Sari direct la conținut

Mai multe ONG-uri internationale cer Canadei sa nu mai sustina proiectul minier de la Rosia Montana

HotNews.ro

Mai multe ONG-uri internationale, printre care filiale ale Greenpeace si MiningWatch, au cerut joi Canadei sa nu mai sustina imensul proiect canadian de exploatare a aurului de la Rosia Montana, scrie AFP.

ONG-urile isi exprima „profunda ingrijorare in ceea ce priveste sprijinul nociv al guvernului canadian pentru acest proiect, care ridica numeroase intrebari legate de probleme de mediu, juridice si economice”, potrivit unei scrisori deschise adresate ministerului canadian de Afaceri Externe.

Filialele Greenpeace din Canada, Ungaria si Romania, MiningWatch Canada si Romania, Council of Canadians, ONG-ul american Earthworks precum si Friends of Earth Canada au semnat acest document, alaturi de asociatia romana Alburnus Maior, din Rosia Montana.

„Cerem guvernului canadian sa nu mai faca lobby pentru acest proiect”, afirma semnatarii, care acuza autoritatile canadiene ca „ignora gravele probleme ridicate de numerosi experti si de institutii respectate”.

Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), detinuta in proportie de 80% de compania miniera canadiana Gabriel Resources, doreste sa extraga 300 de tone de auri si 1.600 tone de argint de la Rosia Montana, folosind 12.000 tone de cianura pe an.

Societatea promite sute de locuri de munca si beneficii economice importante pentru Romania.

Dar, potrivit unor experti si arheologi, aceasta mina deschisa de aur, care ar urma sa devina cea mai mare din Europa, va antrena distrugerea a patru munti si ameninta galerii miniere unice datand din epoca romana.

Parchetul din Ploiesti a anuntat ca RMGC este urmarita pentru „evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani”, intr-un dosar care vizeaza in total 132 de societati si un fost angajat al secretariatului general al guvernului roman.

Guvernul a adoptat in august un proiect de lege care declara mina „proiect de interes public exceptional”, declansand proteste de o amploare fara precedent din anii ’90.

Senatul a respins acest proiect de lege, dar votul decisiv apartine Camerei Deputatilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro