Sari direct la conținut

Macron, mesaj către Netanyahu: Franţa este solidară cu Israelul, dar este vremea pentru un armistiţiu în Gaza şi Liban

HotNews.ro
Emmanuel Macron, Foto: Peter Dejong / AP / Profimedia
Emmanuel Macron, Foto: Peter Dejong / AP / Profimedia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reafirmat duminică în timpul unei convorbiri telefonice cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu „angajamentul de neclintit” al Franţei pentru securitatea Israelului, dar a insistat totodată asupra urgenţei unui armistiţiu în Gaza şi în Liban, a anunţat Palatul Elysee, conform agențiilor France Presse și Agerpres.

Cei doi lideri au avut această convorbire telefonică în ajunul comemorării atacurilor din 7 octombrie 2023 şi la o zi după un schimb de replici, după ce Emmanuel Macron se pronunţase pentru oprirea livrărilor de arme către Israel, care s-ar putea folosi de ele în războiul din Fâşia Gaza.

Macron şi Netanyahu au evocat „situaţia din Orientul Mijlociu, cu toată sinceritatea şi cu respectarea prieteniei între Franţa şi Israel”, a informat Preşedinţia franceză. „Cei doi lideri îşi asumă diferenţele de vedere, la fel ca dorinţa lor ca fiecare să fie înţeles bine de celălalt”, adaugă Palatul Elysee.

„Preşedintele Republicii i-a reiterat premierului israelian că angajamentul Franţei pentru securitatea Israelului este de neclintit şi i-a amintit de mobilizarea de mijloace militare franceze pentru apărarea lui în timpul unor atacuri întreprinse de Iran în ultimele luni”, a subliniat Preşedinţia franceză.

„Să-i fie rușine” lui Macron, a spus Netanyahu

Emmanuel Macron suscitase furia lui Benjamin Netanyahu sâmbătă după ce afirmase că „prioritatea” este de acum „o soluţie politică” şi „să se înceteze livrările de arme pentru a duce lupte asupra Fâşiei Gaza”, precizând totodată că Franţa nu a furnizat astfel de arme.

„Ruşine” liderilor care îndeamnă la embargouri asupra livrărilor de arme către Israel, replicase şeful guvernului israelian.

În timpul conversaţiei lor telefonice, Macron a declarat că Israelul „are dreptul să se apere împotriva terorismului”. „Atacurile contra Israelului şi cetăţenilor săi trebuie să înceteze, indiferent dacă acestea sunt comise de Iran sau de auxiliari ai lor în regiune”, a subliniat preşedintele francez.

„Livrările de arme, prelungirea războiului în Gaza şi extinderea lui în Liban nu pot produce securitatea aşteptată de israelieni şi de întreaga regiune”, a insistat de asemenea Preşedinţia franceză.

Israelul este angajat pe mai multe fronturi, în război contra Hamas în Gaza şi contra Hezbollah în Liban, unde întreprinde începând de luni operaţiuni terestre. Statul israelian ameninţă de asemenea să riposteze la un atac masiv cu rachete al Iranului, care a avut loc marţi.

INTERVIURILE HotNews.ro