MACANACHE, Jazz, ORNITOLOGIE? Alege unde mergi in weekend. Vezi Ghidul National
O sa fie Targ de Sfintii Mihail si Gavriil cu mesteri & tarani la MTR. Tururi ghidate, festival de muzica veche, povesti despre arhitectura – gasesti de toate-n Bucuresti. Se pune si de-o dezbatere despre afisul publicitar pe cladirile capitalei. O sa fie Cineclub Queer, unde se proiecteaza „God’s Own Country”, film in care joaca romanul Alec Secareanu. La Festivalul Filmului Francez, mergi la sectiunea de Realitatea Virtuala, sa vezi ce-a facut tehnologia din lumea ta. La Zilele Portilor Deschise ale Filosofie, du-te si te-ntreaba & socoate. Daca esti cu febleti literare, mergi la seara despre Nichita de la MNLR sau la lansarea Tratatului despre opulenta & infamia turcilor scris de Georg Captivus Septemcastrensis. Ai chef de chef? Sunt party-uri cu muzica electro, rock, psihedelica, pentru toate timpanele. La Focsani e petrecere ca-n vechea Havana. La Sibiu e competita din cadrul Festivalului de Jazz.
TOT Weekendul ruleaza Filmul Mother al lui Aronofsky.Vezi cronica Haute Culture.Ca sa vezi ce te-asteapta.
9 noiembrie POVESTI DIN BUCURESTI: CASE SI PRAVALII
O conferinta a arh. Ruxandra Nemteanu despre arhitectul Stefan Ciocirlan, parte a activitatilor din proiectul Arhiva de arhitectura: Case si Pravalii, derulat de Asociatia Istoria Artei. Cine-i Ciorcarlan? Stefan Ciocarlan a construit in Bucuresti vile si cladiri publice, printre care vechiul sediul al ziarelor „Adevarul” si „Dimineata”. In toamna anului 1896 cu ocazia vizitei la Bucuresti a Imparatului Franz Iosef al Austro-Ungariei, Ciocarlan a decorat Gara de Nord. A fost Sef la Serviciul Alinierilor in Primaria Capitalei pe timpul primariatului lui C. F. Robescu, cu intermitente pana in anul 1925, cand iese la pensie la varsta de 70 ani. Continua sa lucreze pe cont propriu, fiind foarte activ in perioada interbelica.
9 noiembrie BUCURESTI – DINCOLO DE BANNER SI MESH
Se face dezbatere despre publicitatea in spatiul public, pe cladirile Bucurestiului. De ce? Autoritatile locale au pierdut controlul asupra publicitatii stradale din Bucuresti. Centrul istoric si imobile care au importanta istorica si culturala pentru identitatea Capitalei au devenit invizibile in spatele mesh-urilor, bannerelor. Spatiul public (fatade, spatii verzi amenajate, trotuare, piete si scuaruri) este invadat de publicitate transformand capitala intr-o jungla vizuala nesanatoasa, lipsita de impact turistic si nerentabila pentru bugetul orasului.
9 noiembrie CINECLUB QUEER – “GOD’S OWN COUNTRY”
V-am mai povestit de Cineclubul Queer de la Cinemateca Romana. Pe 9 aveti filmul “God’s Own Country” din 2017. Un scurt synopsis: Avandu-i in rolurile principale pe Josh O’Connor si Alec Secareanu (de origine romana), actiunea urmareste evolutia relatiei dintre un tanar fermier britanic si un muncitor roman, angajat sezonier la ferma acestuia. Pentru rolul din „God’s Own Country”, actorul roman a fost nominalizat la British Independent Film Awards, unul dintre cele mai importante premii ale industriei de film independent din Marea Britanie. Filmul a primit alte nominalizari la 10 dintre categoriile BIFA. Dupa film, aveti ocazia sa vorbiti cu actorul Alec Secareanu!
9 noiembrie DIALOG ANA MARIA SANDU – ION BARBU
Un dialog intre scriitoarea Ana Maria Sandu si caricaturistul Ion Barbu la rezidenta Scena9. Despre Petrila si nu numai. Ion Barbu s-a nascut in Petrila. Timp de 15 ani a lucrat in mina ca inginer topograf. A fost grafician si inainte, si dupa comunism si este unul dintre cei mai duri critici ai sumbrului regim.
9 noiembrie FRUNZA VERDE DE ALBASTRU – SEARA DESPRE NICHITA
Astazi, in ciuda faptului ca este binecunoscut, inca exista unii oameni care cred ca Nichita a fost femeie. Zoltan Butuc o sa cante la chitara pe versuri de Nichita.
9 noiembrie EXPOZITIA “EXPOSING MOVEMENT”
O expozitie foto unde publicul este invitat sa experimenteze in timp real procesul de fotografiere si developare
9 noiembrie FESTIVALUL NATIONAL DE TEATRU INDEPENDENT
A trecut FNT, urmeaza FNTi. Inclusa in agenda festivalului este si o provocare – O zi – un spectacol. Pe scurt, un workshop dedicat tuturor actorilor, regizorilor si dramaturgilor care au curajul si libertatea de a construi un spectacol in 24 de ore.
10 -12 noiembrie TARG DE SFINTII MIHAIL SI GAVRIIL
Nu stii cine-au fost Mihai si Graviil? Uite ce misto o zice Irina Nicolau, ca povestasul: “Ingerii sunt duhurile slujitoare lui Dumnezeu. La inceput toti ingerii au fost buni si intelepti. Dupa incercarea la care i-a supus Dumnezeu, inainte de Facerea Lumii, o parte din ei, cei condusi de Lucifer, s-au razvratit. Atunci, spune Scriptura, a fost mare razboi in cer. Mihail si ingerii cei buni au invins, iar cei rai au fost aruncati din cer si au devenit demoni. Peste soborul ingerilor buni, Dumnezeu l-a randuit, pe veci conducator, pe Arhanghelul Mihail. In aceeasi zi este sarbatorit si Arhanghelul Gavriil, ingerul talmacitor al viselor si vedeniilor. Gavriil vesteste lui Ioachim si Anei nasterea Mariei, Maica Domnului, tot el descopera preotului Zaharia nasterea si menirea lui Ioan Botezatorul, in fine, o anunta pe Fecioara Maria ca-l va aduce pe lume pe Domnul Hristos.” (Irina Nicolau – Ghidul sarbatorilor romanesti) Muzeul Taranului marcheaza sfarsitul toamnei si ultimele zile de dulce inainte de intrarea in postul Craciunului, cu Targul de Sfintii Mihail si Gavriil unde, timp de trei zile, de vineri, 10 pana duminica, 12 ale lunii lui Brumar, de la orele 10 de dimineata pana la 6 seara, 50 de mesteri si artisti vin din toata tara cu tot ce au realizat ei mai minunat peste an. Vor fi de targuit: obiecte din ceramica, tasaturi, icoane, podoabe, obiecte din lemn. Alaturi de mesteri, Galeria de Arta Taraneasca scoate in curte lucruri care mai de care mai incantatoare: haine de sarbatoare, stergare din bumbac, scoarte, lepedee si fete de masa; plosti, ulcioare, cani, farfurii; obiecte din lemn: linguri, casete, scaune; oua incondeiate; icoane pictate pe lemn sau pe sticla, impletituri si alte mestesuguri. De-ale gurii puteti targui: miere, prajituri, zacusca, turta dulce, plante de leac si tuica.
10 – 12 noiembrie MICA SAPTAMANA DE MUZICA VECHE
Mica Saptamana de Muzica Veche este un festival initiat de niste “truveri” pentru iubitorii de medieval si nu numai, ajuns la a 9-a editie. Du-te sa te scalzi in triluri de menestreli.
10 – 12 noiembrie SIBIU JAZZ COMPETITION
Pentru prima oara de la lansare, Sibiu Jazz Competition se separa de festival si are loc in perioada 10-12 noiembrie 2017, la Sala Thalia din Sibiu. Ce e cu competitia? La Sibiu au crescut generatii de ”copii” ai jazzului, artisti si iubitori de jazz, care au facut din acest eveniment un prilej sa se adune, sa inchege o comunitate de intelectuali, de oameni care sa gandeasca liber si sa se exprime ca atare. De altfel, nu exista jazzman roman, a carui evolutie sa nu fi fost marcata, in vreun fel sau altul, de Concursul si Festivalul de Jazz de la Sibiu.
10 – 16 noiembrie FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ – SECTIUNEA REALITATE VIRTUALA
Sectiunea realitate virtuala a celei de-a 21-a editii a Festivalului Filmului Francez din Romania, eveniment organizat de Institutul Francez din Bucuresti in colaborare cu The VR Cinema, care propun o selectie a ceea ce este mai bun in realitatea virtuala franceza.
10 noiembrie RITUAL POST – PSIHEDELIC
Nu stim ce este un ritual post-psihedelic? Stim ca va fi un soi de instalatie cu sunet & lumina despre universul Zammorian intr-un club din Bucuresti. Am dat cautare pe Google despre Zammorienii astia, ca sa nu murim prosti. Uite ce-am gasit.
10 noiembrie EXPOZITIA DOCUMENTARIA
Expozitie documentara. Fotografii si subiectele sunt: Ioana Moldovan: Sanatatea in Romania, Mircea Restea: Comunitati marginalizate: Pirita, Adrian Catu: Valea Jiului, George Popescu: Campioni nationali, Andrei Pungovschi: Comunitati creative, Bogdan Dinca: Comunitati minoritare: Apata.
10 noiembrie MATACHE. BERZEI – BUZESTI: PROIECTIE SI DEZBATERE
Berzei si Buzesti sunt doua strazi din centrul Bucurestiului, aflate intre sediul Guvernului si Palatul Parlamentului. Pe aceste strazi, la sfarsitul anului 2010, Primaria municipiului Bucuresti a pornit lucrarile la proiectul “Dublare diametrala Nord-Sud”. Intre 2010 si 2014 primaria a demolat aproape 100 de case si a evacuat aproximativ 1000 de oameni. A fost demolata Piata Matache, au fost demolate monumente istorice si case banale. A disparut o parte din atmosfera Bucurestiului, a disparut un intreg tesut urban. Din 2011 Dragos Lumpan urmareste aceste transformari: a facut fotografii „clasice” (de sine statatoare) dar si peste 300.000 fotografii speciale pentru timelapse-uri. Dragos Lumpan a filmat si a facut interviuri-cu peste 25 de oameni care au fost implicati in aceste schimbari: arhitecti, urbanisti, reprezentanti ai societatii civile, locuitori din zona. Din timelapse-uri, filmari si interviuri a fost construit filmul documentar “Matache”.
10 noiembrie MUZICA ROCK & VIBE POZITIV
O seara la club, unde cazi sub masa cu rockareli, muzici psihedelice & alte fineturi de vineri noaptea.
10 noiembrie PARTY CU MUZICA LUI TARANTINO
O petrecere cu muzica din filmele lui Quentin Tarantino.
10 noiembrie SEARA CU BOLURI TIBETANE
Organizatorii ne invita sa petrecem o seara impreuna cu bolurile tibetane. Cine va fi maestru de ceremonii? Peter Halmagyi, care practica aceasta tehnica de masaj sonor si vibrational cu bolurile tibetane, de 5 ani. Oare tehnica se poate practica si de acasa, cu castroane de bors? Doar ne intrebam.
10 noiembrie LANSARE – TRATATUL LUI GEORG CAPTIVUS SEPTEMCASTRENSIS
Se lanseaza prima editii in limba romana a Tratatului despre obiceiurile, ceremoniile si infamia turcilor. E scris in secolul XV de calugarul dominican originar din Transilvania Georg Captivus Septemcastrensis. Editia contine prefata lui Martin Luther de la 1530, un studiu semnat de Constantin Erbiceanu si a fost tradusa din latina medievala de Ioana Costa. Toate aceste elemente insotitoare explica traseul de doua decenii al prizonieratului la turci al lui Georg, sursa directa a descrierilor etnografice atat de precise. Dar mai ales substraturile istorice si teologice, denumite inca din titlu infamia turcilor, care justifica mesajul militant crestin, cu trimiteri apocaliptice, preluat atat de Vatican, cat si de Martin Luther. Tratatul a fost redactat sub impresia debarcarii flotei otomane in portul italian Otranto (28 iulie 1480) si a cuceririi orasului, urmate de o baie de sange in randul locuitorilor. A fost realizat spre a contracara opinii ale altor comentatori si s-a bucurat de sustinerea Vaticanului, care i-a finantat editarea. Au existat mai multe republicari succesive, iar in 1530 Martin Luther ingrijeste si prefateaza, la randul lui, o editie proprie. Un exemplar al primei editii vaticane a Tratatului este expus la British Museum.
11 – 12 noiembrie V DE LA VINTAGE
Cod rosu pentru stilatii amatori de design contemporan si cultura vintage.
11 noiembrie CONCERT QUIETER THAN SILENCE
Roots Revival este la al 3-lea album. Dupa “Chapter one – Maramures” si “Chapter Two – Colors of Maria” (Maria Tanase), care au avut ca sursa de pornire radacinile folclorului romanesc, “Quieter than Silence”/ “Mai tacut decat linistea” isi are radacinile in cultura muzicala siriana, persana si in sufism. Oamenii canta la ney, setar, oud, kamancheh, percutie iraniana si contrabas. “Quieter than Silence” este un proiect muzical independent, multicultural, nascut dintr-o poveste de prietenie, dincolo de stereotipuri si conflicte politice. Un iranian – Mehdi Aminian (ney, setar, voce – Iran) si un sirian – Mohamad Zatari (oud – Siria), s-au intalnit in Bucuresti si au inceput sa cante impreuna. Proiectul a capatat amploare, cand Leila Soldevila (contrabas – Franta), Behnam Masoumi (percutie – Iran) au acceptat invitatia celor doi de a li se alatura. „Quieter than Silence” este o forma de exprimare a compasiunii artistilor pentru sirienii aflati in suferinta, mahniti si pribegi. Este un protest la zgomotul din lume si un indemn la umanism.
11 noiembrie PREMIERA IUBIRE NESFARSITA (OPUS 73) – SACRE DU PRINTEMPSDe Ludwig van Beethoven – Igor Stravinsky. La ONB.
11 noiembrie INSULA DUPA GELLU NAUM, CLUJLa Teatrul National Cluj – Napoca se joaca Insula muzicala a Adei Milea. E povestea lui Robinson, cel al lui Gellu Naum, un Robinson singur pe o insula pustie, dar plina de oameni. Joaca serioasa din piesa de teatru cu acelasi nume a poetului si dramaturgului suprarealist roman Gellu Naum este un puzzle de intalniri si situatii cu personaje gen o sirena, un pirat, un beduin, dar si numerosi membri ai familiei pierdute a lui Robinson. Cautarile, urmaririle, regasirile si, din nou, despartirile, toate rapide si aproape mecanice, au in comun singuratatea.
11 noiembrie CONCERT MACANACHE / VALI UMBRA & GONZA / DJ NASA
Poet de meserie, crescut la periferie, Macanache aduce la Arenele Romane rimele sale iscusit legate si foarte apeciate, in timp ce Vali Umbra combina clasicul hip-hop cu electro, funk, dubstep, trip-hop. DJ Nasa la butoane pregateste terenul asa cum o face de fiecare data alaturi de rapperul CTC.
11 noiembrie ATELIER DE ORNITOLOGIE
Niste specialisti te invata ce pasari vietuiesc in ecosistemul din parcul Cismigiu.
11 – 19 noiembrie ZILELE PORTILOR DESCHISE ALE FILOSOFIEI
Ce te mai invata filosofia azi & cui ii mai trebuie pe lumea asta pragmatica? Poti folosi o tehnica care da roade daca-ti probleme si cazi des pe ganduri: “Intreaba un filosof, ala sigur stie!”.
11 noiembrie TUR GHIDAT PIETONAL “EU TRAIESC INTR-UN CHIBRIT”
Desi aparent banal, fara identitate sau personalitate, cartierul Grivita-Chibrit situat la confluenta dintre doua artere rutiere majore – Bd. Ion Mihalache si Calea Grivitei – are multe de povestit. Este un cartier plin de istorie, un cartier a carui constructie si dezvoltare au fost marcate de evenimente importante din istoria Romaniei si a Bucurestiului. Cartierul a luat nastere intre doua foste gropi de gunoi – Groapa lui Ouatu si Groapa Cutarida – odata cu expansiunea cailor ferate. In locul gropilor de gunoi avea sa ia nastere un cartier modern, menit „a asigura personalului CFR conditii bune de cazare, in locuinte de serviciu situate cat mai aproape de locul de munca”.
11 noiembrie SEARA DE FILM, MUZICA SI POEZIE SUFI
O seara despre traditia ezoterica a islamului: sufismul. Bab’Aziz, filmul tunisianului Nacer Khemir, reuseste sa creeze o imagine sintetica a acestei traditii orientale. Pelicula arata calatoria initiatica a unui print devenit dervis spre propria-i realizare spirituala. Pentru el: „Moartea este noaptea nuntii a casatoriei cu eternitatea.” Dupa film se pune de-o sesiune de improvizatie instrumentala, iar apoi un nene pe nume Tzuc, dupa cum anunta organizatorii, va va ghida pe taramul ritmurilor africane.
11 noiembrie NOAPTEA POST-INDUSTRIALA
O noapte cu muzica: post-industrial, synthwave & jakbeat rarities. Nu trebuie sa stiti ce inseamna, trebuie doar sa va lasati dus de beat, intru aiurare, sa faceti un trip electro.
11 noiembrie PARTY CA-N HAVANA, FOCSANI
Havana party pana-n zori de zi, shoturi, bere rece si Che Guevara pe pereti.
12 – 19 noiembrie SAPTAMANA FILMULUI MAGHIAR
Vor fi proiectate filme artistice, scurt-metraje, filme de animatie si documentare.
12 noiembrie MELANCHOLIA LUI TRIER LA MOVIES ON
O intalnire cool: un Atelier de dezvoltare personala prin cinema MOViEs ON. Se va vedea si se va lucra pe Melancholia (2011), de Lars Von Trier, cel mai poetic si mai metafizic film-catastrofa realizat vreodata. Despre film: Justine (Kirsten Dunst) si Michael (Alexander Skarsgard) celebreaza nunta in vila somptuoasa a surorii Justinei, Claire, si a sotului ei (Charlotte Gainsbourg si Kiefer Sutherland). Evenimentul, initual fericit, e perturbat de intrigi din sanul familiei si de aparitia planetei Melancholia, pana atunci ascunsa de soare si care ameninta sa intre in coliziune cu Pamantul. MOViEs ON este un program de ateliere de dezvoltare personala prin cinema, unic in Romania. Noutatea acestor ateliere sta in imbinarea elementelor de dezvoltare personala prin joc cu elemente de cultura cinematografica, prezentate intr-un cadru placut si nonconformist.
12 noiembrie SENSUL VIETII INTR-O LUME IN CARE NU AR MAI TREBUI SA MUNCIM
Nansi Lungu si Mario de Mezzo te invita la o discutie serioasa. Se intreaba cum ar fi o lume in care omul n-ar mai trebui sa munceasca? Total pe dos. Dar ar putea fi lumea viitorului: tehnologia inlocuieste tot mai multe activitati umane. Sa calatorim, asadar, peste ani: robotii fac deja destule pentru noi, avem un trai bun si nu mai trebuie sa muncim. Avem timp liber, nu mai trebuie sa facem nimic profesional, deci ce facem cu vietile noastre? Din ce ne extragem satisfactia si sensul pe care ni le procura munca, inainte? – iata intrebarile pe care trebuie sa ni le punem la modul filosofic.