Sari direct la conținut

Manuscrisele hitului „Hotel California” al trupei Eagles, obiectul unui proces la New York / Cum au dispărut și reapărut notițele

HotNews.ro
Trupa Eagles în concert la Londra în 2022, Foto: Dafydd Owen / Avalon / Profimedia
Trupa Eagles în concert la Londra în 2022, Foto: Dafydd Owen / Avalon / Profimedia

Don Henley, solistul trupei Eagles, s-a descris luni ca fiind victima unui „șantaj”, în cadrul procesului din New York al celor trei bărbați acuzați că au încercat să vândă aproximativ o sută de pagini furate de notițe scrise de mână pentru albumul Hotel California al trupei din 1976, potrivit AFP.

Paginile mâzgălite, apărute în caiete mari, erau „produsul muncii noastre”, „lucrurile stupide pe care le-am scris” înainte de a ajunge la lucrarea finală, cum ar fi succesul mondial „Hotel California”, a declarat în boxa martorilor fondatorul trupei Eagles, aflată în prezent în plin turneu mondial de adio.

„Nu trebuiau să fie văzute” și „nici astăzi nu le voi arăta”, a adăugat muzicianul în vârstă de 76 de ani.

Trei oameni din lumea colecționarilor se află în boxa acuzaților: Craig Inciardi și Edward Kosinski pentru posesie de bunuri furate, iar Glenn Horowitz pentru tentativă. Toți au pledat nevinovat și neagă orice acțiune ilegală, afirmând că au achiziționat paginile în cauză în mod legal.

Cum au dispărut notițele

Cazul datează de la sfârșitul anilor 1970, când un scriitor angajat de trupa rock californiană pentru a-i scrie biografia a primit notițele, pe care nu le-a mai returnat niciodată. Don Henley a considerat acest lucru ca fiind un furt. Apărarea a respins acuzația subliniind că autorul nu a fost judecat.

Potrivit procuraturii din Manhattan, autorul a vândut paginile în cele din urmă, în 2005, lui Glenn Horowitz, un comerciant de cărți rare, care le-a vândut apoi lui Craig Inciardi și Edward Kosinski.

La ani după destrămarea trupei – care s-a reunit între timp – muzicianul a văzut câteva pagini revenind pe internet, pentru prima dată în 2012. Artistul a sfârșit prin a le cumpăra el însuși, pentru 8.500 de dolari, pentru că a fost modul „cel mai eficient” și „practic” de a „răscumpăra ceea ce mi-a aparținut”.

Alte pagini aveau să reapară la licitații în anii următori, inclusiv un lot de treisprezece pagini scrise de mână pentru cântecul „Hotel California”.

„Fusesem deja extorcat o dată”, a declarat Don Henley, care în 2016 s-a adresat procuraturii din Manhattan, care a depus plângere. Procesul se desfășoară pe parcursul mai multor zile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro