VIDEO Nicușor Dan și Maia Sandu, conferință de presă comună la Chișinău: „Prezența mea este o garanție pentru continuarea sprijinului pe care România îl acordă Moldovei”

România și Republica Moldova trebuie să-și întărească colaborarea bilaterală în toate domeniile, iar România va rămâne un susținător puternic al Moldovei în drumul său european, a declarat Nicușor Dan, într-o conferință de presă comună alături de Maia Sandu în prima vizită oficială pe care o efectuează la Chișinău.
La rândul său, Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul acordat pentru toate proiectele de investiții, dar și pentru sprijinul acordat în parcursul spre aderare la Uniunea Europeană. „Domnule președinte, faptul că ați ales să fiți aici la Chișinău la început de mandat are o mare însemnătate pentru noi. Este un semn de încredere și o promisiune pentru viitor”, a spus ea.
El a fost întrebat și despre stadiul actual al negocierilor din țară privind pachetul de măsuri economice și formarea viitorului guvern. „Reprezentanții au avut discuții tehnice care au identificat vreo 60-80 de posibile măsuri pentru reducerea deficitului. Ieri a fost o discuție politică pe setul de măsuri și pe cele care vor fi mai simplu de agreat. În urma discuțiilor, s-a considerat că este corect ca ele să continue într-o formă în care să existe și partea politică și cea tehnică. Nu e un blocaj ci o discuție tehnică cu efecte care continuă”, a declarat Dan.
Președintele a precizat că rămâne o posibilitate desemnarea viitorului prim-ministru în această săptămână, dar „nu este o promisiune”.
HotNews.ro transmite LIVETEXT principalele declarații:
Maia Sandu:
- Stimate domnule președinte, bine ați venit la Chișinău. Vă felicit din toată inima pentru victoria în alegerile prezidențiale. Mă bucur că în fruntea României avem un partener ferm, un om care respectă Republica Moldova și ne este prieten.
- Avem de mers împreună pe un drum greu cu război în vecinătatea noastră, incertitudine, trei ani de atacuri cu rachete și agresiune cu tancuri împotriva Ucrainei. Rusia a ales războiul și crima împotriva unei națiuni.
- Când Ucraina luptă pentru libertatea sa, noi putem trăi în libertatea noastră. Fiecare zi în care Ucraina rezistă este o zi în care Moldova este liberă. Mulțumim României pentru sprijinul acordat Ucrainei.
- România și Moldova construiesc împreună. Energia este astăzi securitate. Finalizăm linia comună Chișinău – Vulcănești care ne va uni cu România. Din 2027, vom cumpăra gaze naturale din Marea Neagră. Economiile noastre sunt deja legate.
- Am vorbit cu domnul președinte despre nevoia de a reduce timpul de așteptare la vamă.
- Am vorbit despre drumul nostru european. Moldova a ales acest drum mai de mult și a trăit schimbări semnificate spre un trai mai bun. Oricât s-ar strădui unele voci ale Kremlinului să strige, vedem modernizarea României în toate domeniile. Uitați cât de vulnerabilă e Moldova pentru că a rămas în afara UE.
- Vă mulțumim că ne sprijiniți, că ne încurajați, că vorbiți în numele nostru acolo unde nu avem încă un loc la masă.
- Domnule președinte, faptul că ați ales să fiți aici la Chișinău la început de mandat are o mare însemnătate pentru noi. Este un semn de încredere și o promisiune pentru viitor.
Nicușor Dan:
- E o mare bucurie să fiu astăzi la Chișinău. Este prima mea vizită oficială bilaterală.
- Prezența mea este o garanție pentru continuarea sprijinului pe care România îl acordă Moldovei.
- Este nevoie să consolidăm relația bilaterală în toate domeniile. Vorbim de domeniul energetic, de proiecte de interconectare, de infrastructură pentru ca Moldova să fie mai aproape de piața europeană. Am vorbit de necesitatea ca companiile românești să investească mai mult în Moldova. Am vorbit de proiecte comune de educație.
- Este important să vă felicităm pentru determinarea în a reforma statul și în felul acesta de a accede la UE.
- Cea mai mare amenințare a prezentului este Federația Rusă. Dincolo de războiul din Ucraina care generează insecuritate în toată zona trebuie să fim foarte atenți și să avem mijloace comune de a răspunde la războiul hibrid.
- Proiectul cel mai important al Moldovei este aderarea la UE, aveți aici sprijinul nostru. Urmează o etapă importantă 28 septembrie. Sunt foarte optimist că așa cum au făcut de câteva ori în perioada recentă cetățenii Republicii Moldova vor avea spiritul civic pentru a păstra direcția europeană pe care Moldova și-a construit-o.
Întrebare Jurnal TV: Ați spus la depunerea jurământului că vămile și Autoritatea pentru Cetățenie sunt unele din prioritățile dvs. Care sunt angajamentele dvs?
Nicușor Dan: Au trecut 2 săptămâni de la învestire, nu am aprofundat subiectul. Există o comisie comună pentru chestiunea vămilor. Am vorbit acum 30 de minute de a integra oficialii Moldovei în aceste discuții pentru a fluidiza fluxurile din vămi. De asemenea, avem deschiderea ca oficiali din Moldova să fie implicați în procesul de obținere a cetățeniei.
Întrebare Digi24: Care sunt proiectele care necesită urgență din partea României? Sunt proiectele luate în calcul în privința bugetului?
Maia Sandu: Pe partea energetică avem două linii de tensiune înaltă la care se lucrează. Ne dorim ca aceste proiecte să le finalizăm în următorii 2-3 ani. Pe transport avem acest proiect important podul Ungheni, un nou pod de la Sculeni, podul de la Albița și de la Oancea. Sunt poduri construite pe fonduri europene. Mai avem și proiecte de cale ferată.
Nicușor Dan: Această comisie a partidelor care foarte probabil vor forma guvernarea are o ierarhie de priorități. Mai întăi vorbește de tăierea cheltuielilor inutile, apoi comasarea investițiilor, apoi reeșalonarea unor investiții și abia la urmă de eventuale creștere de taxe. În ceea ce privește bugetul 2025 și investiții care sunt comune cu Moldova, nu se pune problema de eșalonare.
Întrebare Europa Liberă: Maia Sandu și PAS v-au sprijinit în alegeri. Le veți întoarce sprijinul în alegerile din toamnă?
Nicușor Dan: Evident că eu ca președinte al României sunt interesat de Moldova și de securitatea zonei în care trăim, inclusiv a României, îmi doresc ca direcția pro-occidentală să câștige în Moldova.
Întrebare Antena3: Ce așteptați de la România atunci când vorbim de ingerințe rusești?
Maia Sandu: Avem nevoie de sprijin ca să respingem atacurile cibernetice. Vrem o colaborare mai strânsă pentru combaterea dezinformării și propagandei.
Întrebare: Negocierile sunt în blocaj. Ați discutat ieri mai bine de trei ore. Astăzi liderii s-au întâlnit din nou la Guvern. Sunteți convins că până la finalul săptămânii veți desemna un premier așa cum ați declarat anterior?
Nicușor Dan: Am spus că este o posibilitate desemnarea premierului în această săptămână. O posibilitate care rămâne, dar e o posibilitate și nu o promisiune. Reprezentanții au avut discuții tehnice care au identificat vreo 60-80 de posibile măsuri pentru reducerea deficitului. Ieri a fost o discuție politică pe setul de măsuri și pe cele care vor fi mai simplu de agreat. În urma discuțiilor, s-a considerat că este corect ca ele să continue într-o formă în care să existe și partea politică și cea tehnică. Nu e un blocaj ci o discuție tehnică cu efecte care continuă.