Sari direct la conținut

Lupta Bisericii cu Occidentul, faza pe Halloween: Menirea profesorilor este aceea de a forma caractere, nu de a le deforma, schilodind sufletele copiilor dupa masura unui pat al lui Procust, impus de puteri straine

HotNews.ro

Preoti si apropiati ai Bisericii Ortodoxe raspund la sarbatorirea Halloween-ului prin evenimente si opinii publicate in agentia de presa a Patriarhiei si pe site-ul Doxologia.ro, publicatie a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. „Saptamana Ingerilor” din Alba Iulia e „o replica autentica la Halloween-ul american”, a declarat arhidiaconul Liviu Stanciu, citat de Basilica. Doxologia publica o serie de puncte de vedere referitoare la Halloween, in care autorii fac referire la occidentalii care au facut „tot ce le-a stat in putinta sa se asigure ca n-au nevoie de Dumnezeu in viata lor”.

  • „Domnilor inspectori scolari, domnilor profesori! (…) Menirea dumneavoastra este aceea de a forma caractere, nu de a le deforma, schilodind sufletele copiilor dupa masura unui pat al lui Procust, impus de puteri straine”, se arata intr-un articol publicat pe Doxologia.  

Va rugam, nu ne mai deghizati in demoni!

Intr-un articol de opinie publicat pe Doxologia, proiect al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei – Arhiepiscopia Iasilor, dezvoltat si administrat de Doxologia Media, cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei (conform prezentarii de pe site), Irina Nastasiu isi expune punctul de vedere sub forma unei scrisori trimise de „copilul anului 2013” parintilor si profesorilor sai.

Dragi parinti, stimati profesori, va scriu eu, copilul anului 2013, dintr-o Romanie de import, cu sarbatori de import, legi de import, programe TV de import, suflete de import. In fiecare an, pe data de 31 octombrie, se schimba ceva in viata mea. Celebrez moartea. Intunericul. Groaza. Sub tutela voastra, incep pregatirile intense pentru Halloween, un fel de ‘sarbatoare’, de fiecare data parca mai inspaimantatoare„, incepe articolul.

Autorul continua precizand ca, „pe rand, noi devenim: draci, vampiri, monstri, varcolaci si vrajitoare, intrecandu-ne in sadism, rautate, cruzime si cinism. Cum de nu intelegeti, dragi educatori si parinti, ca noi ne imbracam aidoma si sufletele? Colegii nostri de clasa a IV-a din SUA au marturisit, dupa o petrecere de Halloween, ca simt nevoia acuta sa ucida pe cineva. De fiecare data, dupa Halloween, se inmultesc crimele si violurile, creste consumul de droguri si alcool, se petrec accidente grave. Ce vreti sa faceti voi din noi?

Domnilor inspectori scolari, domnilor profesori! Nu transformati scoala in platou de filmare pentru productii horror! Sunteti crestini, urmasi ai unor oameni care s-au jertfit pentru tara! Nu le intinati memoria, nu patati obrazul tarii, implicand cele mai curate si mai nevinovate fiinte in manifestari care nu au nimic de-a face cu traditiile si credinta neamului nostru si nici cu procesul instructiv-educativ. Menirea dumneavoastra este aceea de a forma caractere, nu de a le deforma, schilodind sufletele copiilor dupa masura unui pat al lui Procust, impus de puteri straine. Caci pentru fiecare suflet distrus in acest fel, veti avea cu totii de dat un raspuns„, se incheie articolul publicat in Doxologia.

Saptamana Ingerilor – replica la Halloween-ul american

Basilica, agentia de presa a Patriarhiei Romane, anunta ca in perioada 27 octombrie-3 noiembrie la Alba Iulia se desfasoara manifestarea „Saptamana Ingerilor”, organizata de Primaria Municipiului Alba Iulia, in parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia si alte institutii si asociatii din oras. „Acest festival, se doreste a fi o replica autentica la Halloween-ul american, o pseudo-sarbatoare, care a inceput sa se raspandeasca tot mai mult si in tara noastra„, a declarat arhidiaconul Liviu Stanciu de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Acesta precizeaza ca evenimentul este binevenit in contextul in care chiar si in scoli Halloween-ul si-a castigat un loc fruntas intre serbarile copiilor, scrie Basilica. „Noi, oamenii, suntem fiii lui Dumnezeu, si nicio frica n-ar trebui sa se strecoare in sufletul nostru, pentru ca noi suntem beneficiarii Invierii lui Iisus Hristos, Mantuitorul lumii, care a infrant odata pentru totdeauna moartea si iadul. (…) Prin urmare, mortii nu ne sunt sperietori, bantuitori de case parasite, aducatori de napaste, ci sunt fratii nostri, pe care-i pomenim si pentru care ne rugam neincetat in Sfanta Liturghie„, a afirmat arhid. Liviu Stanciu.

Potrivit acestuia, „avand ingerii alaturi, putem alunga duhurile rele cu gandul cel bun, nu cu masti naive din comert; cu cultivarea frumosului, nu cu celebrarea uratului; cu inima buna, nu cu ura si manifestari excentrice„.

Saptamana Ingerilor a inceput cu un concert al Corului „Theotokos” in Catedrala Reintregirii si cuprinde evenimente precum concursul „Lumea Ingerilor prin ochii copiilor”, ateliere interactive de initiere in tehnica picturii pe sticla, expozitia de artizanat din Alba Mall sau spectacole pentru copii la teatrul de papusi. Programul integral – pe site-ul Basilica

Halloween-ul, transformarea sfintilor in vrajitori

Preotul Eugen Tanasescu scrie in Doxologia, site-ul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei – Arhiepiscopia Iasilor, un articol sub titlul „Halloween-ul, transformarea sfintilor in vrajitori„. „Civilizatia occidentala reuseste, din nou, o fatala pirueta spirituala: transformarea sfintilor si a crestinilor adormiti intru Domnul, in vampiri, varcolaci si alte intruchipari ale groazei„, noteaza acesta.

Dupa un scurt istoric al aparitiei sarbatorii de import, preotul Eugen Tanasescu precizeaza ca „in vreme ce Haloween-ul recurge la simboluri vestimentare, in acelasi timp aud voci opozante pe tema inutilitatii vesmintelor liturgice ale clerului. (…) Daca ei au voie sa se costumeze cu astfel de simboluri, noi de ce nu am avea dreptul la simbolurile noastre?

Acesta noteaza ca „in tot acest amestec ce denatureaza invatatura crestina despre sfinti si cei adormiti, apare o vedeta de talie internationala: UNICEF. Este vorba, mai precis, de un program, intitulat Trick-or-Treat for UNICEF, care isi propune sa colecteze fonduri pentru copii aflati in dificultate chiar de Halloween. (…) in subsidiar, UNICEF nu face decat sa promoveze ideologia Halloween ca fundament pentru colectarea de fonduri„.

Ici, colo, se mai gaseste cate un cadru didactic care, sub masca UNICEF, organizeaza Halloween-ul la clasa. Si uite-asa, copiii nostri invata un crestinism denaturat, doar pentru ca ora de religie deranjeaza, in vreme ce Halloween-ul modern isi vede linistit de treaba. Deh, cica nu da bine sa te opui schimburilor interculturale, in vremurile astea de integrare euro-atlantica. Se supara ‘Inalta Poarta’ si pari anacronic. Dar oare de ce n-ar folosi UNICEF Pastele sau Craciunul pentru astfel de actiuni?! Daca Europei nu prea ii mai place de crestinism, la fel trebuie sa se intample cu ONU si UNICEF?„, continua Eugen Tanasescu.

Acesta precizeaza ca „occidentul a transformat un important eveniment crestin, prin placerile si interesele mercantile ale contemporaneitatii, intr-un carnaval grotesc al distractiei si al transformarii sfintilor si crestinilor adormiti in varcolaci, vampiri si alte aratari de groaza„.

Cruci sculptate in dovleci si alte activitati practice intr-o replica in spirit crestin-ortodox la nou-importata sarbatoare Halloween

In luna septembrie, Basilica anunta ca noul an bisericesc a inceput in parohia Bratca din Eparhia Oradiei cu noi ore de cateheza pentru copiii participanti la programul „Hristos impartasit copiilor”. „In perioada 11-14 septembrie 2013, in biserica parohiala cu hramul ‘Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil’ din Bratca s-au desfasurat cateva activitati practice sustinute de copii, intitulate generic ‘Crucea lui Hristos’. Acestea au constat in realizarea de catre fiecare copil participant a unei cruci sculptate in dovleci, care apoi a fost ornata prin lipirea de diferite seminte de cereale – roade ale pamantului – dupa propria imaginatie„, informeaza agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Copiii au primit informatii despre Sfanta Cruce, semnul Sfintei Cruci, forme ale Crucii, despre sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci, iar pe langa sculpturile in dovleci au realizat si alte cruci prin lipirea de seminte de porumb, grau, ovaz, floarea soarelui, fasole, etc., pe suport din carton, scrie sursa citata. „Activitatea este si o replica in spirit crestin-ortodox la nou-importata sarbatoare Halloween, prin reprezentarea Sfintei Cruci si nu a unor personaje malefice„, noteaza Basilica.

Hallowen-ul sau ultima revolta impotriva mortii

In general, occidentalii au facut tot ce le-a stat in putinta sa se asigure ca n-au nevoie de Dumnezeu in viata lor. Un singur lucru insa le scapa. Sunt neputinciosi in fata bolii si in fata mortii. Pe acestea nu le pot stapani, nu le pot domina. Iar Halloween-ul e o revolta launtrica impotriva mortii, o ultima incercare de stapanire a ei, de ignorare a ei, de batjocorire a ei, de negare a ei. Moartea nu exista, vor ei de fapt sa spuna. O stapanim si pe ea. E un strigat de durere prin care toti acestia isi arata neputinta in fata mortii. E singurul lucru pe care nu pot sa-l stapaneasca. Si se revolta„, se arata intr-un alt articol publicat pe Doxologia.

Potrivit acestuia, daca Halloween-ul „ar fi o celebrare a mortii, atunci toti acestia ar fi obisnuiti ca cimitirele sa fie prezente in centrul orasului, ca firmele de pompe funebre sa fie o prezenta obisnuita printre celelalte firme din oras… si sa se expuna sicrie in vitrinele lor. Atunci pentru toti acestia ar fi ceva firesc ca azilele de batrani sa fie construite in marile orase iar atunci cand cineva drag se muta din aceasta viata tot ceva firesc ar fi sa le vorbeasca copiilor in mod deschis despre moarte„.

Realitatea este insa alta, sustine autorul articolului de opinie publicat pe site-ul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei – Arhiepiscopia Iasilor: „Pentru un occidental e o oroare sa vada in centrul Bucurestiului sicrie expuse in vitrina. Si tot ei au impins azilele de batrani cat mai departe de zonele in care locuiesc. Nu cumva sa-si aduca aminte de boala, de suferinta, si implicit de moarte. Dar toti acestia sarbatoresc Halloween-ul. Oare pentru ca celebreaza moartea? Sau pentru ca nu vor sa o accepte ca cel mai sigur eveniment care va avea loc intr-o zi si in viata lor?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro