Sari direct la conținut

Manifestația pro-Palestina. Universitatea București acuză HotNews de informații „calomnioase și părtinitoare”

Universitatea Bucuresti, Foto: Agerpres
Universitatea Bucuresti, Foto: Agerpres

Universitatea București vine cu precizări legate de protestul pro-Palestina care se desfășoară din 20 mai în curtea instituției, spunând că „nu a întreprins nicio activitate de discreditate a manifestanților” și „nici nu a ignorat complet protestul”. UB a transmis HotNews.ro un drept la replică în care acuză redacția de „informații calomnioase și părtinitoare

„Universitatea din București sesizează informațiile neconforme cu realitatea, calomnioase și părtinitoare cu privire la ocuparea unui spațiu al universității, situat pe Șoseaua Panduri din București, de un grup de protestatari, din articolul „Studenții pro-Palestina care au ocupat o parte din campusul Universității București renunță la protest: «Nu este în niciun caz sfârșitul mișcării noastre»“, publicat pe site-ul de informații www.hotnews.ro, în data de 26 iunie 2024, sub semnătura domnului David-Leonard Bularca”, se arată într-un drept la replică transmis joi redacției HotNews.ro. 

Precizăm faptul că redacția a solicitat de fiecare dată punctul de vedere al universității. HotNews.ro a contactat reprezentații UB încă de la momentul anunțării protestului și le-a solicitat și prezentat punctul de vedere inclusiv în momentele în care au fost chemate forțele de ordine. 

HotNews.ro a relatat de două ori despre faptul că forțele de ordine au intervenit la UB cu privire la protestul pro-Palestina. Într-un material publicat joi, 20 iunie, și în altul publicat în 11 iunie. 

Joi, 20 iunie, înainte ca jandarmii să intre în curtea UB, reporterul HotNews.ro aflat la fața locului a fost chiar legitimat de reprezentanții universității, la fel ca toți jurnaliștii de la fața locului. Atunci, reporterul HotNews.ro a discutat cu cei care s-au recomandat a fi „de la PR-ul UB” și a consemnat în articol punctul de vedere al acestora. Atunci, un reprezentant al Universității le-a transmis manifestanților că au „termen 30 de minute să elibereze” spațiul. Anterior, Universitatea a transmis un comunicat de presă, publicat de HotNews.ro, în care instituția anunța că i-au notificat pe protestatari să elibereze spațiul până joi, 20 iunie, ora 22.00.

„Afirmația din articol „în ultimele săptămâni UB a chemat de mai multe ori forțele ordine pentru a-i forța pe studenți să încheie protestul“ este incompletă și părtinitoare, în condițiile în care Universitatea din București, așa cum a comunicat public de mai multe ori (a se vedea inclusiv comunicatele de presă menționate mai sus) a tolerat acest protest pentru care nu s-a solicitat autorizație și care se desfășoară într-un spațiu din patrimoniul UB, atâta timp cât acesta s-a desfășurat în mod pașnic. În momentul în care protestatarii, mare parte dintre ei nefiind membri ai comunității UB (studenți, cadre didactice etc.) au început acte de vandalizare, inclusiv asupra a două monumente din patrimoniul istoric național aflate în administrația UB, a spațiilor din interiorul și exteriorul unor facultăți, inclusiv prin înscrierea unor mesaje anarhiste, și au perturbat mai multe ceremonii de absolvire ale studenților UB, Universitatea din București a avut obligația legală să solicite sprijinul autorităților competente pentru a proteja patrimoniul său material și imaterial”, arată UB.

Reprezentanții UB spun, de asemenea, că informația conform căreia „au fost chemați de reprezentanții UB pentru a-i evacua pe cei aproximativ 40 de protestatari, după ce acestora li se ceruse să elibereze zona din campus pe care o ocupă” este falsă: „Universitatea din București a solicitat la serviciul 112 sprijinul instituțiilor legal desemnate să ofere asistență, inclusiv sub formă de negociere, în situațiile de ocupare ilegală a unor spații”. 

„Universitatea din București nu a întreprins nicio activitate de discreditare a protestatarilor”

În articolul despre anunțul manifestanților că vor opri protestul de vineri, 28 iunie, este redată declarația organizatorilor acțiunii pro-Palestina, care acuză că s-a încercat alungarea și discreditarea lor. Reprezentanții Universității București spun că nu au „întreprins nicio activitate de discreditare a protestatarilor”.

HotNews.ro precizează că afirmația este făcută de protestatari și atribuită acestora, ei fiind cei care au făcut anunțul că vor înceta protestul. Așadar, în citate, apare opinia și poziția protestatarilor. Mai mult, în același articol la care UB face referire există o trimitere la un alt articol în care este prezentată poziția Universității, care acuză o atitudine de „vandalizare și anarhie”.

„Universitatea din București își rezervă dreptul de a acționa în instanță redacția și pe autorul articolului”

UB adaugă în final și faptul că în cazul nepublicării dreptului la replică de către HotNews.ro „își rezervă dreptul la acționa în instanță redacția și pe autorul articolului”:

”În cazul nepublicării prezentului drept la replică în condițiile de mai sus impuse de normele deontologiei profesiei de jurnalist, în virtutea necesității de corectă informare a publicului, Universitatea din București își rezervă dreptul de a informa opinia publică prin orice mijloace consideră de cuviință privind informațiile neconforme cu realitatea și afirmațiile calomnioase la adresa Universității din București conținute de acest articol. De asemenea, în caz contrar, Universitatea din București își rezervă dreptul de a acționa în instanță redacția și pe autorul articolului pentru a impune corectarea și rectificarea informațiilor neconforme cu realitatea și a afirmațiilor calomnioase și a obține reparație pentru prejudiciile aduse”.

Dreptul la replică al Universității București

HotNews.ro publică dreptul la replică al UB:

    „Universitatea din București sesizează informațiile neconforme cu realitatea, calomnioase și părtinitoare cu privire la ocuparea unui spațiu al universității, situat pe Șoseaua Panduri din București, de un grup de protestatari, din articolul „Studenții pro-Palestina care au ocupat o parte din campusul Universității București renunță la protest: «Nu este în niciun caz sfârșitul mișcării noastre»“, publicat pe site-ul de informații www.hotnews.ro, în data de 26 iunie 2024, sub semnătura domnului David-Leonard Bularca.

    Pentru rectificarea informațiilor neconforme cu realitatea, calomnioase și părtinitoare pe care articolul menționat le conține, facem următoarele precizări:

    1. Afirmația „Joia trecută zeci de jandarmi au fost chemați de reprezentanții UB pentru a-i evacua pe cei aproximativ 40 de protestatari, după ce acestora li se ceruse să elibereze zona din campus pe care o ocupă” este falsă. Universitatea din București a solicitat la serviciul 112 sprijinul instituțiilor legal desemnate să ofere asistență, inclusiv sub formă de negociere, în situațiile de ocupare ilegală a unor spații și nu zeci de jandarmi cum, în mod fals, se afirmă în articolul menționat.
    2. Articolul prezintă o declarație colectivă semnată „ au mai transmis protestatarii” în care se afirmă „UniBuc a încercat toată căile pentru a ne alunga și discredita, de la ignorarea completă cu care ne-au tratat la început, până la refuzul lor să recunoască formal, prin semnarea minutei, întâlnirile pe care le-am avut cu ei (…). Chiar dacă acesta este sfârșitul taberei noastre de protest, nu este în niciun caz sfârșitul mișcării noastre”. O documentare temeinică și nepărtinitoare a acestui articol ar fi relevat următoarele:
      • Universitatea din București nu a întreprins nicio activitate de discreditare a protestatarilor, această acuzație necesitând a fi dovedită înainte de a fi citată ca atare într-un articol de presă.
      • Universitatea nici nu a ignorat complet protestul, așa cum se afirmă în declarație, încă de a doua zi de la declanșarea lui fiind desemnat un grup de lucru la nivelul conducerii UB care să discute cu protestatarii și care a avut cu aceștia mai multe întâlniri de lucru formale și informale. Această stare de fapt a fost comunicată public de către UB în mai multe rânduri, inclusiv în comunicatele din data de 20 mai 2024 și, respectiv, din 20 iunie 2024.
      • Afirmația referitoare la refuzul UB de semnare a minutelor celor două întâlniri formale avute cu reprezentanții desemnați de protestatari (care contrazice afirmația de mai sus din aceeași declarație potrivit căreia UB ar fi ignorat complet protestul) este calomnioasă la adresa Universității din București.  Menționăm, prin urmare, că refuzul semnării minutelor de către reprezentanții Universității din București este motivat de faptul că redactarea acestora de către reprezentanții protestatarilor a dus la includerea în conținutul lor a unor informații false, care nu s-au discutat în cadrul întâlnirilor sau care denaturează cele discutate și întâmplate. Reprezentanților protestatarilor li s-au adus la cunoștință toate cele de mai sus și li s-a semnalat că minuta este un document administrativ intern cu implicații juridice și că aceasta nu poate conține, sub nicio formă, informații false și denaturate.

    Această declarație citată în articol și care nu a fost atribuită conține, prin urmare, mai multe informații false și calomnioase și ar fi necesitat cel puțin solicitarea unui punct de vedere din partea Universității din București înainte de publicare. Menționăm că, până la data redactării prezentului drept la replică, acesta nu a fost solicitat.

    1. Afirmația din articol „în ultimele săptămâni UB a chemat de mai multe ori forțele ordine pentru a-i forța pe studenți să încheie protestul“ este incompletă și părtinitoare, în condițiile în care Universitatea din București, așa cum a comunicat public de mai multe ori (a se vedea inclusiv comunicatele de presă menționate mai sus) a tolerat acest protest pentru care nu s-a solicitat autorizație și care se desfășoară într-un spațiu din patrimoniul UB, atâta timp cât acesta s-a desfășurat în mod pașnic. În momentul în care protestatarii, mare parte dintre ei nefiind membri ai comunității UB (studenți, cadre didactice etc.) au început acte de vandalizare, inclusiv asupra a două monumente din patrimoniul istoric național aflate în administrația UB, a spațiilor din interiorul și exteriorul unor facultăți, inclusiv prin înscrierea unor mesaje anarhiste, și au perturbat mai multe ceremonii de absolvire ale studenților UB, Universitatea din București a avut obligația legală să solicite sprijinul autorităților competente pentru a proteja patrimoniul său material și imaterial.

    În aceste condiții, în vederea unei corecte informări a publicului, Universitatea din București solicită corectarea de îndată a greșelilor de redactare și documentare a articolului menționat, a informațiilor neconforme cu realitatea, calomnioase și părtinitoare prin publicarea, în aceleași condiții grafice, a prezentului drept la replică.

    În cazul nepublicării prezentului drept la replică în condițiile de mai sus impuse de normele deontologiei profesiei de jurnalist, în virtutea necesității de corectă informare a publicului, Universitatea din București își rezervă dreptul de a informa opinia publică prin orice mijloace consideră de cuviință privind informațiile neconforme cu realitatea și afirmațiile calomnioase la adresa Universității din București conținute de acest articol. De asemenea, în caz contrar, Universitatea din București își rezervă dreptul de a acționa în instanță redacția și pe autorul articolului pentru a impune corectarea și rectificarea informațiilor neconforme cu realitatea și a afirmațiilor calomnioase și a obține reparație pentru prejudiciile aduse”.

    INTERVIURILE HotNews.ro