Sari direct la conținut

Lumina Sfanta de la Ierusalim a sosit in Romania, la sarbatoarea Invierii Domnului

HotNews.ro

Lumina Sfanta de la biserica Sfantului Mormant din Ierusalim a fost adusa, sambata, la ora 20,30, cu un avion special, pe Aeroportul International ‘Henri Coanda’, de Delegatia Patriarhiei Romane coordonata de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Varsanufie Prahoveanul, relateaza Agerpres.

Din delegatie au mai facut parte episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploiesteanul si parintele arhimandrit Paisie Teodorescu, consilier patriarhal.

‘Este al saselea an consecutiv cand Sfanta Lumina este adusa in Capitala tarii, Bucuresti, cu binecuvantarea si purtarea de grija a parintelui patriarh Daniel’, a afirmat episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Lumina Sfanta va fi oferita la slujba de Inviere (la ora 24,00) de catre patriarhul Daniel clerului si credinciosilor prezenti la Catedrala patriarhala.

De la Aeroportul International Henri Coanda, Lumina Sfanta de la Ierusalim va fi dusa cu trei avioane de mici dimensiuni la Suceava, Satu-Mare (cu escala in municipiul Cluj-Napoca) si Timisoara pentru clerul si credinciosii ortodocsi din restul tarii.

–––––––––

Lumina Sfanta este considerata un miracol al Ortodoxiei, care se intampla in fiecare an de Pasti la Ierusalim, cand, in timpul Vecerniei Mari din Sambata Mare, intre orele 12,30 – 14,30, deasupra Sfantului Mormant se aprinde un foc ce se pogoara din cer, manifestandu-se diferit in fiecare an si care in primele minute nu frige.

Lumina este adusa credinciosilor de Patriarhul Ierusalimului.

Lucrurile se petrec dupa un ritual minutios respectat. Sfantul Mormant este inspectat inca din Vinerea Mare, imediat dupa prohod. Cei care fac aceasta verificare – pentru a nu exista nicio banuiala de inscenare – sunt politisti civili, care nu sunt crestini. De obicei, acestia sunt trei: un arab, un turc si un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta incaperea Sfantului Mormant pentru a nu exista vreo sursa de foc. De asemenea, ii controleaza corporal pe cei care vor patrunde acolo in momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, usa se sigileaza, iar la intrare raman doar gardienii.

Dupa desfasurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, imbracat doar cu un stihar alb, cu epitrahil si brau, se indreapta spre Sfantul Mormant. La intrare, Patriarhul este controlat de politisti in prezenta martorilor care apartin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigileaza intrarea in Mormant si patrunde in prima incapere, in ‘Capela Ingerului’, insotit – conform traditiei – numai de un arab de religie islamica. Mai departe, Patriarhul intra singur in incaperea propriu-zisa a Mormantului si ingenuncheaza in fata lespedei.

Dupa rugaciune, cei prezenti in biserica au adesea prilejul sa observe o lumina precum un fulger, care vine prin cupola aflata deasupra Capelei Sfantului Mormant. Pelerinii compara aceasta lumina cu un glob care se imprastie in mici bucati. Aceasta lumina ajunge pana la lespedea Sfantului Mormant, aprinzand astfel vata presarata deasupra.

Rolul Patriarhului este de a lua in maini aceasta vata aprinsa, a o aseza in doua cupe de aur si a se intoarce in Capela Ingerului. Ulterior, Patriarhul aprinde doua manunchiuri de cate 33 de lumanari fiecare, apoi iese si imparte lumina credinciosilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro