„Măcelarul din Alep”, Alexander Dvornikov, trebuia să fie „cartea norocoasă” a războiului Rusiei din Ucraina, dar se presupune că a fost demis – NYT
Generalul Alexander Dvornikov, supranumit „Măcelarul din Alep”, a fost pus comandant peste trupele ruse de din Ucraina în aprilie într-o încercare de a îmbunătăți coordonarea forțelor de invazie, cu toate acestea el nu a fost văzut în ultimele două săptămâni, ceea ce a determinat unii oficiali să speculeze dacă nu cumva a fost demis, relatează New York Times.
Armata rusă, demoralizată după trei luni de război, face aceleași greșeli în misiunea sa de capturare a unei zone din estul Ucrainei ca acelea care au forțat-o să renunțe la obiectivul de a ocupa întreaga țară, spun înalți oficiali americani.
În timp ce trupele ruse cuceresc teritoriu, un oficial al Pentagonului a spus că ritmul lor „greoi și marginal” îi epuizează și că puterea generală de luptă a armatei a fost diminuată cu aproximativ 20 la sută. Totodată, de când a început războiul, Rusia a pierdut 1.000 de tancuri, a declarat săptămâna trecută un înalt oficial al Pentagonului.
Președintele rus Vladimir Putin a numit un nou comandant, generalul Aleksander V. Dvornikov, în aprilie, în ceea ce a fost văzut în mare parte ca pe o recunoaștere a faptului că planul inițial de război al Rusiei eșuează.
Generalul Dvornikov a încercat să coordoneze atacurile aer-sol. Dar el nu a fost văzut în ultimele două săptămâni, ceea ce i-a determinat pe unii oficiali să speculeze că acesta nu ar mai fi rămas la conducerea efortului de război.
Cum repetă Rusia aceleași greșeli de la începutul războiului
Piloții ruși continuă, de asemenea, să demonstreze aceeași adversitate față de risc, care a fost observată în comportamentul lor și în primele săptămâni ale războiului: trec peste graniță pentru a lansa lovituri și apoi se întorc rapid pe teritoriul rusesc, în loc să rămână în spațiul aerian ucrainean pentru a interzice accesul inamicilor lor. Rezultatul este că Rusia încă nu și-a stabilit în niciun fel de superioritate aeriană, au spus oficialii.
Armata rusă a făcut unele progrese în est, unde puterea de foc concentrată și liniile de aprovizionare au ajutat forțele sale să ducă lupte intense în ultimele zile.
După trei luni sângeroase, Rusia a luat în sfârșit Mariupolul la mijlocul lunii mai, creând un potențial pod terestru din Peninsula Crimeea controlată de ruși spre sud.
„Rușii au luat Harkivul pentru o scurtă perioadă de timp; ucrainenii au contraatacat și au luat Harkivul înapoi”, a declarat secretarul Apărării Lloyd Austin săptămâna trecută.
Ucraina împinge acum trupele ruse la nord și la est de Harkiv, „în unele cazuri până în Rusia”, a declarat generalul în retragere Philip Breedlove, fostul comandant suprem aliat pentru Europa. „Așadar, acum ucrainenii amenință că vor opri liniile rusești de aprovizionare și își împing forțele.”
Întreruperea liniilor de aprovizionare rusești la est de Harkiv ar pune trupele ruse în aceeași situație în care se aflau după înaintarea lor asupra Kievului, capitala Ucrainei, la începutul războiului, au spus oficialii.
Rusia a fost nevoită să își reorienteze apoi misiunea spre est.
Generalul Dvornikov a sosit cu un CV descurajant pentru Ucraina, UE și NATO. A luptat în cel de-al doilea război brutal al Rusiei în Cecenia, apoi Moscova l-a trimis și în Siria, unde forțele aflate sub comanda sa au fost acuzate că vizează civili.
În Ucraina, el a stabilit un proces mai eficient. Piloții ruși au început să se coordoneze cu trupele de la sol pentru un obiectiv similar în regiunea de est a Donbasului, iar unitățile ruse discutau între ele despre obiective comune.
Dar invazia nu „se desfășoară deosebit de diferit în est față în vest, deoarece nu au reușit să schimbe caracterul armatei ruse”, a declarat Frederick W. Kagan. „Există câteva defecte profunde în armata rusă pe care nu le-ar fi putut repara în ultimele săptămâni, chiar dacă ar fi încercat. Defectele sunt profunde și fundamentale.”
În fruntea acestei liste se află lipsa în armata ruse a unui corp de subofițeri împuterniciți să gândească singuri, au spus oficialii Pentagonului.
Trupele americane au sergenți și plutonieri și caporali cărora li se dau sarcini și îndrumări și sunt lăsați să îndeplinească acele sarcini după cum consideră de cuviință.
Dar armata Rusiei urmează o metodă doctrinară în stil sovietic, în care trupele din partea de jos nu sunt împuternicite să sublinieze defectele strategiei care ar trebui să fie evidente sau să facă ajustări.
–
Urmărește AICI LIVE toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 98