Sari direct la conținut

Malvinița. Așa se scrie dragostea. Scrisoare înfocată de Bărbat. Scrisoare desnădăjduită de Femeie – VIDEO

HotNews.ro
Malvinița. Așa se scrie dragostea. Polirom, 2021, Foto: Hotnews
Malvinița. Așa se scrie dragostea. Polirom, 2021, Foto: Hotnews

CARTEA MALVINIȚA. AȘA SE SCRIE DRAGOSTEAM­-am îndrăgostit la prima vedere de ea. Era o femeie de hârtie. O femeie­manuscris. Și manuscrisul se numea „Moartea Malviniței”. Manuscris. Fără sâni, buric, sprân­ cene. Duhneau a tutun şi levănțică doar foile A4 pe care ea era răstignită. Malvinița mi­a tăiat răsuflarea din prima clipă, iar eu i­am dăruit imaginația mea. Uite aşa a fost. Introducere și fragmente VIDEO din cartea Editurii Polirom, 2021.

Aceasta este cea mai frumoasă carte de dragoste din 2021. Cumpărați, citiți, comparați, adorați.

FRAGMENT DIN MALVINIȚA:

„Întâi, a fost odată o femeie. Cum altfel? Fermecătoare. Cum altfel? În jurul ei, bărbații roind. I-­au scris scrisori de dragoste, erotice, obsedate. După ce femeia a plecat pe două cărări, bătrânețea şi neantul, doi bărbați, îndrăgostiți la rândul lor unul de altul, i-­au luat rămăşițele lumeşti: cer­tificate de stare civilă, scrisori, bilețele, tăieturi din ziare, socoteli, rețete medicale, horoscoape. Ani după, unul din tipii ăştia, cel înfumurat, Petre Sirin, a lipit scrisorile şi bilețelele în ordine cronologică. Le-­a lipit cu clei, ordonat, pe foi A4, plasând ici ­colo câte o explicație. A făcut un colaj, un text după înțelegerea lui. Aşa a ieşit manuscrisul Malviniței. Eu, citind, ani mai târziu, această alcătuire din hârțoage vechi, am luat foc. Imaginația mea s-­a hrănit nestăpânit de atunci încolo. De această nălucă din hârtie şi lipici s­-au împătimit şi studenții mei, în anii din urmă. Aşa a renăscut Malvinița, aşa a apărut această tandrețe a scrisului despre Malvinița. Acest epistolar erotic, acest dialog între generații de îndrăgostiți, acest manual de creative writing, de ce nu.”

Malvinița. Așa se scrie dragostea. Cum arătam eu când m­-am îndrăgostit de Malvinița

A­-nceput totul pe la 22­-23 de ani ai mei. Toți cei din cartea asta, pare­-se, au cunoscut-­o pe Malvinița la aceeaşi vârstă. Și Petre Sirin după al Doilea Război Mondial, şi eu în comunism, şi studenții mei în 2018-­2019. Eu am aflat­-o pe când nici eu nu ştiam la ce-­mi trebuie trupul, pe vremea când gândeam cu teamă despre orice, chiar şi despre un ac cu ață. Pe vremea când nu aveam umbră, pe vremea când îmi simțeam trupul greu şi inutil. Aşa era pasărea tulbure a tinereții mele, când habar nu aveam ce-­i cu mine şi când mă îndoiam de fiecare gest pe care­-l făceam. Și dintr-­o asemenea nepotrivire îmi venea să-­mi iau rostul. Imaginația mea nici nu credeam că există, de bună seamă. Mă îndoiam de ce eram, mă cocoşa ideea că sunt. Cum să-­mi închipui că îndoielile, întunecimile astea sunt chiar imaginația?”

SCRISOARE DE BĂRBAT ADRESATĂ IUBITEI. SCRISOAREA LUI PAUL ADRESATĂ MALVINIȚEI

SCRISOARE DE FEMEIE ADRESATĂ ȘI NETRIMISĂ BĂRBATULUI. MALVINIȚA CĂTRE LAIE:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro