Sari direct la conținut

MAE raspunde acuzatiilor PSD privind alegerile in strainatate: Reprezentantii partidelor au acceptat inca de la inceput sediile sectiilor de vot din strainatate. Titlurile de calatorie au fost emise respectand legea

HotNews.ro

MAE si-a indeplinit cu strictete toate atributiile legale pentru ca votul in strainatate sa decurga in conditii transparente, corecte, in conformitate cu legea si constata cu regret faptul ca se incearca atragerea sa intr-o disputa politica, lucru care contravine statutului corpului diplomatic, care este apolitic si deserveste doar interesele statului roman si ale cetatenilor romani, se arata intr-un comunicat al MAE, raspuns al institutiei la acuzele PSD privind fraudarea alegerilor in strainatate.

Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm toate acuzatiile aduse dupa incheierea turului al doilea al alegerilor prezidentiale referitoare la modul de organizare a scrutinului in strainatate. Institutia raspunde punctual acuzatiilor aduse miercuri de senatorul Titus Corlatean.

Ministerul arata ca in 08.12.2009, ora 16.58 – MAE a transmis instructiuni, semnate de coordonatorii alegerilor din strainatate – secretarul de stat Eugen Tomac si secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc – de a nu fi trimise deocamdata la Bucuresti urmatoarele documente: procesele verbale cuprinzand rezultatele votarii, buletinele de vot nule si cele contestate, impreuna cu intampinarile, contestatiile si materialele la care acestea se refera, tabelele utilizate in cadrul sectiilor de votare din strainatate si declaratiile pe propria raspundere. Instructiunile specificau faptul ca va fi comunicat ulterior momentul in care aceste materiale vor fi transmise in tara.

Aceasta instructiune a fost data in conditiile in care:

  1. Legea electorala nu prevede niciun fel de termen pentru trimiterea de catre sectiile de votare din strainatate a acestor documente la Bucuresti, spre deosebire de termenul de 24 de ore prevazut exclusiv pentru sectiile de votare din tara. Practica de la alegerile anterioare a fost ca aceste materiale sa fie transmise in decurs de 2-3 luni, prin curier diplomatic.
  2. Responsabilii MAE au avut o consultare cu reprezentantii Biroului Electoral pentru Sectiile de Votare din Strainatate, care au recomandat aceasta instructiune.
  3. Responsabilii MAE au aflat ca la Biroul Electoral pentru Sectiile de Votare din Strainatate a fost depusa o contestatie de catre reprezentantul PSD prin care solicita renumararea voturilor la sectiile de votare.

Mai apoi, tot marti, 08.12.2009, la ora 24.00, MAE a trimis instructiuni presedintilor sectiilor de vot ca, in termen de 24 de ore, sa trimita la Bucuresti toate documentele de mai sus, pentru a fi puse la dispozitia Biroului Electoral pentru Sectiile de Votare din Strainatate.

Decizia a fost motivata de faptul ca:

  • Au aparut acuzatii nefondate la adresa MAE, in ciuda transparentei institutiei.
  • A avut loc o noua consultare cu reprezentantii Biroului Electoral pentru Sectiile de Votare din Strainatate care au fost de acord cu aceasta noua instructiune.
  • Biroul Electoral pentru Sectiile de Votare din Strainatate a decis (in sedinta de la ora 20.00) sa asigure reprezentantilor partidelor copii de pe declaratiile pe propria raspundere.

Senatorul Titus Corlatean a acuzat mircuri, intr-o declaratie, aceste actiuni ale MAE: „Este extrem de interesant insa faptul ca tot ieri MAE, prin secretarul de stat Eugen Tomac, aghiotantul domnului Traian Basescu, a transmis o infograma circulara catre misiunile si oficiile consulare romanesti din strainatate care spune foarte clar, desi Biroul Electoral al sectiilor de votare din strainatate a luat o anumita decizie, „.

Acuzatii privind localizarea sectiilor de vot

Cum a fost posibil ca foarte multe sectii de votare din strainatate sa fie organizate in afara sediilor misiunilor diplomatice, in holurile hotelurilor, in sali de cinematograf in sali de sport sau direct la domiciliul unor asociatii afiliate la PDL„, l-a interpelat in absenta Corlatean pe ministrul Catalin Predoiu.

„Nu a dat raspuns nici la intrebarea de ce nu au fost monitorizate cu camera video voturile mai ales in sectiile dinafara misiunilor diplomatice. Domnul ministru Predoiu are obligatia de transparenta, in numele MAE, de a da curs acestei solicitarii a Biroului Electoral pentru sectiile de votare din strainatate ca renumararea voturilor, verificarea modului in care s-a votat si a voturilor declarate nule si a proceselor verbale sa se faca aici, la Bucuresti, la sediul Biroului Electoral pentru sectiile de votare din strainatate”, a continuat senatorul PSD.

MAE aduce precizari si in acest sens:

  • Lista adreselor sectiilor de votare a fost aprobata de Biroul Electoral pentru Sectiile de Votare din Strainatate, din care fac parte si reprezentantii partidelor care contesta acum aceste locatii.
  • Toate adresele sectiilor au fost prezentate in mod activ si transparent de catre MAE pe site-urile centralei si ale ambasadelor, in comunicate de presa, pe twitter, pe facebook.
  • Contestatiile legate de sediile respective au aparut abia dupa ce s-a aflat rezultatul votului din strainatate, nu si inainte de exercitarea votului.
  • Exact aceleasi locatii au fost utilizate si la turul intai si ele nu au fost contestate dupa rezultatele acestuia.
  • Misiunile au urmarit sa asigure spatii de votare neutre din punct de vedere politic.

Titlurile de calatorie

O alta acuza adusa de PSD Ministerului de Externe este legata de eliberarea unui numar foarte mare de titluri de calatorie.

Corlatean a precizat ca a adresat ministrului solicitarea de a preciza urgent cate titluri de calatorie au fost eliberate in ultimele 30 de zile inainte de turul I si inainte de turul II de catre Ambasadele si Consulatele Romaniei din strainatate, in special in Republica Moldova, in Italia, in Spania si in alte zone unde s-a votat masiv. „Din estimarile si informatiile pe care eu le detin in acest moment numai in Republica Moldova in ultimele saptamani au fost eliberate 1.500 de titluri de calatorie, oameni care au votat sau au putut sa voteze la aceste alegeri. Mai mult sunt titluri de calatorie cu perioada de valabilitate mai mare de 30 de zile„, a spus Corlatean.

Drept raspuns, MAE precizeaza:

  • Emiterea de titluri de calatorie este dreptul oricarui cetatean roman care se afla in strainatate si nu mai are acte de identitate valabile.
  • Toate titlurile de calatorie emise de MAE in aceasta perioada au fost emise cu respectarea intru totul a prevederilor legale.
  • Legislatia in vigoare prevede dreptul cetatenilor romani de a vota in strainatate pe baza titlurilor de calatorie.
  • MAE ar fi comis o ilegalitate daca ar fi refuzat emiterea titlurilor de calatorie cetatenilor care solicitau acest document, cu respectarea legislatiei in vigoare.
  • MAE a informat, in campania sa de comunicare, asupra dreptului cetatenilor romani care nu au acte de identitate valabile sa solicite titluri de calatorie, pentru a se legitima. Acest demers a urmarit sa previna situatii in care ar fi venit la sectiile de votare cetateni fara documente de identitate valabile, care nu ar fi putut sa voteze din acest motiv.
  • MAE respecta dreptul constitutional la vot al tuturor cetatenilor romani si nu se implica in optiunile politice exprimate de acestia.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro