Sari direct la conținut

Lupta împotriva bolii tăcute. Cancerul colorectal are șanse de vindecare foarte mari, dacă este diagnosticat într-o fază incipientă și tratat prin abord robotic

Smile Media
Lupta împotriva bolii tăcute, Foto: Regina Maria
Lupta împotriva bolii tăcute, Foto: Regina Maria

În ciuda progreselor medicale, cancerul colorectal se află în primele 3 cauze de mortalitate prin cancer în România, alături de cancerul pulmonar, cancerul de prostată și cancerul de sân. Cu toate acestea, în mijlocul provocărilor, speranța apare sub forma instrumentelor de diagnosticare, dar și a opțiunilor de tratament de ultimă oră. Îngrijirea pacienților cu cancer colorectal înseamnă noi căi pentru detectarea precoce, planuri de tratament personalizate, dar și rezultate îmbunătățite. Singurul Centru de Excelență în Chirurgie Colorectală din România, cu acreditare americană, aflat în Ponderas Academic Hospital, este specializat în screeningul, diagnosticarea, tratamentul și urmărirea pe termen lung a tuturor afecțiunilor de la nivelul colonului, rectului si anusului, din stadiile incipiente ale bolii și până la cazurile complexe.

Sânge în scaun, scădere în greutate, senzanție de balonare, stare de oboseală sau diaree alternată de constipație. Acestea sunt principalele semne ale cancerului colorectal, care se manifestă de regulă prin sângerari în tractul digestiv. Dacă experimentează aceste simptome pe o perioadă mai îndelungată, fără să observe o ameliorare, pacienții trebuie să consulte de urgență un medic pentru a depista cauza și a o trata cât mai repede. Testul imunochimic fecal FIT (Fecal Imunohistochimic Test) reprezintă o metodă de screening non-invazivă importantă și eficientă.

În raport cu ce se întâmplă în alte părți, România nu se poziționează foarte bine când vine vorba despre cancerul colorectal, pentru că nu există o educație medicală din fașă. Spre deosebire de țările în care există o cultură medicală, pe alocuri vorbim chiar despre obligativitate pentru pacienți să-și facă investigația de colonoscopie sau testele FIT, conform programărilor medicului de familie, la noi pacienții ajung la medic cu un stadiu avansat de cancer”, declară Dr. Victor Tomulescu, medic primar Chirurgie generală și coordonatorul Centrului de Excelență în Chirurgia Colorectală din Ponderas Academic Hospital

Pacienții pot primi o recomandare pentru testele FIT de la medicul de familie sau gastroenterolog. Testul determină dacă există sângerari oculte în scaun, marker pentru anumite afecțiuni intestinale precum diverticuli, polipi sau cancer colorectal. Simplu și usor de făcut, testul FIT oferă un rezultat relevant medical, care poate indica necesitatea unor explorări endoscopice complexe. Dacă testul FIT este pozitiv, pacientul merge către colonoscopie, o investigație care permite examinarea intestinului gros. Deși evitată de foarte mulți dintre pacienți, colonoscopia este relevantă pentru diagnosticul corect al afecțiunilor colorectale, iar metodele moderne oferă confort pacientului prin efectuarea investigației cu sedare.

Colonoscopia poate să arate ce patologie are pacientul: hemoroidală, o boală inflamatorie a colonului, diverticulită, polipi ori cancer colorectal. Dacă se face o colonoscopie și se găsește un polip, acesta poate fi scos endoscopic și ulterior pacientul trebuie doar urmărit, dacă nu există o malignizare a acelui polip. Nu toți polipii suferă transformărea către malignizare, însă există o strânsă legătură între acești polipi și cancerul colorectal. Există și un factor genetic în apariția polipilor, polipoza familială sau sindromul Lynch, două situații genetice în care riscul apariției unui cancer colorectal este foarte mare și atunci pacienții trebuie investigați rapid, urmăriți constant și intervenit cu tratamentul adecvat.”, menționează Dr. Tomulescu.

Cancerul colorectal, care poate afecta colonul, rectul sau anusul, se află printre cele mai răspândite boli la nivel mondial. Incidența sa a crescut constant în ultimii ani, necesitând o abordare nouă asupra detecției precoce și a investigațiilor necesare diagnosticarii. Șansele de supraviețuire pe termen lung, dar și de reușită a tratamentului, sunt în strânsă legătură cu diagnosticarea cancerului într-un stadiu incipient.

