Sari direct la conținut

Lovitură pentru Antena 1 în războiul pe cuțite de la televizor. Chef Cătălin Scărlătescu era principalul vizat

HotNews.ro
Tribunalul București a respins marți, 25 iunie, acțiunea Antena TV Goup îndreptată împotriva lui Cătălin Scărlătescu, prin care acesta era obligat să continue filmările pentru emisiunea Chefi la cuțite. Decizia instanței nu este definitivă. 
Cătălin Scărlătescu, Foto: Facebook
Cătălin Scărlătescu, Foto: Facebook
  • Procesele în cazul celorlalți doi jurați, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea, nu au fost încă soluționate. Scărlătescu mai are pe rolul Tribunalului București alte cinci procese cu Antena TV Group.

„Respinge cererea ca fiind neîntemeiată”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului București, publicată pe portalul instanțelor de judecată. Judecătorii au obligat Antena TV Group să-i plătească lui Cătălin Scărlătescu suma de 17.741,71 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Decizia pronunțată marți de Tribunalul București poate fi contestată în termen de 30 de zile.

Reprezentanții Antena TV Group i-au dat în judecată pe cei trei foști jurați ai emisiunii „Chefi la cuțite”, pe fiecare în parte, la finalul anului trecut, solicitând judecătorilor să îi oblige pe Cătălin Scărlătescu, Sorin Bontea și Florin Dumitrescu să continue filmarea celui de-al 13 sezon al emisiunii.

Inițial, dosarele au ajuns pe masa judecătorilor specializați în litigii de muncă. Aceștia și-au declinat competența, dosarele ajungând la completuri specializate în drepturi de autor.

În cererea de chemare în judecată a lui Cătălin Scărlătescu, Antena TV Group a avut două solicitări:

  • să fie obligat pârâtul să execute Contractul de prestaţii artistice şi cesiune a drepturilor patrimoniale de autor nr. 868/11.12.2017, în sensul de a participa la realizare unui nou sezon al emisiunii „Chefi la cuţite” având un număr de 47 zile de filmare, conform programului de filmări ce-i va fi comunicat de Societate”
  • „să constate prorogarea termenului Contractului de prestaţii artistice şi cesiune a drepturilor patrimoniale de autor nr. 868/11.12.2017 cu perioada cuprinsă între data refuzului de îndeplinire a obligaţiilor contractuale, respectiv 02.10.2023 şi până la expirarea sa, respectiv 31.12.2023, după rămânerea definitivă a hotărârii din prezenta cauză”.

În motivarea cererii, reprezentanții postului de televiziune au detaliat cum a decurs colaborarea cu chef Cătălin Scărlătescu începând cu anul 2017, invocând și o „înțelegere verbală”, care ar fi stat la baza derulării filmărilor de la un sezon la altul

„Pe toată durata de executare a Contractului, atât numărul de sezoane şi ediţii ale fiecărui sezon al emisiunii „Chefi la cuţite” erau agreate de către părţi verbal iar ulterior agreării acestor aspecte, părţile, în mod formal, materializau înţelegerea deja realizată printr-un act adiţional scris la Contract. Cu alte cuvinte completarea sau modificarea raporturilor juridice între părţi, în sensul de negotium, conform uzanţelor dintre acestea, se realiza în mod verbal, iar ulterior această înţelegere era materializată într-un înscris, în sensul de instrumentum”, au explicat avocații Antena TV Group în cererea de chemare în judecată.

„Uzanțele”

Potrivit reprezentanților Antena Group, în baza înțelegerii verbale cu cei trei chefi ar fi trebuit să se realizeze sezonul 13 al emisiunii „Chefi la cuţite”. Ei au invocat în fața judecătorilor că persoanele din echipa de producție a emisiunii „Chefi la cuțite” au stabilit detaliile programului de filmări pentru sezonul 13, în timp ce se filma sezonul 12.

Pe 30 martie, anul trecut, producătorul emisiunii i-a trimis lui Cătălin Scărlătescu un e-mail în care era detaliat programul de filmări pentru sezonul 13 al emisiunii „Chefi la cuţite”.

Pentru că Scărlătescu, „nu a ridicat obiecțiuni”, reprezentanții Antenei au considerat că filmarea noului sezon se va face „conform uzanțelor”, pe baza înțelegerilor verbale.

Cum însă contractul de drepturi de autor încheiat cu șefii urma să expire la finalul anului 2023, în luna mai reprezentanții postului de televiziune au început discuțiile cu șefii în vederea prelungirii acestuia cu încă trei ani.

„Pârâtul (Cătălin Scărlătescu n.r.) şi-a exprimat poziţia conform căreia pe viitor, începând cu anul 2024, nu şi-ar mai dori realizarea a două sezoane pe an pentru emisiunea „Chefi la cuţite”. În justificarea acestei poziţii, Pârâtul a invocat faptul că realizarea a două sezoane pe an este obositoare”, au arătat avocații Antenei Group în acțiunea depusă la Tribunalul București.

Refuzul chefilor

După vacanța de vară, la începutul lunii septembrie, Scărlătescu a purtat mai multe discuții cu reprezentanții Antena Group în privința colaborării pentru următorul sezon. Potrivit, avocaților postului de televiziune, juratul ar fi agreat să participe la sezonul al 13-lea al emisiunii Chefi la cuțite începând cu luna octombrie 2023. Oficialii postului au transmis un act adițional la contract lui Scărlătescu, pe care acesta nu l-a mai semnat.

Pe 2 octombrie 2023, Cătălin Scărlătescu a notificat Antena Goup că „ între părţi, nu există o înţelegere cu privire la realizarea sezonului 13 al emisiunii „Chefi Ia cuţite” şi clauzele cuprinse în actul adiţional primit în data de 28.09.2023 nu pot fi acceptate deoarece, în cadrul întâlnirii din 27.09.2023, a fost de acord cu un număr de 20 de zile de filmare iar oferta financiară transmisă (de 6000 euro /ediţie) nu a fost asumată în mod ferm de Societate. In cuprinsul acestei notificări Pârâtul justifică refuzul de a participa la realizarea sezonului 13 al emisiunii „Chefi la cuţite” de „epuizarea noastră fizică şi psihică”.”

Procese în lanț împotriva celor trei chefi

În fața refuzului juraților de a accepta să prelungirea contractului și începerea filmărilor pentru noul sezon, reprezentanții postului de televiziune i-a dat în judecată, considerând refuzul acestora ”nejustificat și abuziv”.

Pe lângă procesul vizând derularea contractelor, Antena Group a deschis alte patru litigii pe numele șefilor în care le solicită daune pentru prejudiciile aduse. Postul de televiziune a încercat blocarea mutării celor trei jurați la postul concurent, PRO Tv, la emisiunea Masterchef. Ordonanța președințială prin care Antena Group cerea interzicerea șefilor de a filma emisiuni de cooking la PRO Tv a fost respinsă de Tribunalul București. Pe rolul instanței se află și celelalte litigii ale lui Sorin Bontea și Florin Dumitrescu.

Avocații acestora au acuzat Antena Group că prin multitudinea de procese deschise pe numele celor trei chefi se încearcă distrugerea acestora.

INTERVIURILE HotNews.ro