Război în Ucraina, ziua 1195: Discuțiile de pace de la Istanbul s-au încheiat după o oră. Anunțul făcut de Zelenski / Cerința Rusiei pentru a accepta un armistițiu / Erdogan propune din nou un summit Putin-Zelenski-Trump în Turcia

Delegațiile rusă și ucraineană au purtat luni la Istanbul a doua rundă de negocieri de pace. Cele două părți au discutat puțin peste o oră. După încheierea negocierilor, președintele Zelenski a anunțat de la Vilnius, unde a participat la summitul B9, că Ucraina și Rusia lucrează la un nou schimb de prizonieri de război. Discuțiile au avut loc după ce ambele părți s-au acuzat de atacuri lansate peste noapte.
Evoluțiile de luni, ziua 1195 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:
Rușii primesc cetățenie ungară pe bandă rulantă. S-a atins un record pe ultimul deceniu
De două ori mai mulți decât înainte de război. Între timp, numărul ucrainenilor care au dobândit cetățenia ungară a scăzut, scrie ziarul Népszava.
Plan de înarmare extinsă a Marii Britanii. Guvernul de la Londra schimbă și gândirea strategică de apărare: „Dronele ucid mai mulți oameni decât artileria”
Marea Britanie a anunțat că va schimba radical strategia de apărare ca răspuns la amenințările Rusiei, a riscurilor nucleare și atacurilor cibernetice prin investiții în drone și războiul digital în detrimentul unei armate de dimensiuni mai mari.
Zelenski îl îndeamnă pe Trump să impună sancțiuni împotriva Rusiei pentru a o „constrânge” la un armistițiu, scrie AFP.
Președintele ucrainean a acuzat Moscova că nu caută decât o „pauză scurtă” în confruntări, și nu o încetare globală a focului.
„Așteptăm cu adevărat ca președintele SUA să ia măsuri energice. Așteptăm să susțină sancțiunile pentru a constrânge Rusia să pună capăt războiului, sau cel puțin să treacă la primul pas, și anume un armistițiu”, a declarat Zelenski, luni, într-o conferință de presă.
Trump este pregătit să se întâlnească cu Zelenski și Putin, dacă aceștia vin la masa negocierilor
Președintele american Donald Trump rămâne „pregătit” să se întâlnească în Turcia cu omologii săi ucrainean și rus, Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, a declarat luni purtătoarea sa de cuvânt. Trump „a spus deja că este pregătit, dacă se ajunge acolo, dar vrea ca cei doi lideri și ambele părți să vină împreună la masa negocierilor”.
Condițiile puse de Rusia pentru pace în Ucraina la discuțiile de la Istanbul
Rusia a cerut Ucrainei să-şi retragă trupele din cele patru regiuni ale ţării a căror anexare este revendicată de Moscova, înainte de a accepta un armistiţiu, conform memorandumului rus transmis Kievului luni şi publicat de agenţiile de presă ruse.
Conform acestui document, furnizat Ucrainei în timpul negocierilor de la Istanbul de luni, Moscova vrea „o retragere completă” a armatei ucrainene din regiunile parţial ocupate Doneţk şi Lugansk (est) şi Zaporojie şi Herson (sud) înainte de „instituirea unui armistiţiu de 30 de zile”.
Acest memorandum, care defineşte de asemenea cerinţele ruseşti pentru o încheiere a conflictului din Ucraina, prevede „o recunoaştere juridică internaţională” ca teritorii ruseşti a acestor regiuni şi a Crimeei anexate în 2014.
Volodimir Zelenski, după discuția de la Vilnius cu Nicușor Dan: „Îi mulțumesc pentru asigurarea că Ucraina poate conta pe sprijinul continuu al României”
Volodimir Zelenski și Nicușor Dan au avut luni o întrevedere bilaterală în marja summitului „București9” organizat la Vilnius. Cu această ocazie, cei doi au discutat despre eforturile diplomatice pentru pace și consolidarea sancțiunilor, iar Dan a confirmat prezența la Summitul Ucraina – Europa de Sud-Est, care va avea loc la Odesa.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit luni la Bruxelles cu senatorul republican Lindsey Graham, favorabil impunerii unor sancțiuni mai drastice împotriva Rusiei, una din temele abordate vizând coordonarea între Uniunea Europeană și SUA în problema sancțiunilor, relatează agenția France Presse citând un comunicat al executivului european.
Graham promovează în Congres adoptarea unor sancțiuni așa-zis „secundare” extrem de dure, în special tarife vamale de 500% pentru țările care importă hidrocarburi și materii prime din Rusia.
UE, pregătește la rândul său al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care țintește veniturile energetice, sectorul financiar rusesc și prevede o „scădere a plafonului prețului la petrolul” exportat de Rusia, potrivit comunicatului Comisiei. „Aceste măsuri, combinate cu cele ale SUA, ar consolida considerabil impactul comun al sancțiunilor noastre”, a declarat Ursula von der Leyen.
Țările din G7 au stabilit un preț maxim de vânzare pentru petrolul rusesc de 60 de dolari pe baril, în încercarea de a reduce veniturile Moscovei din exporturile de țiței. Însă acest preț e la ora actuală cel de pe piața internațională și occidentalii încearcă acum să-l reducă.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a propus din nou, luni, un summit între președinții rus Vladimir Putin, ucrainean Volodomir Zelenski și american Donald Trump, „la Istanbul sau Ankara”.
„Cea mai mare dorință a mea (…) este să îi reunim pe Putin și Zelenski la Istanbul sau Ankara și să-l aducem pe Trump lângă ei. Dacă ei acceptă, mă voi alătura lor, pentru a face din Istanbul un centru al păcii”, a declarat Erdogan la finalul celei de-a doua întâlniri între delegațiile rusă și ucraineană la Istanbul.
Șeful statului turc consideră că desfășurarea „reuniunii este un succes în sine, după evenimentele de ieri”, referindu-se în special la îndrăznețul atac cu drone lansat duminică de Kiev împotriva unor aerodromuri militare în adâncimea teritoriului rusesc. (AFP)
Evoluțiile pe front, situația în cifre: cât au avansat rușii în Ucraina în ultimele luni
Forțele ruse au avansat mai rapid în Ucraina din primăvară, după ce ofensiva încetinise în iarnă, arată date ale ISW (Institutul pentru Studiul Războiului, organizație americană non-profit) analizate de AFP, care sintetizează luni situația în cifre. Armata rusă a cucerit în martie 240 de km pătrați din teritoriul ucrainean, în aprilie – 379, iar în mai 507. În lunile respective din 2024, suprafețele ocupate au fost de 50, 111, respectiv 449 de km pătrați.
Discuțiile de la Istanbul s-au încheiat. Anunțul făcut de Volodimir Zelenski
Mai multe detalii privind discuțiile de pace purtate luni la Istanbul. Potrivit unuia dintre negociatorii Kievului, Rusia a respins din nou un armistițiu necondiționat cu Ucraina.
Iar ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, care a condus delegația ucraineană, a menționat că s-a discutat și despre o posibilă întâlnire între Zelenski și Putin, la care ar putea participa și Trump, la sfârșitul lunii iunie.
„Cerem eforturi reale pentru a pune capăt acestui război – încetarea focului, acțiuni umanitare, întâlnirea liderilor. Dacă Rusia este serioasă, va fi de acord. Dacă nu, trebuie să urmeze sancțiuni”, a spus ministrul.
Anunțul făcut de Volodimir Zelenski după discuţiile de pace dintre Ucraina şi Rusia de la Istanbul, încheiate după o oră
Delegațiile rusă și ucraineană au discutat puțin peste o oră, luni, la Istanbul, iar la finalul discuțiilor președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat de la Vilnius, unde a participat la summitul B9, că cele două părţi pregătesc un nou schimb de prizonieri de război.
Ulterior anunțului lui Zelenski, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, care a condus delegația ucraineană, a detaliat că părțile au convenit asupra unui schimb de prizonieri care se va concentra pe cei răniți grav, bolnavi sau cu vârsta sub 18 ani. De asemenea, s-a convenit ca trupurile celor morți să fie returnate.
Delegații ucraineni prezenți la discuțiile de pace de la Istanbul, luni, au înmânat negociatorilor ruși o listă cu copiii pe care Kievul dorește ca Moscova să îi returneze Ucrainei, a declarat Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, scrie Reuters.
Oficialii ucraineni spun că există sute de copii care au fost scoși cu forța de pe teritoriul ucrainean de către forțele ruse și că își doresc ca aceștia să fie returnați ca parte a unui acord de pace. Moscova susține că acești copii au fost mutați pentru a-i proteja de lupte.
O a doua rundă de discuții de pace dintre Rusia și Ucraina la Istanbul s-a încheiat la nici o oră de la început, au declarat oficiali turci, transmite Reuters.
Discuțiile – al doilea astfel de contact direct între părți din 2022 – începuseră deja cu aproape două ore mai târziu decât era programat, fără nicio explicație a întârzierii.
Atmosfera din Rusia era tensionată odată cu începerea discuțiilor, bloggeri pro-Kremlin cerând Moscovei să dea o lovitură de represalii dură împotriva Kievului, după ce Ucraina a lansat duminică unul dintre cele mai ambițioase atacuri ale războiului, vizând bombardierele cu rază lungă de acțiune nucleară rusești din Siberia și din alte părți.
Aflat la Vilnius, președintele ucrainean Zelenski a spus că, în urma discuțiilor de la Istanbul, se așteaptă ca mai mulți prizonieri de război să fie eliberați.
Turcia a declarat luni că sprijinul SUA pentru dialogul dintre Ucraina și Rusia este „extrem de important”, în momentul începerii unei noi runde de negocieri la Istanbul, relatează AFP.
„Considerăm extrem de importante încrederea și sprijinul Statelor Unite pentru aceste discuții. Hotărârea lui (Donald) Trump pentru a obține pacea a deschis o nouă fereastră de oportunitate”, a declarat ministrul turc de externe, Hakan Fidan.
Discuțiile dintre Rusia și Ucraina la Istanbul au început, transmite BBC.
Delegaţiile ucraineană şi rusă au sosit luni, în jurul orei locale 13:00, la Palatul Ciragan din Istanbul, însoţite de înalţi oficiali turci, pentru a doua rundă de negocieri directe de pace, însă aceste convorbiri au întârziat să înceapă, potrivit agenţiei ruse TASS.
Delegaţiile au sosit cu maşina şi au intrat la sediul unde au loc discuţiile. Majoritatea ruşilor erau îmbrăcaţi în costume, în timp ce mai mulţi ucraineni purtau uniforme militare de camuflaj, potrivit imaginilor Reuters.
Discuţiile erau programate să înceapă la ora locală 13.00 (şi a României), întâlnirea fiind mediată în special de ministrul turc de externe Hakan Fidan, la Palatul Ciragan, însă a existat o întârziere inexplicabilă a discuțiilor.
Oficialii ucraineni de la Istanbul s-au întâlnit cu reprezentanți din Germania, Italia și Marea Britanie înainte de discuțiile care vor avea loc astăzi cu delegația rusă, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev.
In Istanbul, First Deputy Foreign Minister @SergiyKyslytsya and Advisor to the Head of the Office of the President Oleksandr Bevz met with representatives of Ukraine's European partners, Germany, Italy, and the UK.
— Heorhii Tykhyi (@SpoxUkraineMFA) June 2, 2025
The sides coordinated positions ahead of today's meeting between… pic.twitter.com/8AxgE5uhG2
Zelenski e prezent la un summit al țărilor NATO, la Vilnius
Cum comentează Rusia rezultatul alegerilor din Polonia. Noul președinte Karol Nawrocki este acuzat de un singur lucru
Informații despre victoria lui Karol Nawrocki în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Polonia au apărut luni în presa rusă. O parte a mass-media de la Moscova a transmis doar informații despre rezultatele votului, dar au existat și unele publicații care au amintit pe scurt biografia președintelui ales, Karol Nawrocki, subliniind faptul că acesta este căutat de Rusia.
Corespondență de la Vilnius: Președintele ucrainean Zelenski a declarat, înaintea summitului B9, că „ne întâlnim cu partenerii ca să discutăm chestiunile importante pentru Ucraina, despre discuțiile de pace”.
„Nu cred că Rusia e pregătită pentru discuții productive, trebuie să arătăm ca fiecare țară e gata să apere suveranitatea”, a spus Zelenski.
Despre alegerile din Polonia, Zelenski a declarat că a vorbit cu Karol Nawrocki.
„Am vorbit cu câștigătorul si l-am felicitat deja, sper că vom avea oportunitatea de a vorbi. Respect votul oamenilor din Polonia. Veți vedea ce se întâmplă”, a spus Zelenski.
Corespondență de la Vilnius: Șeful NATO, Mark Rutte, a declarat, întrebat despre aderarea Ucrainei la NATO până în 2030: „În Washington, a existat un angajament clar din partea tuturor celor 32 de aliați că există un parcurs ireversibil pentru ca Ucraina să adere la NATO — nu cu o dată-limită, nu ca parte a unei înțelegeri de pace, ci în mod clar ca un angajament pe termen lung din partea tuturor celor 32 de aliați”.
„Lucrăm la asta, cu toate formele de cooperare în desfășurare între țările NATO și Ucraina”, a spus Mark Rutte.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că speră într-o „cooperare fructuoasă” cu viitorul președinte polonez Karol Nawrocki, care a criticat intenția Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană și NATO, relatează AFP.
„Sper să avem o cooperare fructuoasă cu Polonia și cu președintele Nawrocki personal”, a indicat Zelenski pe X după victoria în alegerile prezidențiale desfășurate duminică a acestui candidat naționalist care dorește reducerea ajutoarelor acordate refugiaților ucraineni.
Președintele Ungariei, Tamas Sulyokm nu vine la summitul B9. Președintele îl trimite în schimb pe ambasador, la fel cum a procedat și anul trecut.
Înaintea summitul B9 de la Vilnius, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat că „trebuie să ne reafirmăm sprijinul pentru Ucraina, din punct de vedere militar, economic”.
„Trebuie să le oferim tot ce au nevoie pentru bătăliile de pe front. Țara mea e pregătită să le oferim toate astea, sper ca și celelalte țări prezente la summit. Sper ca vom reuși să ajungem la un consens pe 5% din PIB pentru apărare (Lituania are aprox 4%, va fi discutată la summit propunerea). Trebuie să înțelegem că Rusia nu așteaptă, își reconstruiește armata, avem puțin timp să facem asta, 3-4 ani. Nu avem timp de perioade de tranziție, avem cel mult 5 ani”, a declarat Nauseda.
Cum a planificat Ucraina operațiunea „Pânza de păianjen”
Operațiunea „Pânza de păianjen”. Cum a planificat Ucraina atacurile în care spune că a distrus zeci de bombardiere rusești
Kievul susține că a lovit bazele aeriene ruse cu un val de drone introduse ilegal în Rusia, în cadrul unei operațiuni numite „Pânza de păianjen”, supervizată de președintele Zelenski și a cărei planificare a durat 18 luni.
Bombardamentele şi atacurile aeriene ruseşti au ucis cinci persoane în afara oraşului Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, în timp ce un atac cu drone asupra regiunii nord-estice Sumî a rănit cel puţin şase persoane, inclusiv doi copii, au anunţat luni dimineaţa oficialii regionali, relatează Reuters.
În noaptea de duminică spre luni, forțele ruse au atacat Ucraina cu 80 de drone de atac, 3 rachete balistice Iskander-M/KN și 1 rachetă de croazieră Iskander-K, au anunțat forțele aeriene ucrainene. Forțele de apărare aeriană spun că 52 dintre drone au fost neutralizate în estul, sudul și nordul țării.
Ucraina a distrus cel puțin 13 avioane în timpul unui atac asupra bazelor aeriene rusești, a anunțat luni oficialul consiliului național de securitate și apărare al Ucrainei, transmite Reuters.
Andriy Kovalenko, șeful Centrului Ucrainean de Combatere a Dezinformarii, a declarat că și alte avioane au fost avariate în atac.
Delegația ucraineană a sosit luni dimineață la Istanbul pentru o a doua rundă de negocieri cu emisarii ruși, a declarat un purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean.
Această nouă întâlnire, care va începe la ora 13:00, are loc la o zi după unul dintre cele mai îndrăznețe și reușite atacuri ucrainene din istorie pe teritoriul rus, subliniază AFP.
Cum încearcă rușii să prezinte atacul fără precedent reușit de Ucraina duminică împotriva „triadei” nucleare a Moscovei.
Coreea de Nord susține că alianța sa militară cu Rusia „asigură pacea și stabilitatea” în Europa.
O nouă rundă de tratative la Istanbul
După ce a ținut lumea în suspans cu privire la participarea Ucrainei la runda a doua de negocieri după cea de pe 16 mai, Volodimir Zelenski a anunțat în weekend că ministrul apărării Rustem Umerov se va întâlni cu oficialii ruși la Istanbul. În delegația Kievului vor fi și viceministrul de externe, precum și mai mulți oficiali militari și din serviciile de informații, potrivit unui decret emis duminică de Zelenski.
Delegația rusă va fi condusă de consilierul Kremlinului Vladimir Medinski, care, după prima rundă, l-a invocat pe Napoleon Bonaparte pentru a afirma că războiul și negocierile ar trebui să se desfășoare întotdeauna în același timp.
Kievul a spus că încă așteaptă din partea Rusiei proiectul de memorandum care să stabilească contururile generale ale unui posibil acord de pace promis de Vladimir Putin.
Medinski, principalul negociator al Kremlinului, a declarat duminică că Moscova a primit proiectul de memorandum al Ucrainei, adăugând că răspunsul Kremlinului va veni luni.
Potrivit trimisului lui Trump, Keith Kellogg, cele două părți vor prezenta în Turcia documentele respective în care își expun ideile privind condițiile de pace, deși este clar că, după trei ani de război, Moscova și Kievul rămân la distanță mare una de cealaltă, notează Reuters.
Kellogg a dat de înțeles că Statele Unite vor fi implicate în discuții și că vor participa și reprezentanți din Marea Britanie, Franța și Germania, dar nu este clar la acest moment la ce nivel vor fi reprezentați americanii.
Atacurile cu drone de peste noapte asupra regiunilor Kursk și Voronej au provocat incendii în zone rezidențiale și au perturbat traficul pe o autostradă importantă, au declarat luni dimineața oficialii ruși regionali.
Un număr de 57 de drone au fost doborâte deasupra regiunii Kursk de la granița cu Ucraina, potrivit rușilor.
Resturile căzute de la dronele distruse în regiunea Kursk au provocat incendii la mai multe case și au avariat apartamente, a declarat guvernatorul interimar al regiunii, Alexander Khinshtein, pe Telegram.
În regiunea Voronej din sudul Rusiei, unde unitățile aeriene rusești au distrus 16 drone ucrainene, guvernatorul regional Alexander Gusev a afirmat că resturi de drone au secționat cabluri de electricitate care au căzut pe M-4, o autostradă importantă.
Nicușor Dan face luni prima deplasare externă ca președinte / La summit vor participa Mark Rutte și Volodimir Zelenski.
Președintele României, Nicușor Dan, va participa luni, 2 iulie, la summitul Formatului București 9 (B9) plus Țările Nordice, găzduit la Vilnius de omologul lituanian Gitanas Nausėda. Este prima deplasare externă a lui Dan de la preluarea mandatului.
Summitul reunește reprezentanți ai țărilor de pe flancul estic și nordic al NATO. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și Secretarul General al Alianței, Mark Rutte vor fi prezenți.