Sari direct la conținut

Lux și opulență pe epava unei faimoase nave-amiral din Suedia înghițită de apă. Bogățiile, găsite după jumătate de mileniu

HotNews.ro
Figurină de lemn reprezentând o creatură mitică asemănătoare unui crocodil devorând o ființă umană găsită salvată de pe epava navei-amiral Gribshunden, Foto: JON WILLEN / AFP / Profimedia
Figurină de lemn reprezentând o creatură mitică asemănătoare unui crocodil devorând o ființă umană găsită salvată de pe epava navei-amiral Gribshunden, Foto: JON WILLEN / AFP / Profimedia

O echipă de arheologi a anunţat descoperirea unui depozit „unic” de condimente bine conservate, de la fire de şofran la boabe de piper sau ghimbir, pe epava unui vas regal care s-a scufundat în largul coastei baltice a Suediei cu peste 500 de ani în urmă, informează Reuters.

Epava navei Gribshund, al cărei proprietar era regele Hans al Danemarcei şi Norvegiei, de află în largul coastei Ronneby din 1495, când se crede că a luat foc şi s-a scufundat în timp ce monarhul se afla la ţărm şi participa la o reuniune politică în Suedia.

Redescoperită de scafandri sportivi în anii 1960, a fost obiectul unor excavări sporadice în ultimii ani. Scufundările anterioare au scos la suprafaţă obiecte de mari dimensiuni cum ar fi galionul sau părţi din structura de lemn. Recent, o operaţiune de excavare condusă de Brendan Foley, specialist în arheologie la Universitatea Lund, a scos la iveală condimentele, îngropate în aluviunile depuse pe navă.

„Marea Baltică este ciudată – are puţin oxigen, temperatură scăzută, salinitate scăzută, atât de multe elemente organice sunt conservate în Marea Baltică care nu s-ar conserva în altă parte a sistemului oceanic global”, a spus Foley. ”Dar să găseşti astfel de condimente este destul de extraordinar”.

Condimentele erau pe atunci un simbol al statutului social aristocratic, întrucât doar cei înstăriţi îşi permiteau mărfuri precum şofran sau cuişoare aduse din afara Europei. Probabil condimentele îl însoţeau pe regele Hans în călătoria sa în Suedia.

Mikael Larsson, cercetător în cadrul Universităţii Lund, care a studiat descoperirile, a spus: „Acesta este singurul context arheologic unde am descoperit şofran. Aşadar este unic şi special”. (Sursă Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro