MAGAZIN 20 de lucruri pe care nu le stiati despre esec. Cum se invata azi? Cele mai tari iluzii ale anului. Noua obiceiuri ale oamenilor productiv. Cum apar coincidentele. TED Talks
Primulprodus fabricatdeSony, imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial,a fosto masina de gatit electrica pentru orez. Un fel de Dry Cooker Beton!, veti spune. Numai ca nu e chiar asa. Aparatul ori il pregatea insuficient, ori ardea orezul. Nu s-a vandut nici macar o singura bucata, asa ca Sony aincercatsa se reprofileze si a fabricat un reportofon. 20 de lucruri pe care nu le stiati despre esec.
- Nu e ciudat? Cei care iau antidepresive sau alte substante psihotrope divorteaza de doua ori mai des decat cei care nu folosesc asemenea medicamente. Asa sugereaza o lucrare de stiinta aparuta recent in Finlanda. Un text pe aceeasi tema puteti citi aici.Tot ceea ce sper e ca autorii sa nu fi luat si ei antidepresive cand s-au pus pe scris…
- Cum sa ne spalam frumos pe maini. Dar nu aici, ca e usor! In Spatiu!
- Ce culoare crezi ca are durerea? Sau, ai vrea sa afli o modalitate eficienta de a reduce durerea arsurilor? Simplu! Acopera zona rosie afectata, astfel incat sa nu o mai poti vedea. Ideal ar fi sa o acoperi cu un bandaj albastru. Asa scrie intr-un articol publicat in Frontiers in Human Neuroscience. Oamenii de stiinta Matteo Martini, Daniel Perez–Marcos si Maria Victoria Sanchez-Vives de la Universitatea din Barcelona, au facut un experiment interesant.
- De ce dormim? Va rog, nu-i spuneti lui Crin…
- Sa producem energie din tornade? Ca sa ce? sa reparam cu ajutorul ei ceea ce au stricat tornadele? Nuu…sa utilizam tornade de laborator, ca de aia suntem inteligenti si avem cel putin 8 clase!
- Cum se mai invata in ziua de azi?Intr-o lume din ce in ce digitala, o schimbare fundamentala in procesul de invatare a ramas insuficient tratata: declinul scrierii de mana. Activitatea creierului care insoteste o mana scriind pe hartie este foarte diferita decat in cazut tastarii, cu fostii invoca circuitele neuronale de miscare si de prelucrare spatiala. Pe masura ce abandonam stilourile si creioanele in favoarea tastaturii, legatura noastra cu cuvintele devine tot mai superficiala?
- Stiinta cognitiva si Star Trek, via Daniel Kahneman (unul din preferatii mei). Se stie ca logica si sentimentele nu prea se iubesc, indiferent ca te numesti Ponta, Basescu sau Picard. Asta desi ambele se ocupa cu colectatul si prelucratul informatiilor (in cazul sentimentelor acest lucru se face mai rapid). Dar sa nu intram in detalii…
- Ati observat ca ouale „de casa” au galbenusul mult mai intens colorat in galben decat cele de la supermarket? Stiti de ce? Si care e legatura cu vitamina D sau K2 (pentru pretentiosi , K2 e altceva decat cafteala dintr-o gala K1)
- Este sau nu gestanta ursoaica Panda? Sa nu credeti ca e usor de zis…
- Si in Romania ca si in restul lumii, o proportie mica de oameni castiga mult mai mult decat marea masa. De pilda, 80% din depozite sunt in conturile a 20% din deponenti. Dar cum isi fac acei putini-1% sau cati vor fi sa fie cei extrem de bogati, banii?
- De ce apar coincidente improbabile in viata noastra? Dar adevarata intrebare este de a defini putin probabilul.
- Gever Tulley, fondatorul Tinkering School, vorbeste despre cinci lucruri periculoase pe care copiii ar trebui sa fie lasati sa le faca.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro