Sari direct la conținut

Marea Britanie, Canada, Australia, Norvegia și Noua Zeelandă sancționează doi miniștri israelieni pentru „incitarea la violență împotriva palestinienilor”

HotNews.ro
Marea Britanie, Canada, Australia, Norvegia și Noua Zeelandă sancționează doi miniștri israelieni pentru „incitarea la violență împotriva palestinienilor”
Itamar Ben-Gvir și Bezalel Smotrich. FOTO: AMIR COHEN / UPI / Profimedia

Ministrul de externe al Israelului, Gideon Saar, a declarat că această măsură este „scandaloasă”, scriu Reuters și The Guardian.

Marea Britanie și câteva state aliate au impus marți sancțiuni împotriva a doi miniștri israelieni de extremă dreapta, Itamar Ben-Gvir și Bezalel Smotrich, pentru „incitarea repetată la violență împotriva comunităților palestiniene”, a declarat ministerul de externe al Regatului Unit.

Canada, Australia, Noua Zeelandă și Norvegia s-au alăturat Marii Britanii în înghețarea activelor și impunerea interdicțiilor de călătorie împotriva ministrului israelian al securității naționale Ben-Gvir – un colonist din Cisiordania – și ministrului finanțelor Smotrich.

„Itamar Ben-Gvir și Bezalel Smotrich au incitat la violență extremistă și la grave încălcări ale drepturilor omului. Aceste acțiuni sunt inacceptabile”, au spus ministrul britanic de externe David Lammy și omologii săi din Australia, Canada, Noua Zeelandă și Norvegia, într-o declarație comună.

„De aceea am luat măsuri acum pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili”, au adăugat ei.

Zilele trecute, șeful diplomației britanice a descris comentariile lui Smotrich drept „monstruoase și respingătoare”.

„Marea Britanie a încercat deja o dată să ne împiedice să ne stabilim în leagănul patriei noastre”

Ministrul de externe al Israelului, Gideon Saar, a declarat că această măsură este „scandaloasă” și că guvernul va organiza o reuniune specială la începutul săptămânii viitoare pentru a decide cum să răspundă la această „decizie inacceptabilă”.

Smotrich, vorbind la inaugurarea unei noi așezări în dealurile Hebronului, și-a anunțat „disprețul” față de măsura luată de Marea Britanie.

„Marea Britanie a încercat deja o dată să ne împiedice să ne stabilim în leagănul patriei noastre și nu putem permite acest lucru din nou. Suntem hotărâți, cu voia lui Dumnezeu, să continuăm construcția”, a spus acesta.

Asemenea altor state europene, Marea Britanie a intensificat presiunea asupra guvernului prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu pentru a pune capăt blocadei asupra ajutorului umanitar către Gaza, unde experții internaționali au declarat că foametea este iminentă.

În declarația comună de marți, aliații au încercat să atenueze impactul, afirmând că Marea Britanie și-a reiterat angajamentul de a continua „o prietenie puternică cu poporul israelian, bazată pe legături comune, valori și angajament față de securitatea și viitorul (acestuia)”.

„Ne vom strădui să obținem un armistițiu imediat în Gaza, eliberarea imediată a ostaticiilor rămași de către Hamas, care nu poate avea niciun rol viitor în guvernarea Gazei, o creștere a ajutorului și o cale către o soluție cu două state”, se arată în declarație.

Ce au declarat cei doi miniștri

Smotrich a aprobat extinderea coloniilor din Cisiordania și a făcut campanie împotriva ajutorului umanitar pentru Gaza, declarând în mai că nu va accepta „nici măcar un bob de grâu” în zona de război.

Pe 6 mai, acesta a declarat că „Gaza va fi distrusă în întregime, civilii vor fi trimiși în sud, într-o zonă umanitară fără Hamas sau terorism, iar de acolo vor începe să plece în număr mare către țări terțe”.

În remarci condamnate de Germania, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Israelului, Smotrich a declarat anul trecut că moartea potențială a 2 milioane de palestinieni din Fâșia Gaza ar putea fi justificată.

„Nu putem, în realitatea globală actuală, să gestionăm un război. Nimeni nu ne va lăsa să provocăm moartea a 2 milioane de civili de foame, chiar dacă acest lucru ar putea fi justificat și moral, până când ostaticii noștri vor fi returnați”, a declarat el la o conferință organizată de ziarul Israel Hayom.

Ben-Gvir a luat cu asalt moscheea al-Aqsa din Ierusalim pe 26 mai și a cerut ca al treilea cel mai sfânt loc din lumea musulmană să fie înlocuit cu o sinagogă. De asemenea, el a cerut în mod repetat expulzarea palestinienilor din Gaza.

„Trebuie să încurajăm emigrarea, să încurajăm emigrarea voluntară a locuitorilor din Gaza”, a declarat el anul trecut.

Ministrul britanic de externe, David Lammy, a descris comentariile lui Smotrich drept monstruoase și respingătoare în Camera Comunelor zilele trecute, dar s-a abținut de la a impune sancțiuni.

El a sancționat un mic grup de coloniști și a anunțat că nu vor mai exista discuții privind un acord comercial extins cu Israelul.

INTERVIURILE HotNews.ro