Sari direct la conținut

Magnatul franco-israelian Beny Steinmetz, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, judecat la Geneva pentru corupție

HotNews.ro
Beny Steinmetz, Foto: Captura YouTube
Beny Steinmetz, Foto: Captura YouTube

După o lungă anchetă internațională, procesul miliardarului franco-elvețian Beny Steinmetz, acuzat de corupție într-un dosar privind licențe miniere în Guineea, în perioada președinției lui Lansana Conté, începe luni în Elveția, scrie AFP.

Benyamin Steinmetz a fost condamnat definitiv de justiția din România, în decembrie 2020, la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. Acesta nu a fost însă încarcerat.

În cursul procesului din Elveția, tribunalul din Geneva va examina acuzațiile privind acordarea de mită în valoare de 10 milioane de dolari (8,2 milioane euro), prin intermediul unor conturi elvețiene, către funcționari de rang înalt din Guineea, cu scopul de a acorda grupului lui Beny Steinmetz (BSGR) drepturi miniere în sudul acestei țări din Africa de Vest, foarte săracă, în ciuda abundenței resurselor naturale.

Venit din Israel, Beny Steinmetz, 64 de ani, va fi prezent la acest proces care va dura două săptămâni, și în timpul căruia își va pleda „nevinovăția”, potrivit avocatului său Marc Bonnant.

După o anchetă care a durat șase ani, parchetul din Geneva a reținut, în august 2019, infracțiunile de „corupere a unor agenți publici externi și fals în acte în contextul atribuirii de licențe miniere în Republica Guineea”.

„Este un proces foarte așteptat în Elveția, dar și în alte țări precum Guineea, Israel, Marea Britanie sau Statele Unite, deoarece acest dosar a mobilizat polițiști, detectivi privați și avocați de 7 ani”, a afirmat purtătoarea de cuvânt al ONG-ului suedez Public Eye, Géraldine Viret, care în 2013 a publicat o organigramă foarte complexă a grupului lui Beny Steinmetz.

Mamadie Touré

Între altele, a subliniat Viret, „este foarte rar în Elveția ca marile afaceri internaționale de corupție să ajungă până la proces. Foarte adesea, societățile anchetate încheie un acord cu statul”.

Potrivit parchetului, care poate cere pedepse între doi și zece ani de închisoare, un „pact de corupție” ar fi fost încheiat între Beny Steinmetz și reprezentanții săi din Guineea, cu fostul președinte Lansana Conté (decedat în 2008) și cu cea de-a patra sa soție, Mamadie Touré.

Mamadie Touré urmează să fie audiată în acest proces, ca martor, în 13 ianuarie.

„Este personajul cheie în acest dosar dar este foarte puțin probabil ca Mamadie Touré să asiste personal la acest proces. Ea trăiește în prezent în Statele Unite, unde beneficiază de statutul de martor protejat”, a subliniat Viret.

Apărarea susține la rândul său că Beny Steinmetz „nu a vărsat nici o centimă către doamna Mamadie Touré” și spune că aceasta nu exercita nicio influență asupra președintelui Conté.

„Lovitura secolului”

La sfârșitul anilor 2000, guvernul președintelui Lansana Conté, cu puțin timp înainte de moartea acestuia, a acordat exploatarea unui zăcământ de fier din Simandou grupului magnatului franco-elvețian, în detrimentul grupului anglo-australian Rio Tinto.

În 2013, Beny Steinmetz a afirmat într-un interviu că a investit 170 de milioane de dolari în această mină, înainte de a vinde 51%, în 2010, către grupul brazilian de materii prime Vale, pentru 2,5 miliarde de dolari, respectiv de 30 de ori mai scump. O tranzacție calificată de unii ziariști drept „lovitura secolului”.

După alegerea sa în 2010, noul președinte Alpha Condé a anulat toate licențele de exploatare minieră acordate de predecesorul său Lansana Conté (1984-2008), printre care și drepturile BSGR, în 2014.

După ani de lupte, Beny Steinmetz și noua președinție din Guineea au ajuns la un acord în 2019 prin care miliardarul renunță la drepturile asupra Simandou în schimbul abandonării anchetelor pentru corupție.

Beny Steinmetz a făcut avere în industria diamantelor la Anvers, în Belgia, între 1970 și 1997, înainte de a reveni în Israel unde a fondat grupul BSGR, centrat pe investiții în resurse naturale și imobiliare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro