Marea Barieră de Corali suferă un declin dramatic – studiu
Numărul de corali noi de pe Marea Barieră de Corali din Australia a scăzut cu 89% de la procesele de albire fără precedent din 2016 și 2017, arată un studiu științific publicat joi în revista Nature, citat de BBC.
Albirea, care a afectat două treimi din cel mai mare sistem de recif de corali din lume, a provocat un colaps în creșterea populației de corali anul trecut. „Coralii morți nu fac copii”, a spus autorul principal, Profesorul Terry Hughes de la Universitatea James Cook din Queensland.
Oamenii de știință au explicat că de vină pentru fenomenul de albire sunt temperaturile crescute ale mării.
„Pe toată lungimea Marei Bariere de Corali, a fost o scădere în medie de 90% față de nivelurile istorice din anii ’90”, a declarat co-autorul studiului, profesorul Andrew Baird, pentru BBC.
Acesta a spus că declinul „destul de extraordinar” a fost neașteptat. Aceasta a fost probabil cea mai mare problemă de creștere a recifurilor pe scară largă, a adăugat el.
„Puii pot călători pe distanțe mari, iar dacă un recif este atrofitat/slăbit, există de obicei o mulțime de adulți într-un alt recif pentru a produce pui”, a spus profesorul Baird.
Cu toate acestea, înălbirea din 2016 și 2017 a afectat 1.500 de kilometri de recif.
„Acum, magnitudinea mortalității este atât de mare încât nu a mai rămas nimic care să refacă reciful”, a spus profesorul Baird.
De asemenea, studiul a arătat că amestecul de specii de corali s-a schimbat. Acesta a arătat un declin de 93% în Acropora, o specie care, în general, domină un recif sănătos și oferă habitate pentru mii de alte specii.
Cercetătorii au adăugat că în următorii cinci până la zece ani, dacă nu vor exista evenimente de înălbire, reciful de corali s-ar putea reface. Cu toate acestea, având în vedere estimările actuale, această probabilitate este „aproape de neconceput”, a spus profesorul Baird.
„Suntem acum în punctul în care soluțiile locale pentru recif sunt aproape inutile – singurul lucru care contează este acțiunea privind schimbările climatice”, a spus profesorul Baird.
Marea Barieră de Corali a fost declarată sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1981. ONU consideră că are „cel mai mare nivel de biodiversitate” dintre toate siturile Patrimoniului Mondial și este „de o enormă importanță științifică și intrinsecă”.