Sari direct la conținut

VIDEO Crin Antonescu, întrebat de HotNews despre situația sa financiară: „Nu am avut niciodată datorii nici la stat și nici la privați. Am avut un credit pe care l-am achitat”

VIDEO Crin Antonescu, întrebat de HotNews despre situația sa financiară: „Nu am avut niciodată datorii nici la stat și nici la privați. Am avut un credit pe care l-am achitat”
Crin Antonescu Foto: captură video

Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR în alegerile prezidențiale, a subliniat că „nu are și nici nu a avut” datorii către stat sau persoane private, iar, împreună cu soția, Adina Vălean, a avut un credit prin care și-a cumpărat un apartament, credit pe care l-a achitat de 5-6 ani.

„S-a vehiculat ideea datoriilor financiare pe care le aveți. Sigur că datoriile sunt în general private. Dar ale unui candidat la funcția de președinte devin chestiune de interes public. Dumneavoastră nu aveți o declarație de avere publică, pentru că nu ați ocupat o funcție publică recent. Ce ne puteți spune despre acest lucru, despre datoriile financiare pe care le aveți?”, a fost întrebarea adresată de reporterul HotNews.

Crin Antonescu a replicat că nu are datorii, iar situația sa financiară poate fi urmărită în declarațiile de avere ale soției.

„Nu am avut datorii financiare de acum câțiva ani de când cu soția mea am făcut un credit la o bancă pentru achiziționarea apartamentului. S-a terminat de 5-6 ani. Nu am avut nici înainte, nu am nici acum ca persoană privată la nimeni, nici la stat nici la privați. Situația averii mele poate fi urmărită în urma faptului că soția mea prin efectul legii trece și veniturile mele. Nu sunt dator și nu am fost niciodată”, a răspuns Antonescu.

Potrivit declarațiilor de avere depuse de Adina Vălean în ultimii ani, familia a avut un credit de 120.000 de euro contractat în 2021 de la Unicredit, care a avut scadența în 2021. Ulterior, Adina Vălean nu declară datorii. În ultimii ani, Adina Văleanu nu a trecut venituri în dreptul soțului ei în declarațiile de avere.

Crin Antonescu a avut luni o conferință de presă comună alături de liderii alianței electorale care îl susțin în alegerile prezidențiațe din mai.

Principalele declarații:

Crin Antonescu:

  • În calitate de candidat al coaliției, voi lupta pentru a obține voturile românilor în speranța că voi putea fi un președinte puternic, un președinte care să încerce să unească cea mai mare parte a românilor, care să dea o direcție și o forță nouă acestei națiuni.
  • Nu va fi ușor, știu că nu va fi un mandat ușor. Sunt în fața dumneavoastră și în fața românilor pentru a angaja responsabilitatea pentru a apăra valorile și pentru a angaja schimbările pe care trebuie să le facem ca să mergem înainte.
  • Următorul pas este deschiderea listelor de semnături.
  • Salut rezultatele alegerilor din Germania. Este un semnal special pentru români pentru că Germania este principalul nostru partener economic. Un semnal important este prezența uriașă care s-a înregistrat. Numai dacă ne mobilizăm ne putem apăra sistemul democratic.

„România înainte, Crin Antonescu președinte” – sloganul prezentat de Ciolacu

Marcel Ciolacu:

  • Candidatul coaliției de guvernare este Crin Antonescu. „România înainte, Crin Antonescu președinte”, aceasta este rima care va fi folosită în campania electorală.
  • Alianța este înregistrată, candidatul unic al alianței, iar candidatul unic este Crin Antonescu.
  • Văd cu îngrijorare cum suntem puși să alegem între SUA și UE. O greșeală fundamentală. România are un parteneriat strategic cu SUA, suntem membri NATO. Este esențial ca România să-și apere valorile europene și apartenența la UE.
  • Un candidat populist, pentru că nu este un candidat suveranist, poate alege una din cele două părți. Candidatul alianței are capacitatea de a reprezenta România la nivel extern și are capacitatea de a întreține bunele relații pe care le are cu SUA și UE.

Cătălin Predoiu:

  • Alianța electorală propune românilor continuarea drumului democratic. Alternativa nu poate fi decât una paseistă, îndreptată către trecut care aduce dificultăți, dacă nu chiar criză economică.
  • Îi chemăm pe români alături de noi și candidatul validat, Crin Antonescu.

Kelemen Hunor:

  • Era clar că ar fi o greșeală să repetăm acele erori de anul trecut care nu ne-au ajutat deloc. Vorbesc de societate nu de partide.
  • Crin Antonescu, în 2025, este acel candidat va însemna predictilibitate, respectarea democrației și a valorilor democratice. Va duce România în direcția dorită de noi.
  • Dacă ne uităm la rezultatul alegerilor de anul trecut, nu trebuie să avem emoție. Am semnat această alianță electorală și vom mobiliza societatea pentru a sprijini candidatul comun.

Întrebări din partea jurnaliștilor:

SUA, printr-o notă diplomatică, cere ONU să aleagă între rezoluția noii administrații în care se pomenește despre agresiune și cealaltă rezoluție negociată de România cu state din UE. Ce ați alege?

Crin Antonescu: Acest text al rezoluției americane nu l-am parcurs. Susțin că România și celelalte țări ale UE nu trebuie să aleagă între UE și SUA. E un parteneriat istoric, fundamental, care dincolo de nuanțe și asperități trebuie să reziste. El este standardul civilizației occidentale. Să alegi o poziție nu înseamnă să alegi între UE și SUA.

Marcel Ciolacu: Este o rezoluție înaintată către Consiliul de Securitate, și mai urmează una către Adunarea Generală. Sunt două lucruri complet diferite.

Considerați că România are suficiente canale de comunicare cu SUA?

Marcel Ciolacu: Întotdeauna canalele sunt insuficiente. E foarte diversă paleta. Mereu îți dorești comunicări cât mai bune. Eu am avut 2 comunicări cu Donald Trump. Sunt discuții în continuare și la nivel de premier și de președinte.

Sunteți mulțumiți de activitatea ambasadorului român la Washington?

Marcel Ciolacu: Este atributul președintelui. Părerea mea o cunoașteți.

Afirmațiile lui Musk și Vance „nu sunt ingerințe în viața politică”

Cum vi se par pozițiile lui Elon Musk și JD Vance privind anularea alegerilor din România?

Crin Antonescu: Nu le consider intervenții în politica din România, ci părere în baza unor informații pe care ei le iau. Dacă există o comunicare mai eficienta, părerea lui JD Vance se poate schimba. Mai multe date îl vor ajuta să-și definească poziția. Sunt declarații deschise care nu fac decât să faciliteze dialog. (…) Consider că sunt niște opinii. Nu sunt ingerințe în viața politică și în alegerile din România.

USL l-a propus pe Călin Georgescu drept premier. În ce context ați ajuns să-l propuneți?

Crin Antonescu: Era un moment de criză. Eu nu l-am propus niciodată. Cred că a fost în niște discuții cu Traian Băsescu, eu nu puteam propune că nu sunt președinte. Și Călin Georgescu ca și alții care se vehiculau păreau să aibă niște afirmații raționale. Nu sunt cele ridicole și înspăimântoare de astăzi.

Donald Trump a spus că Zelenski este un dictator și Ucraina a pornit războiul?

Marcel Ciolacu: Nu știu cât de mult îl interesează pe președintele american părerea mea. Haideți să lăsăm lucrurile să curgă. România a susținut necondiționat Ucraina. România este o țară sigură datorită apartenenței la NATO. Nu ne ajută cu nimic să comentăm unele din discuții. S-ar putea să fie negocieri care să nu mai fie ca în trecut cu ușile închise. Nu cred că trebuie să ieșim la fiecare discurs ale liderilor mondiali și să le comentăm noi.

Bugetul de campanie, „o întrebare la care Călin Georgescu nu poate răspunde”

Cum vă poziționați privind dreptul la avort?

Crin Antonescu: Nu cred că legislația din România, așa cum este ea, trebuie pusă în discuție. Nu avem de ce schimba legislația în vigoare.

Ați declarat că România este un avion în picaj și piloții au fost luați ostatici de pasagerii nemulțumiți? Acești pasageri nemulțumiți sunt votanții lui Georgescu?

Crin Antonescu: Este o metaforă. Am tot respectul pentru votanții lui Georgescu, ba chiar am spus că aș vrea toate voturile lor. Oricât sunt de frustrați, nervoși, disputăm aceste voturi. Am dreptul să spun în ce prăpastie va ajunge România dacă sunt majoritari.

Ce buget aveți?

Crin Antonescu: Vă pot spune că nu va fi 0 lei. Aceasta este o întrebare la care Călin Georgescu nu poate răspunde. Jurnaliștii care fac acum moarte de om pentru Georgescu nu au spus o frază înainte de vot despre de ce trebuie votat Georgescu.

„Nu sunt dator și nu am fost niciodată”

S-a vehiculat ideea datoriilor financiare pe care le aveți. Sigur că datoriile sunt în general private. Dar ale unui candidat la funcția de președinte devin chestiune de interes public. Dvs. nu aveți o declarație de avere publică, pentru că nu ați ocupat o funcție publică recent. Ce ne puteți spune despre acest lucru, despre datoriile financiare pe care le aveți?

Crin Antonescu: Nu am avut datorii financiare de acum câțiva ani de când cu soția mea am făcut un credit la o bancă pentru achiziționarea apartamentului. S-a terminat de 5-6 ani. Nu am avut nici înainte, nu am nici acum ca persoană privată la nimeni, nici la stat nici la privați. Situația averii mele poate fi urmărită în urma faptului că soția mea prin efectul legii trece și veniturile mele. Nu sunt dator și nu am fost niciodată.

INTERVIURILE HotNews.ro