MAE confirmă că România a blocat declarația UE privind condamnarea mutării ambasadei SUA la Ierusalim: ”S-a considerat că textul este lipsit de echilibru”
Ministerul Afacerilor Externe a confirmat sâmbătă faptul că România se numără printre statele europene care au blocat planurile de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. MAE susține că textul propus era ”lipsit de echilibru”.
Redăm integral comunicatul MAE:
”Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”.
România, Cehia și Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten, care citează surse diplomatice, informează site-ului cotidianului Times of Israel, citat de Mediafax.
Diplomați europeni și oficiali israelieni au afirmat că declarația comună, elaborată la inițiativa Franței, ar fi urmat să prezinte un front unit european împotriva acțiunii Washingtonului.
Potrivit televiziunii, declarația comună ar fi subliniat că Ierusalim ar trebui să fie capitala a două state – Israel și Palestina, statutul orașului ar trebui rezolvat doar în urma negocierilor de pace, iar țările UE nu vor urma exemplul SUA privind mutarea ambasadei la Ierusalim.
Menționăm că poziția exprimată de MAE vine pe fondul disputelor politice interne dintre șeful statului Klaus Iohannis și guvernul PSD-ALDE ca urmare a discutării în cadrul Executivului a unui memorandum secret privind mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. După ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat discutarea memorandumului în ședința de guvern, acesta a efectuat o vizită în Israel, alături de premierul Viorica Dăncilă.
Președintele Klaus Iohannis a invocat încălcarea prevederilor constituționale potrivit cărora șeful statului este cel care coordonează politica externă, dar și prevederi privind dreptul internațional. Iohannis a mai spus că discuțiile privind memorandumul au avut loc fără consultarea sa, la fel și vizita efectuată în Israel, fără mandat.
”Președintele Klaus Iohannis îndeamnă toți factorii guvernamentali și politici la responsabilitate și discernământ în ceea ce privește deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români. În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea și cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale, decizia finală aparținând, din punct de vedere constituțional, Președintelui României”, transmitea Administrația Prezidențială, la sfârștiul lunii aprilie.
MAE a comunicat că în ședința de guvern s-a lansat doar un proces de analiză privind mutarea ambasadei și nu a fost luată o decizie, așa cum anunțase Dragnea.
Tensiunile dintre președinte și guvernul PSD-ALDE au culminat cu solicitarea președintelui ca Dăncilă să demisioneze, însă aceasta a refuzat.