Sari direct la conținut

Majorările salariale ale judecătorilor și procurorilor vor fi eșalonate până în 2029

HotNews.ro
decizie Tribunal, Foto: Hanna Kuprevich / Alamy / Alamy / Profimedia
decizie Tribunal, Foto: Hanna Kuprevich / Alamy / Alamy / Profimedia

Creșterile salariale ale judecătorilor și procurorilor vor fi eșalonate până în 2029, conform unui proiect de OUG al Ministerului de Finanțe.

Conform G4Media, magistrații si-au mărit singuri salariile cu 25%, în 2023. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și Parchetul General au decis să crească salariile judecătorilor și procurorilor cu 25%, retroactiv.

Cele două instituții au susținut că deciziile de majorări salariale vin ca urmare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în acest sens şi pentru uniformizarea regulilor de salarizare.

Creșterile de salarii ar urma să se aplice retroactiv, pentru toate salariile magistraților și grefierilor începând cu 2018. Decizia are un efect major și asupra pensiilor speciale ale magistraților, care urmează să crească în funcție de noile venituri.

Parchetul General a explicat în 2023 în răspunsul pentru G4media.ro că există mai multe hotărâri judecătorești definitive emise de Tribunalul Dâmbovița și Curtea de Apel Ploiești prin care s-a stabilit că personalul din justiție (judecători, procurori, magistrați asimilați, grefieri, consilieri de probațiune, etc) beneficiează de un indice de salarizare (valoare de referință sectorială – VRS) de 605,225 lei, nu de 484,18 lei cum s-a stabilit prin legea salarizării unitare din 2017.

INTERVIURILE HotNews.ro