pe care îl controlează. Acum, însă, nu există o imagine clară despre momentul în care se va relua ajutorul, de care depind aproximativ 4 milioane de oameni, a declarat pentru Reuters Madevi Sun-Suon, purtătorul de cuvânt al Oficiului ONU pentru Coordonarea Asistenței Umanitare (OCHA).
„Unele drumuri sunt avariate, altele sunt inaccesibile. Sunt probleme logistice care trebuie rezolvate. Explorăm toate căile pentru a ajunge la oamenii care au nevoie.
O cale include furnizarea de ajutor pe teritoriul deținut de guvern”, a spus el.
16:52 Ultimele bilanțuri arată că în Siria au murit cel puțin 1.712 persoane. Apărarea Civilă a Siriei a raportat peste 900 de decese în zonele controlate de opoziție. În zonele controlate de guvern, numărul morților este de 812, potrivit agenției de știri de stat SANA, conform CNN.
În Turcia, numărul morților a urcat la 3.549, potrivit președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
De asemenea, peste 25.000 de oameni au fost răniți în Turcia și Siria, arată ultimele bilanțuri.
16:22 Miracolul din mijlocul cutremurului: Ce se știe despre bebelușul descoperit încă legat prin cordonul ombilical de mama sa, care n-a supraviețuit.
16:15După activarea mecanismului de protecție civilă al UE de către Turcia, 19 state membre – Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania -, împreună cu Albania și Muntenegru, au oferit echipe în colaborare cu Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE și cu autoritățile turce.
25 de echipe de căutare și salvare se îndreaptă către zonele cele mai afectate din Turcia pentru a-i ajuta pe primii agenți de intervenție de pe teren; 11 dintre aceste echipe au ajuns deja. În plus, 2 echipe medicale au fost trimise prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE pentru a le oferi asistență medicală de urgență persoanelor afectate. În total, țările europene au oferit 1.185 de salvatori și 79 de câini de căutare, iar aceste cifre ar putea continua să crească, a anunțat Comisia Europeană.
15:55Unele hoteluri din Antalya vor găzdui supraviețuitori ai cutremurelor devastatoare, a anunțat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
„Începând cu locuri apropiate zonei dezastrelor, se fac planurile necesare pentru ca hotelurile care și-au suspendat activitățile din cauza sezonului de iarnă să găzduiască victime ale cutremurelor. Numai în regiunea Antalya au fost pregătite în acest scop 50.000 de paturi”, a spus Erdogan.
Conform președintelui Turciei, aproximativ 8.000 de persoane au fost salvate din dărâmături până acum.
15:52 Sute de containere de transport maritim au luat foc marți în portul Iskenderun din Turcia, împrăștiind un fum negru și gros pe cer și oprind operațiunile, forțând companiile de transport de marfă să redirecționeze navele către alte porturi.
Autoritatea maritimă a Turciei a anunțat luni că portul, situat pe coasta mediteraneană în provincia sudică Hatay, a fost avariat din cauza cutremurului major care a lovit Turcia și Siria vecină.
Imaginile filmate cu drona au arătat flăcări violente care su cuprins sute de containere de pe doc, iar jeturile de apă ale unui camion de pompieri erau eclipsate de amploarea incendiului care a izbucnit luni. O sursă de la un broker de containere a declarat pentru Reuters că, cel mai probabil, incendiul a pornit de la un container plin cu ulei industrial inflamabil, judecând după flăcări și fum.
VIDEO — Footage of a large fire and plume of black smoke drifting high into the air over the LimakPort Iskenderun International Port after a 7.7 earthquake hit the city pic.twitter.com/wMYRfLY2JQ
— DAILY SABAH (@DailySabah) February 7, 2023
15:50În timp ce bilanțul persoanelor decedate în Turcia a crescut la cel puțin 3.549, alți 22.168 de oameni sunt răniți, conform ultimului bilanț prezentat de președintele Tayyip Erdogan, conform CNN.
15:37Imagini dramatice cu eforturile de salvare a victimelor cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria continuă să apară pe rețelele sociale. Lângă Alep, un tată sapă cu mâinile goale prin moloz pentru a-și scoate fetița de sub dărâmături, conform Sky News.
15:29 Ministrul de externe, Annalena Baerbock, cere deschiderea granițelor între Siria și Turcia și nu exclude ajutorul rusesc. Sunt posibile și alte cutremure în zonă, avertizează un expert german.
15:26 Portul Iskenderun din sudul Turciei a suferit daune structurale grave din cauza cutremurului, toate operațiunile fiind oprite până la noi ordine, a anunțat marți firma de transport maritim de containere AP Moller Maersk.
Maersk a precizat într-un comunicat că nu este încă clar când portul va reveni la operațiunile normale. „Având în vedere situația de la Iskenderun, va trebui să efectuăm o schimbare a destinației pentru toate rezervările cu destinația portului sau care se află deja pe apă”, a precizat aceasta.
14:26Salvatorii români trimiși în Turcia se află într-o misiune de recuperare a unei familii – soţ, soţie şi un copil – surprinse sub dărâmături în oraşul Antakya.
„Din informaţiile pe care le avem la acest moment, părinţii răspund la comunicările cu echipa noastră. Clădirea este prăbuşită complet, iar din spusele localnicilor aceasta ar fi avut nouă etaje”, precizează IGSU, într-un comunicat de presă.
14:12 Președintele Tayyip Erdogan a declarat marți drept zone calamitate cele 10 provincii afectate de cutremurele devastatoare din sudul Turciei, impunând starea de urgență în regiune pentru trei luni.
Într-un discurs, Erdogan a declarat că 70 de țări au oferit ajutor în operațiunile de căutare și salvare și că Turcia intenționează să deschidă hoteluri în zona turistică Antalya pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremure. El a spus și că bilanțul morților din Turcia a crescut la 3.549 de persoane. (Reuters)
13:36 Agenția culturală a ONU, Unesco, a spus marți că este pregătită să ofere asistență după ce două situri din Siria și Turcia incluse pe lista Patrimoniului Mondial au suferit pagube în urma cutremurului devastator.
Pe lângă pagubele suferite de orașul vechi din Alep, în Siria, și de fortăreața din orașul Diyarbakir, în sud-estul Turciei, Unesco a afirmat că cel puțin alte trei situri din patrimoniul mondial ar putea fi afectate.
Audrey Azoulay, directorul general al Unesco s-a declarat „deosebit de îngrijorată” în legătură cu vechiul oraș Alep, care se află pe lista sa de patrimoniu mondial în pericol din 2013, din cauza războiului civil sirian.
13:05 Agenția ONU pentru copii a spus marți că este posibil ca seismul și replicile sale să fi ucis mii de copii în Turcia și Siria.
Cutremurele care au lovit ieri dimineață devreme sudul Turciei și nordul Siriei ar fi putut ucide mii de copii”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva. El a adăugat că organizația nu a putut stabili un număr exact de copii decedați.
12:11 „O criză uriașă”. Circa 23 de milioane de oameni sunt afectați de cutremurele din Turcia și Siria
11:57 Până în prezent, 11.000 de clădiri au fost raportate ca fiind avariate în Turcia, a declarat anterior Orhan Tatar, un oficial din cadrul agenției de gestionare a dezastrelor din această țară, în cadrul unei conferințe televizate. Aproape 25.000 de echipe de intervenție de urgență lucrează la locurile afectate, a adăugat el. (CNN)
11:47 În Turcia, bilanțul victimelor a ajuns până în prezent la 3.419 morți, iar numărul răniților la 20.534, a declarat marți vicepreședintele Fuat Oktay. În Siria, cel puțin 1.602 persoane au murit și 3.640 au fost rănite, potrivit ultimului bilanț realizat de autoritățile siriene și de salvatorii din zonele rebele.
11:26Imagini cu un nou născut salvat de sub dărâmături în Siria au devenit virale în social media. Copilul a fost născut de o femeie surprinsă sub clădirea prăbușită și care ar fi murit după naștere.(VIDEO AICI)
11:24Poliția turcă a anunțat marți că a reținut patru persoane pentru postări „provocatoare” pe rețelele de socializare după cutremur. Cele patru persoane au fost reținute după ce poliția a identificat conturi care distribuiau „postări provocatoare menite să creeze teamă și panică”.