La momentul acesta, medicina a avansat foarte mult, iar cancerul colorectal este unul dintre cancerele la care există o șansă foarte mare de vindecare dacă este surprins într-o fază incipientă. Chiar și în cazurile cu metastaze, dacă este prins într-o formă de început, poate răspunde bine la chimioterapie. În Ponderas, putem să intervenim chirurgical pentru a scoate metastazele hepatice, pulmonare, ori cele cerebrale și să completăm tratamentul acestei afecțiuni cu chimioterapie. Radioterapia este recomandată, în general, cancerelor de rect.”, declară Dr. Victor Tomulescu.

Ponderas Academic Hospital este Singurul Centru de Excelență în Chirurgie Colorectală din România, specializat în screeningul, diagnosticarea, tratamentul și urmărirea pe termen lung a tuturor afecțiunilor de la nivelul colonului, rectului si anusului,din stadiile incipiente ale bolii și până la cazurile complexe. Toate cazurile oncologice sunt abordate multidisciplinar în cadrul Tumor Board, unde o comisie de medici de specialități medicale diferite analizează fiecare caz oncologic și stabilesc cel mai bun plan de tratament pentru fiecare pacient. Expertiza și experiența colectivă va oferi pacientului cea mai bună soluție terapeutică, în funcție de particularitățile lui.

„Pacientul cu cancer colorectal nu este tratat doar de un medic, ci întotdeaua are în spate o echipă întreagă atunci când vorbim despre un astfel de diagnostic. Împreună cu colegii mei identificăm în ce stadiu este boala și ce plan de tratament trebuie aplicat, în funcție de recomandările protocoalelor. În momentul în care avem o stadializare completă a pacientului respectiv, cazul este discutat în ședința săptămânală multidisciplinară Tumor Board, în care sunt implicați chirurgii, dar și medici oncologi, radiologi și radiorerapeuți, cât și medici anatomopatologi. De asemenea, o dată pe lună, la aceste întâlniri participă și medici geneticieni. Însă este important de menționat că nu există un pacient cu o leziune oncologică sau potențial oncologică care să fie operat în Ponderas fără să fi trecut prin Tumor Board.”,completează Dr. Victor Tomulescu

În lupta împotriva cancerului colorectal, chirurgia robotică a venit cu o abordare modernă, oferind pacienților opțiuni de tratament sigure și eficiente. Abordările chirurgicale tradiționale pentru tratarea acestei boli implică adesea incizii mari și perioade lungi de recuperare, pe când precizia robotului da Vinci Xi și experiența medicilor chirurgi se traduc în rezultate foarte bune pentru pacienți, cu timpi de recuperare mai mici și o calitate ridicată a vieții pe termen lung.

„În primul rând, ar trebui să înțelegem ce înseamnă chirurgia robotică. Între chirurg și pacient este un computer, care scalează mișcarea mâinii chirurgului. Câțiva centimetri în afară înseamnă milimetri în interior, un computer cu ajutorul căruia dispare tremurul mâinii, un chirurg dreptaci devine ambidextru, iar vizibilitatea este probabil cea mai bună, mai bună decât în chirurgia laparoscopică. În plus, instrumentele cu care lucrăm au mai multe grade de libertate. Dacă laparoscopic avem 4° de libertate, înainte, înapoi, sus, jos, stânga, dreapta și rotație, instrumentele robotice au 7° de libertate, deci, dintr-o dată, putem să facem o disecție mult mai acurată a limfoganglionilor, o chirurgie oncologică de calitate. Putem să prezervăm mult mai bine lucrurile fine care trebuie păstrate: vase, nervi etc. Practic avem o chirurgie mult mai conservatoare și mai funcțională. Acestea sunt beneficiile pe care le aduce și chirurgia robotică: faptul că vedem mai bine, avem o manevrabilitate mai mare și asta face ca intervențiile oncologice să fie mai bine făcute, rezultatele fiind semnificativ mai bune.”,conchide Dr. Victor Tomulescu.

Beneficiile chirurgiei robotice în tratamentul cancerului colorectal se extind dincolo de sala de operație. Cu incizii mai mici și traume minime ale țesuturilor , pacienții sunt externați la scurt timp după operație, având o recuperare mult mai rapidă în comparație cu intervenția chirurgicală deschisă, putând beneficia mai rapid de tratamentele complementare necesare. Mai mult, reducerea durerilor postoperatorii contribuie la îmbunătățirea calității vieții, permițând pacienților să se întoarcă la activitățile zilnice mai rapid.

Prezentarea la medicul de familie sau gastroenterolog la observarea primelor simptome de cancer colorectal pot face diferența în procesul de vindecare al cancerului colorectal. Depistat în stadii incipiente, 1 și 2, cancerul colorectal are șanse de vindecare de 90%.

Articol susținut de Regina Maria

ARHIVĂ COMENTARII