Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina – ziua 789: Biden îi promite lui Zelenski să trimită „rapid” ajutorul miliar, după ce este aprobat de Senat / Moscova a atacat infrastructura TV din Harkov / Aproape 25.000 de soldați ruși încearcă să atace Ceasiv Iar / Moscova revendică a doua victorie în 48 de ore în regiunea ucraineană Donețk

HotNews.ro
Un tanc ucrainean la Ceasiv Iar , Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia
Un tanc ucrainean la Ceasiv Iar , Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Moscova a revendicat două victorii în două zile în regiunea ucraineană Donețk. Forțele rusești au avasant spre orașul-cheie Ceasiv Iar din estul Ucrainei, preluând controlul unei așezări situată la vest de orașul Bahmut și a unui sat aflat la 40 de kilometri sud-vest de orașul ucrainean Donețk. Ucraina susține că a respins atacurile rusești în apropierea celor două localități. Șeful spionajului militar ucrainean, generalul Kirilo Budanov, a avertizat luni că situația va deveni difilă pe front „în viitorul apropiat”. Oficialul nu a oferit detalii, dara precizat că situația nu va fi „catastrofală”.

Sinteza zilei:

  • Administrația Biden pregătește un pachet de ajutor militar mai mare decât de obicei pentru Ucraina și va include vehicule blindate, pe lângă artileria și apărarea antiaeriană necesare urgent, spun oficiali americani citați de Politico. De altfel, Joe Biden a promis luni președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că îi va trimite „rapid” ajutorul militar „însemnat”, odată ce Congresul american va adopta definitiv noul pachet de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev
  • VIDEO Ucraina și Statele Unite „au început să lucreze la un acord de securitate”, spune Zelenski
  • Noile arme și muniții americane așteptate să sosească în Ucraina după votul din Congresul SUA vor încetini avansul rusesc pe front, dar nu îl vor opri, spun oficialii și analiștii citați de Reuters și Financial Times. Un lucru cert este că întârzierea ajutorului a fost costisitoare pentru Kiev. În același timp, şeful informaţiilor militare ucrainene Kirilo Budanov, avertizează că trupele ucrainene riscă să ajungă într-o situație dificilă „în viitorul apropiat” pe front
  • Un atac aerian rusesc asupra celui de-al doilea cel mai mare oraș ca mări al Ucrainei, Harkov, a lovit infrastructura TV, distrugând un turn de televiziune
  • Aproximativ 20.000 – 25.000 de soldați ruși încearcă să atace Ceasiv Iar și așezările de la periferia orașului
  • VIDEO Prezentatoarea TV rusă Olga Skabeeva, supranumită „păpușa de fier” a președintelui Vladimir Putin, le-a explicat studenților ruși cum funcționează propaganda Moscovei în „epoca post-adevărului”.
  • Forțele ruse au preluat controlul asupra satului Novomykhailivka, la 40 de kilometri sud-vest de orașul ucrainean Donețk, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării
  • Polonia anunță că este gata să găzduiască arme nucleare.
  • Rusia a declarat duminică că forțele sale au avansat spre orașul Ceasiv Iar din estul Ucrainei și au preluat controlul asupra așezării Bohdanivka

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 789 – LIVE pe HotNews.ro:

00:30 Administrația Biden pregătește un pachet de ajutor militar mai mare decât de obicei pentru Ucraina și va include vehicule blindate, pe lângă artileria și apărarea antiaeriană necesare urgent, spun oficiali americani citați de Politico.

23:37Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, după ce a vorbit la telefon cu omologul său american Joe Biden, că Ucraina și SUA „au început să lucreze la un acord bilateral de securitate”, relatează AFP.

22:55Slovacii nemulţumiţi de refuzul guvernului lor de a acorda ajutor militar Ucrainei au strâns peste 3 milioane de euro pentru a cumpăra obuze pentru Kiev, relatează Ukrainska Pravda.

21:37Primele informații indică faptul că Rusia a folosit o rachetă Kh-59 pentru a lovi turnul TV din orașul Harkov, relatează Ukrainska Pravda.

„Conform anchetei, pe 22 aprilie, în jurul orei 16:30, Forțele Armate ale Rusiei au lansat un atac cu rachete asupra unei infrastructuri de televiziune din Harkov. Inamicul a folosit cel mai probabil o rachetă Kh-59 pentru atac”, scrie Ukrainska Pravda, citând un comunicat de presă al Parchetului General

20:08Joe Biden a promis luni președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că îi va trimite „rapid” ajutorul militar „însemnat”, odată ce Congresul american va adopta definitiv noul pachet de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, relatează AFP.

Statele Unite „vor oferi rapid un nou ajutor militar semnificativ pentru a satisface nevoile urgente de luptă și apărare aeriană ale Ucrainei”, de îndată ce Senatul SUA va adopta, la rândul său, pachetul, a spus Casa Albă.

19:10Miniștrii Uniunii Europene au declarat luni că încearcă să găsească de urgență moduri în care să ofere mai multă apărare antiaeriană Ucrainei, dar nu au făcut angajamente concrete cu privire la sistemele Patriot, relatează Reuters.

De când Kiev a început eforturile pentru mai mulți Patrioți în ultimele săptămâni, Germania a fost singura țară din UE care a promis un sistem suplimentar.

Alte țări europene, inclusiv Grecia, Țările de Jos, Polonia, România, Spania și Suedia au, de asemenea, sisteme Patriot.

Un turn TV din Harkov a fost distrus de un atac rusesc

18:30Noile arme și muniții americane așteptate să sosească în Ucraina după votul din Congresul SUA vor încetini avansul rusesc pe front, dar nu îl vor opri, spun oficialii și analiștii citați de Reuters și Financial Times. Un lucru cert este că întârzierea ajutorului a fost costisitoare pentru Kiev. „Prea târziu?”. Ce urmează pentru Ucraina după sosirea noilor arme americane. Oficialii și analiștii nu sunt neapărat optimiști

17:47Un atac aerian rusesc asupra celui de-al doilea cel mai mare oraș ca mări al Ucrainei, Harkov, a lovit infrastructura TV, provocând întreruperi ale semnalului, a declarat un oficial local, relatează Reuters.

„În acest moment, există întreruperi ale semnalului digital TV”, a declarat guvernatorul regional Oleg Sîniegubov.

Nu au fost victime, a adăugat el.

17:41Aproximativ 20.000 – 25.000 de soldați ruși încearcă să atace Ceasiv Iar și așezările de la periferia orașului, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe „Hortiția, Nazar Voloșîn, la televiziunea națională pe 22 aprilie, relatează Kyiv Independent.

Trupele ruse și-au concentrat eforturile lângă Ceasiv Yar, pe care îl consideră crucial pentru progrese ulterioare către Kostiantînivka, Kramatorsk și Sloviansk, a spus armata ucraineană.

17:04Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a făcut luni apel la omologii săi din Uniunea Europeană să nu se relaxeze în privinţa trimiterii de ajutoare militare Kievului, după ce, sâmbătă, după luni de blocaj, Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a adoptat un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, relatează EFE, potrivit Agerpres.

„Salutăm cu toţii decizia Camerei Reprezentanţilor a SUA de a oferi un pachet puternic de ajutor pentru Ucraina. Dar noi, în Europa, nu putem şi nu ar trebui să ne relaxăm”, a declarat Kuleba într-o alocuţiune rostită prin videoconferinţă în cadrul Consiliul miniştrilor de externe şi apărării din UE.

Şeful diplomaţiei ucrainene a subliniat că „apărarea Europei este în principal o problemă care îi priveşte în primul rând pe europeni”. „În cele şase luni de dezbateri (privind aprobarea pachetului de ajutor) în SUA, Europa a demonstrat un adevărat leadership şi capacitatea de a acţiona”, a adăugat Kuleba, care le-a mulţumit colegilor săi din UE.

Ministrul ucrainean s-a pronunţat pentru luarea unor „decizii concrete şi îndrăzneţe” pentru a livra acum Ucrainei sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot şi SAMP-T, plus rachete şi sisteme suplimentare de artilerie cu muniţia aferentă.

Studenților ruși li se explică modul în care funcționează propaganda Moscovei

16:29Iulia Navalnaia, văduva defunctului disident rus Aleksei Navalnîi, a avertizat asupra caracterului impredictibil al preşedintelui rus Vladimir Putin, astfel încât ea nu exclude posibilitatea ca Putin să utilizeze arma nucleară la un moment dat, relatează DPA, potrivit Agerpres.

16:28 O instanță militară din Moscova l-a condamnat luni în absență la 6 ani de închisoare pe Andy Stone, purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, pentru „justificarea în public a terorismului” prin comentarii pe care le-a făcut în mediul online.

15:55 Rusia şi China au reuşit să se dispenseze de dolarul american în schimburile lor comerciale bilaterale într-o proporţie de circa 90%, tranzacţiile fiind astfel decontate în monedele lor naţionale, a declarat luni ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

15:34 VIDEO Prezentatoarea TV rusă Olga Skabeeva, supranumită „păpușa de fier” a președintelui Vladimir Putin, le-a explicat studenților ruși cum funcționează propaganda Moscovei în „epoca post-adevărului”.

14:28Forțele ruse au preluat controlul asupra satului Novomykhailivka, la 40 de kilometri sud-vest de orașul ucrainean Donețk, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.

Statul Major General al Ucrainei a declarat luni, în raportul său obișnuit de dimineață, că forțele Kievului au continuat să respingă atacurile trupelor rusești care încercau să avanseze în apropierea satului.

Trupele ucrainene riscă să ajungă într-o situație dificilă „în viitorul apropiat”

14:10 ​Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că o posibilă distribuire a armamentului nuclear a fost o temă de discuție între Varșovia și Washington, în contextul amenințării rusești, iar țara sa este gata să găzduiască, relatează Politico. În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a avertizat că vor lua măsuri dacă acest demers va fi finalizat, potrivit AFP.

13:39Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că Moscova va răspunde scrisorii trimise de președintele Elveției lui Vladimir Putin privind negocierile de pace cu Ucraina.

13:22Trupele ucrainene riscă să ajungă într-o situație dificilă „în viitorul apropiat” pe front, a avertizat luni şeful informaţiilor militare ucrainene Kirilo Budanov, în contextul în care temerile privind o nouă ofensivă rusă sunt tot mai mari, relatează AFP.

12:05Rusia are acum motive să confişte activele occidentale după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat o legislaţie care permite transferul potenţial către Ucraina al activelor ruseşti confiscate, a declarat luni preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, relatează Reuters și Agerpres.

11:08Pentru prima dată, cheltuielile militare guvernamentale au crescut în toate cele cinci regiuni geografice principale, a constatat think tank-ul SIPRI, cu sediul la Stockholm, scrie The Guardian, citat de News.ro. La nivel global, sumele alocate pentru apărare au atins un nivel record de 2.440 miliarde de dolari, după cea mai mare creştere anuală a bugetelor guvernamentale pentru armament din ultimii zece ani, potrivit raportului pe această temă al organizaţiei suedeze. Ucraina are al optulea cel mai mare buget de cheltuieli militare din lume în 2023.

Rușii spun că avansează spre Ceasiv Iar

10:58Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că sprijinul Statelor Unite, al Marii Britanii și al Franței pentru Ucraina generează riscuri strategice serioase care fac mai posibilă o confruntare între cele mai mari puteri nucleare ale lumii, scrie Reuters.

09:45Ucraina susține că Rusia a pierdut 460,260 de soldați pe câmpul de luptă, din care 730 doar în ultima zi, potrivit The Kyiv Independent.

08:43După ce a luat atitudine faţă de Raiffeisen Bank International AG, care este expusă destul de mult în Rusia, solicitându-i accelerarea reducerii activelor rusești, acum, Banca Centrală Europeană este pregătită să crească presiunea și asupra UniCredit, cu scopul de a o convinge să-și reducă drastic și rapid afacerile pe pământul rus, scrie presa din Italia.

08:08Rusia a declarat duminică că forțele sale au avansat spre orașul Ceasiv Iar din estul Ucrainei și au preluat controlul asupra așezării Bohdanivka, în timp ce Kievul a declarat că are nevoie urgentă de sprijinul promis de SUA pentru a respinge o ofensivă la scară largă, informează Reuters.

„Unitățile din gruparea Sud au eliberat complet așezarea Bohdanivka… și au îmbunătățit situația de-a lungul liniei frontului”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-o declarație pe Telegram.

Controlul asupra localității Bohdanivka, situată chiar la vest de orașul Bahmut, controlat de ruși, a fost pus sub semnul întrebării de ceva timp.

Satul se află la aproximativ 5 kilometri la est de Ceasiv Iar, un oraș puternic fortificat în vârf de deal și bază de artilerie avansată pentru armata ucraineană, care asigură protecția unora dintre cele mai mari orașe din zonă, inclusiv Kramatorsk și Slaviansk.

Informațiile furnizate de ruși nu au putut fi verificate în mod independent și nu a existat niciun comentariu din partea Ucrainei cu privire la Bohdanivka, precizează Reuters.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene, în raportul său zilnic, a menționat Bohdanivka ca fiind unul dintre o serie de sate în care, potrivit acestuia, forțele ucrainene au respins 13 atacuri inamice. Dar nu a oferit detalii specifice.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul său video de duminică seară că a purtat discuții cu șeful armatei Oleksandr Sîrskî și cu ministrul apărării Rustem Umerov despre Ceasiv Iar și alte puncte fierbinți de pe linia frontului.

Într-un interviu acordat emisiunii „Meet the Press” de la NBC, difuzat duminică, Zelenski a îndemnat Washingtonul, unde Camera Reprezentanților a SUA a aprobat un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, să transforme rapid proiectul în lege și să procedeze la transferul de arme înaintea unei anticipate ofensive rusești.

„Ne pregătim (pentru o ofensivă)”, a declarat Zelenski, reiterând avertismentul lui Sîrskî că Rusia urmărește să captureze Ceasiv Iar până la 9 mai, una dintre cele mai mari sărbători publice din Rusia și care marchează victoria Moscovei asupra forțelor naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro