Mandatele directorilor generali interimari din TVR și Radioul public expiră. De ce vrea Guvernul să le prelungească din nou
Mandatele directorilor generali interimari de la TVR și Radioul Public, Ramona Săseanu și respectiv Liviu Popescu, expiră la data de 30 septembrie 2021, și până în prezent nu a fost declanșată procedura de desemnare a Consiliilor de administrație, astfel că Guvernul vrea să le prelungească din nou mandatele, potrivit unui proiect de OUG aflat miercuri pe masa Executivului. Încetarea mandatelor celor doi ar duce la blocarea funcționării celor două servicii publice de radio și televiziune, susține Guvernul.
- „Prin proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului, în cazul în care conducerea Societății Române de Radiodifuziune, respectiv a Societății Române de Televiziune, nu este desemnată până la împlinirea termenelor legale, mandatul directorului general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv al Societății Române de Televiziune, se prelungește de drept până la numirea Consiliului de administrație, dar nu mai mult 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.
CITEȘTE AICI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE
Cum s-a ajuns aici și care ar fi efectele încetării mandatelor celor doi – Explicațiile Guvernului
În nota de fundamentare, Guvernul spune că mandatul directorilor generali interimari ai Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune prelungite potrivit dispozițiilor Ordonanței de urgență nr.89/2021, ajung la termen în data de 30 septembrie 2021 și, până în prezent, nu a fost declanșată procedura de desemnare a Consiliiilor de administrație în conformitate cu dispozițiile Legii nr.41/1994, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
- „Încetarea mandatului directorului general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv mandatul directorului general interimar al Societății Române de Televiziune, are drept rezultat blocarea funcționării celor două servicii publice de radio și televiziune, sub aspectul îndeplinirii atribuțiilor constituționale, cu consecințe negative asupra structurilor democratice pe care se întemeiază statul.
- În consecință, este necesar să se intervină pentru asigurarea continuității conducerii interimare a celor două servicii publice de radio și televiziune prelungite potrivit dispozițiilor Ordonanței de urgență nr. 89/2021.”, se arată în documentul menționat.
Ramona Săseanu (propunerea PNL) şi Liviu Popescu (propunerea USR-PLUS) au fost numiţi pe 11 mai, de Parlament, directori generali interimari ai SRTv, respectiv SRR, după ce plenul a respins rapoartele de activitate şi conturile de execuţie bugetară pe anii 2017, 2018, 2019, ceea ce a dus de demiterea Consiliilor de Administraţie ale celor două societăţi.
PSD a atacat la Curtea Constituţională procedura prin care șefii TVR și Radioului public au fost numiți în funcții de către Parlament.
Curtea Constituțională a admis în data de 17 iunie 2021, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD în legătură cu numirea conducerilor interimare ale Radio România (Liviu Popescu) şi TVR (Ramona Săseanu). Prin urmare, aceste numiri făcute de Parlament sunt neconstituţionale.
CCR precizează, în motivările deciziilor de admitere ale sesizărilor PSD în legătură cu numirea conducerilor interimare ale Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune, că Parlamentul a făcut o interpretare eronată a normelor legale referitoare la procedura de numire a unor noi consilii de administraţie la SRTv şi SRR şi le-a aplicat cu încălcarea principiului constituţional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor.
În data de 24 iunie 2021, Coaliția a folosit un artificiu legislativ pentru a rezolva problema celor două instituții care au rămas fără conducerea după ce judecătorii CCR au declarat neconstituționale numirile făcute de Parlament în urmă cu o lună.
Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au numit, joi, șefii interimar la TVR și Radio. Astfel, Ramona Săseanu a fost din nou propusă pentru șefia TVR iar Liviu Popescu pentru conducerea Societății de Radiodifuziune (SRR). Procedura nu este una uzuală iar Coaliția a folosit un artificiu legislativ pentru a rezolva problema celor două instituții care au rămas fără conducerea după ce judecătorii CCR au declarat neconstituționale numirile făcute de Parlament în urmă cu o lună.
Mai exact PNL, USR-PLUS și UDMR au decis să rezolve problema și să numească interimari nu printr-un proiect de hotărâre adoptat de catre senatori și deputați așa cum prevede procedura uzuală ci printr-o hotărâre a Birourilor Permanente reunite ale Camerei și Senatului.
La finalul ședinței, președintele Camerei Deputaților a declarat că i-a numit prin hotărârea Birourilor Permanente drept interimari pe Ramona Săseanu la TVR și Liviu Popescu la Radio pe o perioadă de 60 de zile urmând ca aceștia să fie votati și în plenul comun săptămâna viitoare.
Orban, a precizat că numirea a fost făcută pentru a asigura conducerea acestor instituţii în urma deciziei de neconstituţionalitate a Curţii Constituţionale. Parlamentarii PSD nu au participat la şedinţa Bpr.