Aceasta a adăugat că o anchetă mai amplă privind conturile de pe rețelele de socializare este în curs de desfășurare, dar nu a oferit nicio informație privind conținutul postărilor. Mediile de socializare turcești sunt pline de postări ale unor persoane care se plâng de lipsa eforturilor de căutare și salvare în zona lor, în special în Hatay. (AFP, The Guardian)
10:53Imagini filmate din dronă arată amploarea dezastrului din provincia de frontieră turcă Hatay, unde unele blocuri s-au prăbușit în totalitate, precum piesele de domino, scrie BBC.
10:19Un număr de 24.400 de persoane sunt implicate în operațiunile de salvare și căutare din Turcia, unde s-au prăbușit 5.775 de clădiri, conform lui Orhan Tatar, reprezentant al agenției de management al dezastrelor, scrie The Guardian, citat de Associated Press.
Aproximativ 55 de elicoptere și 85 de camioane sunt implicate în transportul ajutoarelor de urgență și alimentelor.
„Condițiile meteo sunt în continuare defavorabile în regiune. Prin urmare, este dificil uneori ca echipele de căutare și salvare să ajungă în regiunile afectate”, a adăugat oficialul agenției de management al dezastrelor din Turcia. Peste noapte, temperaturile în orașul Gaziantep au scăzut la -5 C.
10:13 Numărul total al persoanelor decedate se apropie de 5.000, deoarece bilanțul din Siria a crescut din nou, scrie Reuters.
Cel puțin 812 persoane au fost murit în urma cutremurelor în zonele controlate de guvern din Siria, a anunțat marți agenția de știri de stat SANA. De asemenea, numărul morților raportat din zonele controlate de rebeli din Siria a crescut la 790, iar „Căștile Albe” avertizează că bilanțul va crește „dramatic”.
SANA a transmis că cel puțin 1.449 de persoane au fost rănite în provinciile Alep, Latakia, Hama, Idlib și Tartous.
Cum cel mai recent număr de decese în Turcia este de 3.381, numărul total de morți confirmați oficial în cele trei zone ajunge la 4.983.
10:01 Un cutremur cu magnitudinea 5,7 a lovit marți estul Turciei, a anunțat Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC). Cutremurul s-a produs la o adâncime de 46 km, a adăugat EMSC.
09:36 În jurul orei 01.30 o aeronavă C27-J Spartan a aterizat la Baza 90 Transport Aerian având la bord 8 pasageri români și 2 polonezi repatriați din Turcia, informează MApN. „În funcție de situația concretă, Forțele Aeriene Române vor fi în măsură să aducă în țară și alți cetățeni care solicită evacuarea din zona afectată de seismul devastator care a lovit Turcia”, a adăugat sursa citată.
08:41 Numărul deceselor din Turcia a urcat la 3.381, a anunțat agenția națională pentru dezastre AFAD, citată de Reuters.
Orhan Tatar, oficial AFAD, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că 20.426 de persoane au fost rănite și 5.775 de clădiri au fost distruse în urma cutremurului, care a fost urmat de 285 de replici.
08:19 Sute de familii sunt încă blocate sub dărâmăturile clădirilor distruse în urma cutremurului, a spus marți șeful serviciului de apărare civilă al opoziției siriene.
Raed al-Saleh a declarat pentru Reuters că este nevoie de ajutor urgent din partea grupurilor internaționale pentru eforturile de salvare ale organizației cunoscute sub numele de Căștile Albe în nord-vestul Siriei, controlat de rebeli, unde sute de persoane au fost ucise și rănite. (AFP)
Impactul cutremurelor:
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
08:16Echipa de salvatori români a ajuns în provincia Hatay, anunță DSU:
Eforturile de salvare continuă contracronometru, în condiții de iarnă
Salvatorii s-au chinuit în condiții de frig, ploaie torențială și zăpadă, uneori cu mâinile goale, pentru a salva orice viață posibilă, cum a fost cazul copilei de șapte ani care a fost scoasă de sub ruine din Hatay (sud), la frontiera siriană, după mai bine de 20 de ore de teroare, cu pijamaua îmbibată de praf, notează un reporter AFP de la fața locului.
