Marcel Ciolacu, în discursul de învestire din Parlament: „Românii trebuie să-și aleagă președintele într-un climat normal, nu într-o realitate hibridă”
Premierul desemnat Marcel Ciolacu a afirmat, în discursul susținut la ședința plenului reunit în care urmează să fie învestit noul guvern, că a venit vremea ca statul să își facă datoria față de cetățean și a promis că beneficiile angajaților din sectorul public trebuie condiționate de performanțe. De asemenea, Ciolacu a spus că va asigura o desfășurare într-un climat normal a alegerilor prezidențiale, „nu într-o realitate hibridă” construită în afara țării.
Marcel Ciolacu a afirmat că prima misiune a noului său guvern va fi stabilitatea economică, iar al doilea organizarea rapidă și în siguranță deplină a alegerilor prezidențiale.
„Nu algoritmii rețelelor sociale vor decide președintele”
„Românii trebuie să-şi aleagă preşedintele într-un climat normal, nu într-o realitate hibridă construită în afara ţării, de duşmani ai României. De aceea, alături de colegii mei din Guvern, mă voi asigura că alegerile prezidenţiale vor fi echitabile pentru toţi competitorii şi că voinţa românilor – şi nu algoritmii reţelelor sociale – vor decide preşedintele României”, a spus Ciolacu, citat de News.ro.
Marcel Ciolacu a declarat în plenul comun că el a înţeles votul de protest al românilor, afirmând însă că nu este rezultatul unei atitudini anti-europene sau a sărăciei.
„România nu mai este o ţară săracă! Problema nu e una de inegalitate, ci de inechitate, într-o Românie care s-a trezit într-o nouă realitate economică şi socială, cu o clasă de mijloc care creşte constant (…) Aceasta este realitatea care ne-a scăpat tuturor. Şi sunt primul care îşi cere iertare românilor pentru asta! Nu poţi clădi o societate echitabilă în care oamenii capătă mai multă putere economică, fără a avea însă şi recunoaştere socială”, a spus Ciolacu.
Premierul a arătat că, de aceea, pe termen mediu, prioritatea acestui Guvern este să refacă structura economică şi socială a comunităţii şi să pună la baza acestui proces respectul pentru munca fiecăruia şi, mai ales, pentru modul în care este cheltuit banul public.
Ciolacu promite reforma aparatului de stat
„Cetăţeanul a servit mult prea mult timp statul. Este timpul ca şi statul să îşi facă corect treaba faţă de cetăţean. Şi voi da un exemplu, cu riscul de a ostiliza anumite categorii, cum ar fi magistraţii. Nu pot sta cu mâinile în sân după decizia Curţii Constituţionale care a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale! O asemenea decizie produce tocmai frustrare şi inechitate faţă de restul cetăţenilor”, a arătat Marcel Ciolacu.
De asemenea, el a spus că va trebui elaborat un nou statut al funcționarului public în care beneficiile acestuia să fie corelate direct cu performanța.
„Funcţionarul public a devenit similar cu cornul abundenţei. Aşa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanţă şi garanţia că aproape nimeni nu te poate da afară indiferent dacă îţi faci treaba sau nu. Aceste lucruri trebuie să înceteze urgent. Şi cred că trebuie să începem de la modul cum ne selectăm angajaţii la stat. După 35 de ani de la Revoluţie, percepţia publică şi, deseori, chiar adevărul este că nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă. La un ministru, la un primar sau la un şef de instituţie. Fix ca în comunism”, a spus Ciolacu.