Sari direct la conținut

Lupte intense în două orașe din Fâșia Gaza. Tancurile israeliene, atacate cu rachete și mortiere de militanții Hamas

HotNews.ro
Lupte intense în două orașe din Fâșia Gaza. Tancurile israeliene, atacate cu rachete și mortiere de militanții Hamas
Ruine în Shejaia Foto: Heidi Levine / Sipa Press / Profimedia

Forţele israeliene au continuat să avanseze, duminică, în cartierul Shejaia din nordul Fâşiei Gaza şi, de asemenea, s-au adâncit în vestul şi centrul oraşului Rafah din sud, ucigând cel puţin şase palestinieni şi distrugând mai multe case, au declarat locuitorii, scrie Reuters, preluată de News.ro.

Tancurile israeliene, care au revenit în Shejaia în urmă cu patru zile, au tras obuze spre mai multe case, lăsând familiile blocate în interior şi incapabile să iasă, au declarat locuitorii.

Armata israeliană a declarat că forţele care operează în Shejaia au ucis în ultima zi mai mulţi bărbaţi înarmaţi palestinieni, au localizat arme şi au lovit infrastructura militară. Sâmbătă, aceasta a anunţat moartea a doi soldaţi israelieni în nordul Gazei.

Hamas revine în zone declarate sub controlul Israelului

Aripa armată a Hamas şi aliatul Jihadului Islamic au raportat lupte violente atât în Shejaia, cât şi în Rafah, afirmând că luptătorii lor au lansat rachete antitanc şi bombe de mortier împotriva forţelor israeliene care operează acolo.

După mai mult de opt luni de război aerian şi terestru al Israelului în Gaza, militanţii continuă să organizeze atacuri împotriva forţelor israeliene, acţionând în zone pe care armata israeliană a declarat că le-a preluat cu luni în urmă.

Eforturile mediatorilor arabi, susţinuţi de Statele Unite, nu au reuşit până acum să obţină o încetare a focului. Hamas susţine că orice acord trebuie să pună capăt războiului şi să ducă la o retragere completă a Israelului din Gaza. Israelul spune că va accepta doar pauze temporare în lupte până când Hamas, care conduce Gaza din 2007, va fi eradicat.

În Rafah, aproape de graniţa cu Egiptul, tancurile israeliene s-au infiltrat în mai multe districte din estul, vestul şi centrul oraşului, iar medicii au declarat că şase persoane au fost ucise într-un atac israelian asupra unei case din Shaboura, în inima oraşului.

Moschee incendiată la Rafah

Rezidenţii au declarat că armata israeliană a incendiat moscheea Al-Awda din centrul oraşului Rafah, una dintre cele mai cunoscute din oraş.

Israelul a declarat că operaţiunile sale militare din Rafah vizează eradicarea ultimelor batalioane armate ale Hamas.

Armata israeliană a declarat duminică că forţele sale au continuat operaţiunile „ţintite, bazate pe informaţii” în Rafah, ucigând mai mulţi bărbaţi înarmaţi în diferite confruntări şi distrugând tuneluri.

Cel mai recent război din Gaza a izbucnit atunci când militanţii conduşi de Hamas au pătruns în sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1 200 de persoane şi luând peste 250 de ostatici, potrivit calculelor israeliene.

Ofensiva de represalii a Israelului a ucis până acum aproape 38.000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, şi a lăsat enclava de coastă puternic construită în ruine.

Ministerul Sănătăţii din Gaza nu face distincţie între combatanţi şi necombatanţi, dar oficialii spun că majoritatea morţilor sunt civili. Peste 300 de soldaţi israelieni au fost ucişi în Gaza, iar Israelul susţine că cel puţin o treime dintre morţii palestinieni sunt luptători.

INTERVIURILE HotNews.ro