Vremea rea care persistă asupra Anatoliei complică sarcina salvatorilor și face și mai cruntă soarta supraviețuitorilor, care tremură de frig în corturi sau în jurul unor sobe improvizate.
Mai multe provincii din estul Turciei se află sub avertizare de vreme rea. În regiunile lovite de cutremur este mai frig decât de obicei
Echipe de salvatori vin din toată lumea
Primele echipe de salvatori au început deja să vină în Turcia, inclusiv cele din România. Președintele american Joe Biden i-a promis omologului său Recep Tayyip Erdogan „orice ajutor de care este nevoie”. Potrivit președintelui turc, 45 de țări s-au oferit să ajute. Turcia a trimis o solicitare oficială și către NATO şi aliaţi pentru asistenţă în gestionarea consecinţelor cutremurelor devastatoare de luni.
În Siria, însă, apelul lansat de autoritățile de la Damasc a fost auzit mai ales de aliatul său rus, care a promis echipe de salvare „în următoarele ore”, în timp ce, potrivit armatei, peste 300 de soldați ruși se află deja la fața locului pentru a ajuta la salvare.
ONU a răspuns și ea, dar a insistat că ajutorul va fi furnizat „tuturor sirienilor, din întreaga țară”, dintre care o parte nu se află sub controlul guvernului. În aceste zone controlate de rebeli și aflate la granița cu Turcia, în nord-vestul Siriei, au murit cel puțin 700 de persoane.
5.000 de clădiri prăbușite în Turcia
Profitând de haosul creat de cutremur, aproximativ 20 de luptători ai Statului Islamic au evadat dintr-o închisoare militară din Rajo, controlată de rebelii pro-turci.
Numărul victimelor de ambele părți ale frontierei a crescut constant și, având în vedere amploarea pagubelor, se așteaptă ca acesta să crească pe măsură ce căutările continuă.
Numai în Turcia, autoritățile au numărat aproape cinci mii de clădiri prăbușite. Iar scăderea drastică a temperaturii îi expune pe răniții blocați sub ruine la un risc suplimentar de hipotermie.
Organizația Mondială a Sănătății însăși a spus că se așteaptă la ce este mai rău și că se teme de „un număr de decese de opt ori mai mare decât cifrele inițiale”.
„Tuturor le este frică”
Luni, nu mai puțin de 185 de replici au fost înregistrate, după primele două cutremure: unul de 7,8 în miez de noapte (ora locală 4:17), celălalt de 7,5 în mijlocul zilei, ambele cu epicentrul în sud-estul Turciei.
Autoritățile locale au creat dormitoare în săli de sport și școli sau chiar în moschei pentru a-i găzdui pe supraviețuitori. Dar, de teama unor noi cutremure, mulți locuitori au preferat să își petreacă noaptea afară, ca în Sanliurfa, în sud-estul Turciei.
„Cine nu se teme? Tuturor le este frică”, a declarat Mustafa Koyuncu, în vârstă de 55 de ani, înghesuit în mașina familiei cu soția și cei cinci copii.
Cutremurul este cel mai mare din Turcia de la cel din 17 august 1999, care a provocat moartea a 17.000 de persoane, dintre care o mie la Istanbul. Șeful statului turc a decretat o perioadă de doliu național de șapte zile și a închis școlile pentru o săptămână.
Evenimentele de luni privind cutremurele devastatoare din Turcia și Siria au fost LIVE aici pe HotNews.ro.
Referințe:
- Cele mai devastatoare cutremure din secolul XXI: Aproape 20 de ani de la seismul care a devastat Asia
- Cutremurul a lovit grav și piețele financiare din Turcia: Lira a căzut la un nou minim istoric, iar bursa suferă
- De ce seismul care a lovit Turcia şi Siria a fost atât de devastator