Sari direct la conținut

Ciolacu: „Dacă procurorii scot la iveală vreo culpă în efectuarea controalelor, nu voi ezita să cer demisii de sus până jos” / „Politicienii care vor să folosească această dramă în scop electoral să caute alte subiecte”

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a spus, la începutul ședinței Guvernului, că dacă rechizitoriul procurorilor scoate la iveală vreo culpă în efectuarea controalelor administrative și medicale în cazul Spitalului Sf. Pantelimon, nu va „ezita sa ceară demisii de sus pâna jos la minister, spital și Colegiul Medicilor”. Întrebat de reporterul HotNews.ro înaintea ședinței de guvern dacă îl va demite pe Alexandru Rafila în cazul în care apar noi probe, Ciolacu a răspuns: „Da, dar haideți să așteptăm probele. Clar, dacă e vreo decizie administrativă care a astupat asta, fără probleme”.

Întrebat, de asemenea, de reporterul HotNews cine verifică dacă a existat o astfel de decizie administrativă, Ciolacu a răspuns: „Penalul. Când e ceva penal, din acel moment se oprește totul. (…) Parchetul verifică tot”.

Ciolacu, în ședința de guvern: „Nu voi ezita să cer demisii”

„Toți vinovații în cazul de la spitalul Sfântul Pantelimon trebuie să meargă la închisoare. Acuzația de omor cu premeditare în cazul unui medic este de neconceput, dacă aceasta este probată. Am văzut că Ministerul Sănătății a colaborat cu Parchetul la această anchetă din prima zi. Dacă rechizitoriul procurorilor scoate la iveală vreo culpă în efectuarea controalelor administrative și medicale, nu voi ezita să cer demisii de sus până jos la minister, spital și Colegiul Medicilor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

„Până atunci însă, le solicit politicienilor, căci suntem în campanie electorală, dacă vor să folosească această dramă în scop electoral să caute alte subiecte. Și sunt subiecte importante care nu pot fi ascunse!”, a mai precizat el.

Ciolacu i-a luat apărarea lui Rafila, în prima reacție publică

În prima reacție publică după reținerea celor două doctorițe de la Spitalul Pantelimon în dosarul deceselor suspecte de la Secția ATI, Ciolacu a spus că nu a crezut că „se poate întâmpla așa ceva în realitate”. Întrebat despre ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care după ancheta corpului de control anunța, în aprilie, că nu s-au găsit probleme la spital, Ciolacu a spus că „trebuie să dăm dovadă de echilibru” și că vrea să ia „deciziile corecte”: „Dacă aș fi un prim-ministru care să ia decizii emoționale, aș fi schimbat-o din funcție și pe ministra Ligia Deca după scandalul de la SNSPA”.

„Nu am crezut că se poate întâmpla așa ceva în realitate, pentru că noi vorbim de niște medici care trebuie să salveze vieți, nu să omoare oameni. Nu vorbim de un omor accidental sau de malpraxis, ci de omor premeditat, un lucru foarte grav”, a spus premierul.

Dosarul Sf. Pantelimon

Doctorițele reținute de procurori – Maria Miron și Mirela Păiuș – sunt acuzate că au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, aflat în stare gravă, prin scăderea dozei de Noradrenalină, în două zile diferite, ceea ce a dus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.

Joi, Tribunalul București urmează să decidă dacă admite propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor doi medici.

Ancheta a pornit în luna aprilie, după ce directorul de îngrijiri a sesizat conducerii spitalului că există informații provenite de la un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament. Spitalul a anunțat apoi că în intervalul indicat în reclamaţie la Secția ATI au murit 17 pacienţi.

Atât spitalul, cât și Corpul de Control al ministrului Sănătății și Colegiul Medicilor București au declanșat atunci anchete, la finalul cărora au anunțat că nu au găsit nicio problemă.

INTERVIURILE HotNews.ro