Loviturile ucrainene date Rusiei în adâncime i-au șubrezit puterea de foc. Schimbare majoră anunțată pe câmpul de luptă în ultimul an

Atacurile ucrainene efectuate cu armă cu rază lungă de acțiune (drone, în principal) asupra depozitelor de muniție din Rusia au redus rata de tragere a obuzelor de artilerie ale Moscovei cu aproape jumătate, a declarat comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi într-un interviu acordat portalului LB.UA, publicat miercuri.
De-a lungul anului 2024, Ucraina a efectuat mai multe atacuri cu drone, vizând depozite de muniție rusești din interiorul Rusiei și din teritoriile ucrainene ocupate, notează The Kyiv Independent.
Potrivit lui Sîrskîi, soldații ruși obișnuiau să lanseze zilnic aproximativ 40.000 de obuze spre teritoriul Ucrainei și spre pozițiile defensive ale armatei ucrainene, dar o serie de atacuri de la distanță au redus acest număr la aproximativ 23.000.
„Continuăm să ne extindem în această direcție, crescând numărul, amploarea și capacitățile de atac în adâncime (operațiuni cu rază lungă de acțiune) și am depășit deja pragul de 1.700 de kilometri. Echipele noastre cresc, de asemenea, componenta fără pilot” a armatei, a afirmat Sîrskîi, referindu-se la unitățile operatorilor de drone.
De atunci, rata de tragere a Rusiei a crescut ușor, situându-se acum între 27.000 și 28.000 de obuze pe zi, a precizat generalul.
Generalul a atribuit acest lucru unor posibile livrări de obuze de la aliații Moscovei, precum Coreea de Nord sau Iranul, sau creșterii producției rusești.
Penuria de muniție a afectat puternic Ucraina pe parcursul invaziei ruse. UE nu a reușit să își respecte promisiunea de a produce 1 milion de proiectile de artilerie între martie 2023 și 2024, în timp ce disputele politice de la Washington au dus la o întârziere severă a pachetului de ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari.
La sfârșitul lunii decembrie, Sky News a relatat, citând oficiali occidentali a căror identitate nu a dezvăluit-o, că avantajul artileriei ruse față de artileria Kievului a scăzut la 1,5 obuze pentru fiecare proiectil ucrainean.
Chiar dacă armata Kievului reduce diferența de muniție, forțele ruse continuă să pună presiune în estul Ucrainei, prin lansarea unei noi ofensive în regiunile Harkov și Sumî.
Noua ofensivă rusă. Anunțul lui Sîrskîi
Armata rusă a început o ofensivă în regiunile Sumî și Harkov din nord-estul Ucrainei, a mai anunțat miercuri șeful armatei ucrainene, în timp ce Rusia a confirmat atacuri masive asupra pozițiilor ucrainene în cele două regiuni, scriu agențiile internaționale de presă, potrivit Agerpres.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmase anterior că Rusia pregătește o ofensivă în regiunile Sumî și Harkov.
„Pot spune că președintele a avut în mod clar dreptate și că ofensiva chiar a început”, a declarat generalul Sîrskîi în interviul de miercuri.
„De mai multe zile, de aproape o săptămână, observăm aproape o dublare a numărului atacurilor inamicului pe toate direcțiile principale” ale frontului, a explicat comandantul armatei ucrainene.
Potrivit acestuia, obiectivul Rusiei este – pe lângă ocuparea completă a regiunilor estice Donețk și Luhansk și continuarea înaintării în est și sud-est în regiunile Zaporojie și Herson – de a crea pe teritoriul ucrainean o zonă-tampon de-a lungul graniței nord-estice a Ucrainei, în regiunile Harkov, Sumî și Cernigău.
De altfel, președintele rus Vladimir Putin a vorbit de mai multe ori public despre acest obiectiv, pentru a preveni noi incursiuni ucrainene pe teritoriul rus, cum a fost cea lansată anul trecut prin surprindere în regiunea rusă Kursk, de unde cu mari eforturi trupele ruse au reușit abia luna trecută să recupereze cea mai mare parte a teritoriului căzut sub control ucrainean și trupele ucrainene luptă în continuare pe o mică porțiune la graniță.
Rusia a confirmat miercuri atacuri masive asupra pozițiilor armatei ucrainene în zona a opt localități din Sumî, printre care Krasnopilia și Ugroidi, situate la câțiva kilometri de graniță, precum și în zona a patru localități din Harkov, inclusiv capitala omonimă a acestei provincii.
Potrivit generalului Sîrskîi, ținta de mobilizare a armatei ucrainene este de circa 30.000 de noi soldați pe lună, în timp ce el susține că armata rusă aduce în fiecare lună între 8.000 și 9.000 de noi soldați pe front.
Conform datelor oficiale ucrainene, efectivele armatei ucrainene se mențin constante, la aproape 900.000 de militarii. Armata rusă avea în anul 2023 aproximativ 700.000 de soldați pe frontul ucrainean, conform unei declarații de atunci a președintelui rus Vladimir Putin.
Războiul lansat de Rusia prin invazia asupra Ucrainei în februarie 2022 are caracteristicile unui conflict de uzură sângeros, în care ambele tabere suferă mari pierderi umane dificil de înlocuit.
În timp ce Rusia încearcă în continuare să se limiteze la voluntariat, Ucraina a adoptat măsuri stricte de mobilizare care au condus la numeroase tentative de fugă din țară, la coruperea unor responsabili și la acțiuni de recrutare forțată în care ofițerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro