Sari direct la conținut

Mai multi jurnalisti ungari, in greva foamei la un an de la implementarea legii media

HotNews.ro

La aproape un an de la intrarea in vigoare a legii controversate privind mass-media, mai multi jurnalisti ungari au intrat in greva foamei pentru a atrage atentia asupra situatiei dificile a presei, potrivit L’Express.

„Vom ramane aici cat timp lucrurile nu se vor schimba, cat timp responsabilii nu isi vor parasi posturile, chiar daca in schimb unul dintre noi risca …poate spitalul”, a declarat Balazs Nagy Navarro, un reprezentant al sindicatului personalului din televiziune.

Balazs Nagy Navarro a inceput greva foamei pe 10 decembrie, alaturi de alti trei jurnalisti, in urma unui incident legat de Zoltan Lomnici, fostul presedinte al Curtii Supreme. Intr-un raport difuzat pe 3 decembrie, fata lui Zoltan Lomnici, critic la adresa guvernului conservator al lui Viktor Orban, a fost acoperita, pentru a nu aparea pe ecran alaturi de persoana intervievata.

„Greva noastra va continua pana cand adevaratii vinovati vor fi identificati si lumea intreaga va realiza ce se intampla in Ungaria, sub eticheta „libertatii presei: salariati terorizati si emisiuni manipulate sau falsificate”, a spus el. „Adevaratii vinovati, cei care au ochii fixati pe calculatoarele jurnalistilor, dictandu-le ce sa scrie si ce sa omita, sunt de neatins, dar acest lucru trebuie sa inceteze”, a adaugat el.

Balazs Nagy Navarro a precizat ca a sesizat Consiliul mass-media, dar fara prea multe sperante, pentru ca acesta este prezidat de un apropiat al lui Viktor Orban, si, prin urmare, se va adresa justitiei ungare si inclusiv Curtii Europeane de justitie de la Strasbourg.

Ungaria si prim-ministrul Viktor Orban sunt criticati din cauza legislatiei mass-media, persoane loiale guvernului au fost numite in autoritatea de supraveghere a presei, in timp ce zeci de jurnalisti din radioteleviziunea publica au fost concediati sau scosi fortat la pensie.

Autoritatile europene si mass-media internationale au intensificat presiunile asupra Guvernului Ungariei, tara care a preluat de la 1 ianuarie presedintia UE, din cauza noii legi media, imediat ce aceasta a intrat in vigoare la inceputul acestui an.

Ce prevede, intre altele, legislatia media adoptata in Ungaria:

  • Este infiintata o noua autoritate media, NMHH, si sunt stabilite drepturile si responsabilitatile jucatorilor de pe piata de profil, precum si o serie de sanctiuni pentru media electronice, tiparite si online care incalca legea
  • NMHH are puterea sa sanctioneze institutiile de presa pentru incalcarea „interesului public, moralei si ordinii publice”
  • Amenzile se ridica la zeci de mii de euro si la sute de mii de euro (pana la 730.000 de euro) in cazul posturilor de radio si televiziune
  • Jurnalistilor li se poate cere sa-si dezvaluie sursele in cazul unor chestiuni legate de securitate nationala
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro