Sari direct la conținut

Marea Britanie, după reacția lui Putin: Obuzele cu uraniu nu au nimic în comun cu armele nucleare / Risc scăzut de radiații

HotNews.ro
Obuze de artilerie, Foto: DreamsTime / Swathi Mohan
Obuze de artilerie, Foto: DreamsTime / Swathi Mohan

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia ar fi „forțată să reacționeze” dacă Marea Britanie ar trimite în Ucraina obuze fabricate cu uraniu sărăcit. El a acuzat Occidentul că a desfășurat arme cu o „componentă nucleară”, potrivit BBC.

Marea Britanie a confirmat că va furniza Kievului proiectilele perforante pentru blindate alături de tancurile Challenger 2 – dar a insistat că acestea prezintă un risc scăzut de radiații.

Uraniul sărăcit „este o componentă standard și nu are nimic de-a face cu armele nucleare”, a declarat Ministerul Apărării.

Uraniul sărăcit, folosit timp de decenii

„Armata britanică a folosit uraniu sărăcit în proiectilele sale de perforare a blindajului timp de decenii”, a adăugat comunicatul.

„Rusia știe acest lucru, dar încearcă în mod deliberat să dezinformeze. Cercetări independente efectuate de oameni de știință de la grupuri precum Royal Society au evaluat că orice impact asupra sănătății personale și a mediului în urma utilizării munițiilor cu uraniu sărăcit este probabil să fie scăzut”, a subliniat ministerul Apărării britanic.

Fostul comandant de tancuri al armatei britanice – și expert în arme chimice – colonelul Hamish de Breton-Gordon, a declarat că comentariile lui Putin reprezintă „dezinformare clasică”.

El a spus că munițiile cu uraniu sărăcit folosite de tancurile Challenger 2 conțin doar urme de uraniu.

El a adăugat că este „ridicol” să se sugereze că proiectilele cu uraniu sărăcit sunt în vreun fel legate de armele nucleare, care folosesc uraniu îmbogățit.

Uraniul sărăcit este ceea ce rămâne după ce uraniul natural a fost îmbogățit, fie pentru fabricarea de arme, fie pentru combustibil pentru reactoare.

Este ușor radioactiv în forma sa solidă. Dar este o substanță foarte grea, de 1,7 ori mai densă decât plumbul, și este folosită pentru a întări proiectilele astfel încât să poată penetra blindajele și oțelul.

Atunci când o armă fabricată cu un vârf sau un miez de uraniu sărăcit lovește un obiect solid, cum ar fi partea laterală a unui tanc, trece direct prin el și apoi erupe într-un nor de vapori în flăcări.

Vaporii se depun sub formă de praf, care este otrăvitor și, de asemenea, slab radioactiv.

Toxicitatea chimică a uraniului sărăcit, o problemă mai semnificativă decat radioactivitatea

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că trimiterea de muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina ar însemna că Marea Britanie este „gata să încalce dreptul umanitar internațional ca în 1999 în Iugoslavia”.

„Nu există nicio îndoială că acest lucru se va termina prost pentru Londra”, a adăugat Lavrov.

„Încă un pas a fost făcut şi rămân din ce în ce mai puţini paşi”, a declarat ministru rus al Apărării Serghei Şoigu, citat de agenţia oficială rusă TASS.

El a mai spus că furnizarea de obuze cu uraniu sărăcit către Ucraina ar forţa Rusia să se gândească serios la modul în care Moscova ar putea răspunde, potrivit News.ro.

„Ne împinge să ne gândim serios la cursul viitor al evenimentelor, la modul în care putem răspunde”, a declarat ministrul apărării într-un interviu pentru emisiunea „Moscova. Kremlin. Putin” de la Rossia-1, fragmentul fiind postat de jurnalistul Pavel Zarubin pe canalul său de Telegram. „Bineînţeles, Moscova are cu ce să răspundă”, a mai spus Şoigu.

Marți seară, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că SUA nu vor trimite muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina.

Obuze cu uraniu sărăcit au fost folosite în Irak și în Balcani, unde unii susțin că au fost legate de defecte congenitale.

Un raport din 2022 al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a declarat că uraniul sărăcit reprezintă o problemă de mediu în Ucraina.

„Uraniul sărăcit și substanțele toxice din explozibilii obișnuiți pot provoca iritații ale pielii, insuficiență renală și pot crește riscurile de cancer”, se arată în raport.

„Toxicitatea chimică a uraniului sărăcit este considerată o problemă mai semnificativă decât posibilele efecte ale radioactivității sale”, a adăugat acesta.

În realitate, uraniul sǎrǎcit nu reprezintǎ un risc potential pentru public

Uraniul sărăcit este un produs secundar în producția de uraniu îmbogățit și se distinge prin densitatea și rezistența sa ridicată.

Uraniul sǎrǎcit rezultǎ ca deșeu din instalațiile de îmbogǎțire a uraniului natural. Pe Wikipedia e explicat faptul că, în timpul procesului de îmbogǎțire, izotopii fisionabili ai uraniului se concentreazǎ în produsul util, iar deșeul își pierde cea mai mare parte din radioactivitate. Din acest motiv, uraniul sǎrǎcit nu reprezintǎ un risc potential pentru public, fiind de 3 milioane de ori mai puțin radioactiv decât radiul folosit în trecut la cadranele ceasurilor de mânǎ și de 10 milioane de ori decât detectoarele de incendiu.

Uraniul sărăcit este un metal foarte dens, iar cu cât un proiectil este mai dens, cu atât impactul este mai puternic pentru o dimensiune dată. Acest metal este aproape de două ori mai dens decât plumbul, ceea ce îl face foarte potrivit pentru o utilizare militară.

Uraniul este „piroforic”: în punctul de impact, arde și se transformă în vapori, astfel încât proiectilul rămâne ascuțit. Atunci când străpunge blindajul, proiectilul arzând transformă interiorul unui vehicul într-un infern de gaze și flăcări, potrivit The Guardian.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro