Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 668: Rusia a lansat un atac de amploare asupra Hersonului / Ucraina ia în considerare trimiterea ordinelor de înrolare prin e-mail, inclusiv celor care se află în străinătate / Șobolanii le creează probleme soldaților pe front

HotNews.ro
Soldati ucraineni pe front iarna, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images
Soldati ucraineni pe front iarna, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

​Un nou scandal de corupție în Ucraina, unde un înalt oficial a delapidat aproximativ 36 de milioane de euro destinate achiziţionării de obuze de artilerie, au anunţat vineri autorităţile, în contextul în care ţara devastată de război se confruntă cu o lipsă de muniţie. Kievul susține că a doborât trei bombardiere rusești pe frontul de sud, variantă ce pare susținută influentul blog militar rus Fighterbomber a vorbit despre „pierderi în luptă„ datorate, potrivit acestuia, sistemului de apărare antiaeriană Patriot furnizat de Statele Unite.

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 668, LIVETEXT:

23:00Fosta jurnalistă TV Ekaterina Dunțova a declarat că va contesta la Curtea Supremă decizia de a o descalifica de la alegerile prezidențiale din Rusia de anul viitor, considerând-o nejustificată și nedemocratică.

22:45 NYT: Putin este deschis la o încetare a focului dacă Rusia păstrează teritoriile ocupate

Președintele rus Vladimir Putin ar fi semnalat în spatele ușilor închise că Rusia ar fi deschisă la o încetare a focului de-a lungul actualei linii de front, a relatat New York Times pe baza surselor sale. Încetarea focului dorită de Putin ar însemna că Rusia ar păstra teritoriile pe care le ocupă ilegal în Ucraina, unde populația este supusă răpirilor și execuțiilor sumare.

„El chiar este dispus să se oprească la pozițiile actuale”, a declarat un fost oficial rus de rang înalt pentru New York Times. „Dar nu este dispus să se retragă niciun metru”, a adăugat fostul oficial.

21:44Forțele ruse au efectuat un atac pe scară largă asupra cartierelor rezidențiale din Herson în seara zilei de sâmbătă, 23 decembrie, provocând mai multe incendii în oraș, a spus Roman Mrochko, șeful administrației militare a regiunii Herson

21:21 Forțele ruse încearcă să alunge Forțele ucrainene de Apărare din pozițiile pe care le-au câștigat pe malul stâng (est) al râului Nipru, în regiunea Herson. Rușii au efectuat 15 atacuri fără succes sâmbătă, 23 decembrie, suferind pierderi semnificative, a spus Statul Major al Apărării Ucrainei pe Facebook.

„Forțele inamice continuă să încerce să alunge unitățile noastre de pe malul stâng al Niprului. Pe parcursul zilei, forțele inamice au efectuat 15 atacuri fără succes, au fost respinse și au suferit pierderi semnificative. Unitățile noastre (…) continuă să mențină pozițiile pe care le capturaseră și provocând daune prin foc forțelor inamice”.

Soldații de pe front se confruntă cu un nivel ieșit din comun de „infestare” cu șoareci și șobolani

20:16 Rusia va elimina taxele de import pentru până la 140.000 de tone de pui congelat pe tot parcursul anului viitor, a anunțat sâmbătă guvernul, pentru a majora oferta internă și a menține prețurile la un nivel scăzut, relatează Reuters.

19:31 Comuniștii ruși desemnează drept candidat un veteran al vieții politice rusești Partidul Comunist rus l-a desemnat drept candidat pentru alegerile prezidențiale din martie anul viitor pe Nikolai Haritonov, un veteran al vieții politice, care a mai candidat în 2004, fapt însă care nu are de ce să îl îngrijorează pe Vladimir Putin, potrivit AFP.

La 75 de ani, Haritonov este o figură politică veche, fiind deputat în Duma din 1993 și membru al Partidului Comunist Rus din 2008. El se află sub sancțiuni europene, americane și canadiene de la ofensiva rusă în Ucraina vecină.

18:57 Opinie Radu Carp: Războiul din Ucraina – a început numătoarea inversă?

Problema majoră a actualului curs al războiului nu sunt fortificaţiile, ci faptul că Ucraina pierde iniţiativa pe linia frontului şi are în prezent o armată destul de numeroasă în poziţii defensive.

Armata rusă nu a ajuns deocamdată la linia de oraşe fortificate Slavyansk – Kramatorsk – Konstantinovka dar în ritmul actual este doar o chestiune de timp până când vom asista la bătălii sângerose pentru apărarea acestei linii.

18:07Atât trupele ucrainene, cât și cele rusești suferă de „niveluri excepționale de infestare cu șobolani și șoareci” în unele sectoare ale primei linie, potrivit ultimei evaluări a Ministerului britanic al Apărării, relatează The Guardian.

Ucraina vrea să trimită ordine de înrolare prin e-mail

17:55Ministerul Apărării al Ucrainei ia în considerare posibilitatea de a trimite ordine de înrolare electronic, a spus ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, într-un interviu cu Suspilne, postul public al Ucrainei.

Ministerul apărării are în vedere posibilitatea de a anunța bărbații cu privire la necesitatea de a se prezenta la birourile militare de înrolare prin notificare electronică.

Totodată, ministrul a adăugat că și cetățenii ucraineni aflați în străinătate vor primi înștiințări similare: „Dacă ne decidem asupra categoriilor, vom trimite notificări tuturor”.

16:06Transportatorii polonezi au deblocat punctul cheie de trecere a frontierei Șehîni-Medyka dintre Polonia și Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul economiei de la Kiev, Iulia Svîrîdenko, relatează Reuters.

„O îmbunătățire importantă a situației de la granița de vest”, a spus Svîrîdenko.

Anterior, fermierii polonezi au anunțat că vor suspenda de duminică un protest la punctul de trecere a frontierei cu Ucraina la Medyka, dar camionagiii vor continua blocajele la alte trei puncte de trecere de Crăciun și vor permite să treacă și mai puține camioane decât mai înainte.

Șoferii polonezi au blocat mai multe puncte de trecere cu Ucraina din 6 noiembrie, cerând Uniunii Europene restabilirea unui sistem prin care companiile ucrainene au nevoie de permise pentru a opera în blocul european, la fel și pentru transportatorii europeni care doresc să intre în Ucraina.

Rusia a preluat inițiativa pe front

15:30Trupele rusești au obținut mici câștiguri teritoriale în ultimele săptămâni pe linia frontului din estul Ucrainei, folosind avantajul numeric, considerat un factor decisiv în luptele istovitoare. Recentele progrese ale Rusiei în apropiere de Avdiivka, precum și în jurul altor orașe precum Kupiansk, Bahmut și Marinka, sunt, de asemenea, o dovadă în plus că Rusia a preluat ferm inițiativa pe o mare parte a câmpului de luptă

15:08Președintele Volodimir Zelenski a impus sancțiuni împotriva persoanelor și companiilor care prejudiciază interesele Ucrainei, transmite serviciul rusesc al BBC.

Pe lângă ruși, au intrat sub incidența sancțiunilor și persoane cu cetățenie ucraineană, letonă și cipriotă. În total, au fost impuse sancțiuni împotriva a 51 de persoane.

Activele lor în Ucraina sunt blocate, licențele lor sunt anulate, iar orice operațiuni comerciale și tranzitul de resurse prin țară sunt interzise, se arată într-un decret semnat de Zelenski.

De asemenea, sancțiunile au fost impuse împotriva a 119 companii – majoritatea companii rusești, precum și a Avtodel GAZ, care operează în pensinsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014.

14:12 Ministrul estonian de interne Lauri Laanemets a declarat că Estonia este pregătită să ajute la mobilizarea cetățenilor ucraineni dacă Kievul va solicita acest lucru, potrivit ziarului estonian Postimees, citat de The Kyiv Independent.

„Știm unde locuiesc acești oameni în Estonia. Suntem pregătiți să ajutăm la aducerea acestor oameni din Estonia în Ucraina, dacă au nevoie”, a declarat Laanemets, potrivit ziarului.

El a precizat că 7.500 de cetățeni ucraineni care pot fi mobilizați trăiesc în Estonia, dar unii dintre ei sunt scutiți din diverse motive.

Ministrul estonian de interne a declarat că intenționează să notifice oficial autoritățile ucrainene cu privire la disponibilitatea țării de a semna acordul necesar pentru a permite acest proces, dacă va fi nevoie.

12:54Fosta jurnalistă de televiziune Ekaterina Dunțova a fost împiedicată să candideze împotriva președintelui Vladimir Putin la alegerile din martie anul viitor din cauza unor „greșeli” în cererea sa de înregistrare pentru scrutin, a anunțat canalul său de campanie pe Telegram, informează Reuters.

Germania a trimis un nou ajutor militar în Ucraina

11:54Germania a transferat un ajutor militar suplimentar Ucrainei, inclusiv muniție pentru tancuri, echipamente de deminare și tunuri antiaeriene, a anunțat guvernul de la Berlin, potrivit The Kyiv Independent.

Germania a sprijinit în mod constant Ucraina cu livrări de arme și echipamente de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei. Livrările provin de la armata germană și de la contracte guvernamentale cu companii private.

Cea mai recentă livrare include muniție pentru tancurile Leopard, trei sisteme antiaeriene Gepard și încă două tancuri de deminare Wisent.

Ucraina a devenit una dintre cele mai minate țări din lume. Prim-ministrul Denys Shmyhal a declarat în octombrie că minele amenință viețile a aproximativ șase milioane de ucraineni.

Cea mai recentă livrare de armament din partea Germaniei include, de asemenea, drone de recunoaștere, vehicule de patrulare la frontieră, sisteme de autoprotecție AMPS pentru elicoptere, camioane și provizii medicale.

11:28Forțele ucrainene au doborât vineri seară nouă drone rusești de tip Shahed în regiunile Odesa și Khmelnytskyi , au anunțat Forțele Aeriene ucrainene.

Șapte drone au fost distruse deasupra regiunii Odesa, iar alte două au fost doborâte deasupra regiunii Khmelnytskyi, potrivit autorităților regionale.

Nu au fost raportate victime în atacurile de vineri seară.

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat că una dintre explozii a avariat ferestrele unei instituții de învățământ din districtul Odesa.

09:27Rusia a pierdut 352.390 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a raportat sâmbătă Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Doar în ultima zi, armata rusă a suferit 1040 de pierderi, conform armatei ucrainene.

09:03Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și oficiali militari au declarat că forțele țării au doborât vineri trei avioane de vânătoare rusești Su-34 pe frontul de sud, salutând acest lucru ca pe un succes în războiul care durează de 22 de luni, informează Reuters.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro