Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1183: Fabrică importantă din Rusia, lovită de un val de drone / Ucraina va cere UE noi măsuri pentru izolarea Rusiei / Vladimir Putin a fost în vizită în regiunea Kursk

Război în Ucraina, ziua 1183: Fabrică importantă din Rusia, lovită de un val de drone / Ucraina va cere UE noi măsuri pentru izolarea Rusiei / Vladimir Putin a fost în vizită în regiunea Kursk
Soldați ucraineni la antrenamente în regiunea Harkov. Foto: NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vladimir Putin a vizitat marți regiunea Kursk, despre care Rusia a spus că a fost eliberată luna trecută de forțele ucrainene, a transmis Kremlinul printr-un comunicat de presă, adăugând că președintele rus s-a întâlnit acolo cu guvernatorul interimar Alexander Khinstein și cu reprezentanți ai organizațiilor de voluntariat.

Evoluțiile de miercuri, ziua 1183 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Rusia a încercat să pirateze și să acceseze camerele de supraveghere de la mai multe frontiere, pentru a spiona și a perturba fluxul de ajutor occidental care intră în Ucraina, au afirmat serviciile de informații britanice și aliații acestora, potrivit The Guardian.

Ministerul Apărării din Rusia susține că sistemele de apărare au doborât miercuri peste 260 de drone ucrainene, inclusiv pe unele care se apropiau de Moscova, iar aeroporturile capitalei au fost închise pentru scurt timp pentru a fi asigurată siguranța zborurilor.

Secretarul de stat american Marco Rubio s-a abținut miercuri să-l califice pe președintele rus Vladimir Putin drept „criminal de război”, afirmând că prioritare acum sunt negocierile pentru a pune capăt războiului în Ucraina, relatează AFP.

În cadrul unei audieri tensionate în Congres, reprezentantul democrat Bill Keating și-a adus aminte de criticile virulente ale lui Rubio la adresa lui Vladimir Putin pe când era senator, și l-a întrebat dacă gândește și astăzi că Putin este un ‘criminal de război’.

„Crime au fost comise în războiul împotriva Ucrainei și va trebui să se dea socoteală pentru asta, dar obiectivul nostru actual este să punem capăt acestui război”, a declarat Rubio.

„Pentru că, permiteți-mi să vă spun, în fiecare zi în care acest război continuă, sunt uciși oameni, alții sunt mutilați și, la drept vorbind, sunt comise alte crime de război”, a adăugat el.

Rusia, prin vocea ministrului de Externe Serghei Lavrov, acuză Uniunea Europeană și Regatul Unit că cer în mod „isteric” SUA să susțină sancțiunile adoptate în ajun de Bruxelles ca urmare a refuzului Moscovei de a declara o încetare a focului în conflictul în Ucraina, notează EFE, conform Agerpres.

Lavrov a declarat că, în aprilie 2022, Moscova și Kievul au ajuns la un acord la Istanbul, dar „Occidentul le-a interzis ucrainenilor să îl semneze”.

„Deci, acum ni se spune: ‘Să facem acum un armistițiu și apoi vom vedea!’ Nu, băieți. Am trecut prin asta și nu mai vrem’, a spus el.

„Rusia nu se va lăsa înșelată de cei care propun mai întâi încheierea unui armistițiu în Ucraina și apoi trecerea la o rezolvare” a conflictului, a insistat ministrul rus, citat de RIA Novosti.

Președintele rus Vladimir Putin a părut, în timpul unei vizite în regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei, să se amuze pe tema ocupării militare a regiunii Sumî din Ucraina, chiar dacă Kremlinul susține că urmărește încheierea negocierilor pentru încetarea războiului, scrie miercuri publicația independent The Moscow Times.

Peste 200 de drone, lansate de Ucraina asupra Rusiei

Cel puțin 238 de drone ucrainene au fost doborâte miercuri deasupra mai multor regiuni ale Rusiei, inclusiv unele care se apropiau de Moscova, unde aeroporturile din zona capitalei au fost închise pentru scurt timp, potrivit Ministerul rus al Apărării, în timp ce Ucraina a susținut de partea sa că a lovit în acest atac o fabrică ce produce componente electronice pentru industria militară rusă, informează agențiile Reuters și EFE.

Potrivit ministerului rus, majoritatea dronelor au fost doborâte în regiunile învecinate cu Ucraina, dar mai multe drone s-au apropiat de capitala Moscova. Atacul ucrainean, unul dintre cele mai ample de la începutul războiului, a fost lansat în cursul dimineții și a continuat până după-amiaza, între orele 11:30 și 15:00 (ora Moscovei) fiind doborâte 34 de drone ucrainene, mai afirmă Ministerul rus al Apărării.

Statul Major ucrainean afirmă în acest timp că a lovit în regiunea rusă Oriol din partea de vest a Rusiei o fabrică de semiconductori, care este un furnizor de componente electronice folosite de industria militară rusă în producția de diferite echipamente militare, respectiv rachete, avioane de vânătoare, tancuri etc.

Această fabrică este una dintre cele mai importante din complexul militar-industrial rus, ‘în pofida sancțiunilor internaționale produce aproximativ trei milioane de unități pe an și are circa 700 de angajați’ și furnizează componente către cel puțin 19 fabrici, inclusiv pentru cele care produc avioanele Sukhoi, rachetele Iskander, Kinjal și Kh-101, precum și tancurile T-72B3 și T-90M, mai afirmă Statul Major ucrainean, care susține că zece drone au lovit respectiva fabrică.

Războiul din Ucraina a devenit și un teren al inovației în domeniul dronelor, ambele tabere folosind roiuri de drone pentru atacuri în spatele liniei frontului pentru a perturba instalațiile de producție și logistica inamicului, notează Agerpres.

Rusia și Ucraina au încercat fiecare să achiziționeze și să dezvolte noi tipuri drone, să le folosească în moduri inovatoare și de asemenea să caute noi modalități de a le doborî, prin tactici care merg de la simpla utilizare a armelor ușoare până la bruiajul electronic.

Soldații recunosc că sunt îngroziți de aceste drone, iar ambele tabere au folosit în propaganda lor de război imagini macabre cu atacuri ucigașe executate cu ajutorul dronelor.

Armata poloneză a intervenit după ce o navă din „flota fantomă” a Rusiei a fost văzută efectuând manevre suspecte în apropierea unui cablu electric care leagă Polonia de Suedia, a afirmat miercuri premierul polonez, potrivit Reuters.

Jurnalista Galina Timcenko, șefa ziarului care a dezvăluit primul intențiile lui Vladimir Putin pentru Ucraina, a fost dată în urmărire penală în Rusia.

Andrii Sîbiga, șeful diplomației ucrainene a declarat miercuri că noile amendamente ale Uniunii Europene la regimul de sancțiuni îi obligă pe oligarhii ruși să demonstreze că nu sunt supuși restricțiilor blocului comunitar.


„De acum înainte, persoanele fizice și juridice care facilitează astfel de activități se vor afla ele însele sub amenințarea sancțiunilor”, a scris el într-un mesaj distribuit pe rețeaua „X”. „UE nu mai trebuie să demonstreze că sancțiunile ar trebui aplicate anumitor oligarhi ruși, ci, dimpotrivă, oligarhii trebuie să demonstreze contrariul”, a adăugat ministrul de externe al Ucraina

Sîbiga a numit amendamentele la sancțiunile aprobate de bloc o „strategie minunată” care demonstrează puterea reală a aplicării sancțiunilor.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va discuta „probleme legate de rezolvarea situației din Ucraina și cauzele care stau la baza crizei” în cadrul unei întâlniri cu omologul său turc, Hakan Fidan, care se va afla într-o vizită de lucru la Moscova în perioada 25-27 mai, a declarat miercuri, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

„Avem o agendă bilaterală, desigur, și, bineînțeles, [agenda] situației din regiune și din lume în ansamblu. Un set clasic. Avem ceva de discutat cu Turcia pe toate aceste direcții. Desigur, fără situația din jurul Ucrainei, nici nu-mi amintesc ce negocieri a avut ministrul de Externe Lavrov: de fiecare dată acest subiect este ridicat cu orice parteneri, și în profunzime și cu o incursiune în cauzele profunde ale situației actuale”, a remarcat diplomatul”, a mai spus Zaharova.

Serghei Sobianin, primarul Moscovei, a declarat miercuri că forțele de apărare aeriană au doborât trei drone care se îndreptau spre capitala Rusiei.

„Forțele de apărare aeriană ale Ministerului Apărării au respins un atac al trei drone care zburau către Moscova. Specialiștii serviciilor de urgență lucrează la fața locului unde au căzut resturile”, a scris Sobianin pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că unitățile de apărare aeriană au doborât 159 de drone ucrainene deasupra mai multor regiuni din Rusia și că cel puțin șase dintre acestea au fost doborâte deasupra regiunii Moscova, care are o populație de peste 20 de milioane de locuitori.

Un atac ucrainean cu drone a vizat o fabrică de dispozitive semiconductoare din regiunea Oryol din vestul Rusiei, care aprovizionează producătorii ruși de avioane de luptă și rachete, a afirmat miercuri armata ucraineană.

Zece drone au ajuns în zona țintă și a izbucnit un incendiu, a transmis armata Kievului pe Telegram.

Potrivit acesteia, fabrica de dispozitive semiconductoare Bolkhovsky este furnizor pentru diverse întreprinderi rusești, inclusiv unele implicate în producția de rachete Iskander și Kinjal.

„Aceasta este una dintre cele mai importante întreprinderi din Federația Rusă în domeniul dezvoltării și producției de dispozitive și componente semiconductoare”, se mai spune în mesaj.

Lucrul la memorandumul pentru un viitor tratat de pace cu Ucraina „continuă dinamic”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„NImeni nu este interesat de amânarea procesului, toată lumea lucrează în mod dinamic. Vă vom ține la curent”, a spus el după o întrebare TASS pe această temă.

Nicio decizie nu a fost luată privind locul unde vor continua negocierile cu Ucraina, a răspuns Peskov după ce a fost întrebat despre posibilitatea ca acest lucru să se întâmple la Vatican.

Ucraina va solicita UE săptămâna viitoare să ia în considerare noi măsuri importante de izolare a Moscovei, inclusiv sechestrarea activelor rusești și introducerea de sancțiuni pentru unii cumpărători de petrol rusesc, în condițiile în care președintele american Donald Trump a renunțat la înăsprirea sancțiunilor.

O carte albă care urmează să fie prezentată UE de către Ucraina solicită Uniunii să adopte o poziție mai agresivă și mai independentă în ceea ce privește sancțiunile, în condițiile în care incertitudinea planează asupra viitorului rol al Washingtonului.

Printre cele 40 de pagini de recomandări se numără apeluri la adoptarea unei legislații care să accelereze confiscarea de către UE a activelor persoanelor sancționate și trimiterea averii acestora în Ucraina. Persoanele sancționate ar putea apoi solicita despăgubiri din partea Rusiei.

UE ar trebui să ia în considerare o serie de măsuri pentru ca sancțiunile sale să se aplice mai puternic dincolo de propriul teritoriu, inclusiv vizând companiile străine care își folosesc tehnologiile pentru a ajuta Rusia și „introducerea de sancțiuni secundare asupra cumpărătorilor de petrol rusesc”. (Reuters)

Parlamentul iranian a aprobat miercuri un parteneriat strategic pe 20 de ani între Moscova și Teheran, potrivit presei de stat iraniene. Acordul reprezintă o aprofundare a legăturilor bilaterale, inclusiv o cooperare mai strânsă în domeniul apărării.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian Masoud Pezeshkian au semnat documentul de parteneriat strategic pe 17 ianuarie.

Legislativul rus a aprobat pactul în aprilie. Deși acordul nu include o clauză de apărare reciprocă, acesta prevede că ambele țări vor colabora împotriva amenințărilor militare comune, își vor dezvolta cooperarea tehnico-militară și vor lua parte la exerciții comune. (Reuters)

Donald Trump și-a evaluat greșit influența asupra lui Vladimir Putin, a spus miercuri ministrul german al apărării, după o convorbire telefonică între cei doi nu a produs niciun progres în negocierile de pace din Ucraina, determinând Europa să anunțe noi sancțiuni împotriva Rusiei.

„Bănuiesc că și-a evaluat incorect poziția de negociere”, a declarat Boris Pistorius pentru postul de radio Deutschlandfunk, în contextul în care Trump a abandonat eforturile de a-l presa pe Putin să accepte o încetare necondiționată a focului de 30 de zile.

Uniunea Europeană lucrează în prezent la următorul său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina. Pistorius a declarat că rămâne de văzut dacă Washingtonul se va alătura acestor măsuri, în timp ce discuțiile continuă prin canalele diplomatice obișnuite. (Reuters)

Garda Națională a Ucrainei a anunțat miercuri într-un comunicat că un atac rusesc cu rachete a ucis șase militari și a rănit cel puțin alți 10 în timpul unui antrenament de marți.

Garda națională a precizat că a fost demarată o anchetă internă, iar comandantul unității militare a fost suspendat din funcție.

Reacția vine după ce ministerul rus de externe a spus marți că a ucis până la 70 de soldați ucraineni cu o lovitură cu o rachetă Iskander asupra unui centru de antrenament pentru forțele speciale ucrainene de lângă orașul Șostka din regiunea Sumî.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:


Evenimentele de marți, ziua 1182 a agresiunii ruse, au fost LIVE aici

INTERVIURILE HotNews.ro