Sari direct la conținut

Mai multe țări arabe scurtează rugăciunile de vineri din cauza temperaturilor foarte ridicate

HotNews.ro
Pelerinajul de la Mecca, Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia
Pelerinajul de la Mecca, Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite scurtează rugăciunile tradiţionale de vineri din cauza căldurii intense până sfârşitul verii, informează agențiile DPA și Agerpres.

În multe ţări, musulmanii efectuează rugăciunile de vineri de la amiază, care includ o predică religioasă, în zone deschise în interiorul şi în afara moscheilor.

Emiratele Arabe Unite au ordonat tuturor predicatorilor din întreaga ţară să limiteze rugăciunile de vineri la 10 minute până la începutul lunii octombrie „pentru a asigura siguranţa credincioşilor”.

În Arabia Saudită, rugăciunile de vineri la Marea Moschee din Mecca şi la Moscheea Profetului din Medina sunt limitate la 15 minute, pentru a ţine cont de credincioşii care se roagă în zonele exterioare, neumbrite, a declarat Preşedinţia Afacerilor Religioase.

Între timp în Irak, influentul cleric Muqtada al-Sadr i-a îndemnat pe predicatori să „adere la rugăciuni simple” pentru a menţine predica de vineri scurtă, astfel încât credincioşii să evite căldura intensă.

Valuri de căldură intensă au afectat populaţia din Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni.

Peste 1.300 de pelerini musulmani au murit, pe fondul căldurii extreme, în timpul pelerinajului anual Hajj care s-a încheiat mai devreme în iunie.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIURILE HotNews.ro