Sari direct la conținut

Macron, gata pentru o dezbatere despre includerea aliaților europeni sub protecția nucleară franceză

HotNews.ro
Macron, gata pentru o dezbatere despre includerea aliaților europeni sub protecția nucleară franceză
Emmanuel Macron. FOTO: Jacovides Dominique-Pool / Abaca Press / Profimedia

Parisul este deschis să discute despre o eventuală extindere a umbrelei nucleare a Franței către partenerii săi europeni, a declarat președintele Emmanuel Macron, miercuri, într-o adresare către națiune în care a avertizat că Rusia reprezintă o amenințare pentru întreaga Europă și „manipulează alegeri în România și Moldova”, transmite Reuters.

Franța și Marea Britanie sunt singurele puteri nucleare ale Europei.

În discursul său televizat, președintele Macron a spus că Franța va trebuie să cheltuie mai mult pentru apărare și va continua să ajute Ucraina. El a recunoscut preocupările alegătorilor în ceea ce privește Rusia și schimbarea politicii SUA.

„Știu că sunteți în mod legitim îngrijorați de evenimentele actuale, care perturbă ordinea mondială”, le-a spus Macron francezilor.

„Rusia a devenit o amenințare pentru Franța și Europa”, a continuat liderul de la Élysée, adăugând că „să te uiți și să nu faci nimic ar fi o nebunie”.

Țările europene se străduiesc să majoreze cheltuielile pentru apărare și să mențină sprijinul pentru Ucraina, după decizia președintelui Donald Trump de a îngheța ajutorul militar american pentru Kiev și în contextul preocupărilor referitoare la angajamentul noii administrații a SUA față de aliații săi europeni din NATO.

Insistând că Franța are o poziție unică în Europa grație capacității sale de descurajare nucleară, Macron s-a declarat deschis să discute despre posibilitatea de a extinde acea protecție către aliații europeni.

„Am decis să deschid dezbaterea strategică (cu privire la descurajarea nucleară) alături de aliații noștri europeni. Orice s-ar întâmpla, decizia va fi luată întotdeauna și va rămâne în mâinile Președintelui Republicii, șeful Forțelor Armate”, a mai spus Macron, citat de Le Figaro.

Capacitățile franceze de descurajare nucleară sunt aeriene și maritime, cu avioane de vânătoare Rafale și submarine nucleare capabile să lovească în orice moment, doar la ordinul președintelui.

La începutul Războiului Rece, fostul președinte francez Charles de Gaulle a dezvoltat capacități de descurajare nucleară concepute să fie pe deplin independente de cele două puteri dominante ale vremii, SUA și Uniunea Sovietică.

În discursul susținut în ajunul reuniunii extraordinare pe care o va avea joi Consiliul European, Macron a precizat că Franța va cheltui mai mult pentru apărare, însă nu a oferit și cifre în acest sens. El a menționat că nu vor fi introduse creșteri de taxe pentru a finanța acest demers, dar că vor trebui luate decizii grele.

Președintele Macron a spus că dorește să creadă că SUA „va rămâne de partea noastră”, dar a subliniat că Europa trebuie să fie pregătită și pentru eventualitatea în care acest lucru nu se va întâmpla.

Potrivit Reuters, diplomați europeni au dezvăluit că Franța și Marea Britanie urmăresc să finalizeze cu Ucraina, posibil „în câteva zile”, un plan de pace pe care să îl prezinte Statelor Unite, în timp ce construiesc punți între SUA și Ucraina înaintea unor posibile discuții la Washington.

INTERVIURILE HotNews.ro