Sari direct la conținut

Majorările salariilor demnitarilor sunt neconstituționale – decizie Curtea Constituțională

HotNews.ro
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), Foto: AGERPRES
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), Foto: AGERPRES

Judecătorii CCR au decis, miercuri, că majorările salariale din sistemul public care urmau să se aplice demnitarilor, președinților de Consilii Județene, primari, parlamentari sunt neconstituționale. USR a depus două sesizări în aceste sens la Curtea Constituţională.

USR sesiza în cele două solicitări că proiectele de legi adoptate de Parlament nu respectă principiul bicameralismului și încălca procedurile parlamentare de adoptare a legilor. De asemenea, USR semnala că iniţiatorii nu au indicat de unde vor fi luaţi banii, adică sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce ar fi decurs din aplicarea noilor măsuri.

„Prin decizia Curţii Constituţionale de astăzi, USR a reuşit să oprească creşteri salariale adoptate pe ascuns în beneficiul politicienilor, prin aşa-zisa corectare a unei erori materiale. Majoritatea condusă de Ciolacu şi Ciucă a amăgit din nou oamenii cu creşteri de câteva zeci de lei, dar au făcut legea neconstituţională. Miniştrii PSD nu sunt în stare să facă un calcul financiar al măsurilor pe care le propun, sunt iresponsabili cu cheltuirea banului public, dar aruncă în mod repetat în spaţiul public manipulări şi minciuni. Problema vine chiar de la liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a încasat de la propria firmă dividente mai mari decât încasările acesteia”, a declarat Cristian Seidler, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.

Parlamentul a adoptat în luna iunie un proiect de lege care prevede majorarea indemnizațiilor tuturor demnitarilor, la pachet cu salariile bugetarilor.

USR a semnalat că modificările aduse legii ar duce la creșterea indemnizațiilor tuturor demnitarilor, de la subprefecți la președinte, cu sume cuprinse între 880 și 1.410 lei, în condițiile în care salariile acestora erau înghețate prin legea salarizării.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro