Marea Britanie: Somajul ia proportii, imigrantii sint tot mai nedoriti
Somajul in Marea Britanie a ajuns la maximul ultimilor 11 ani, iar Guvernul a anuntat primele masuri impotriva muncitorilor migratori. Pentru inceput, a redus numarul de locuri disponibile pentru forta de munca importata de la un milion pana sub 800.000, declarand ca nu vor fi acceptate cereri peste acest numar.
Masuri guvernamentale
Ministrul britanic al muncii, Tony McNulty, a recunoscut ca Marea Britanie trece prin momente grele in urma impactului crizei economice. In acest sens, guvernul britanic a dublat fondurile seviciului de stat pentru recrutare a fortei de munca, Job Centre Plus, pentru reintroducerea somerilor pe piata muncii, bugetul ajungand la 6 milioane.
Executivul Job Center Plus, Mel Groves, a declarat ca „Recesiunea nu este locala, ci se extinde la nivel national. Exista in prezent circa 600.000 de locuri de munca disponibile. Acestea se ruleaza mereu. Primim 10.000 de anunturi de job-uri in fiecare zi lucratoare.” Groves a recunoscut insa ca numarul celor care cer ajutor de somaj a crescut de la 45.000 la 63.000 de cereri zilnice. Pentru a face fata cererilor, Job Centre Plus va lucra cu ministrii regionali, cu autoritatile locale si cu Agentii Regionale de Dezvoltare a fortei de munca.
Statisticile mai indica scaderea totalului castigurilor la nivel national. Printre sectoarele care si-au redus locurile de munca se numara constructiile si sectorul manufacturier. Cele care si-au marit oferta in mod semnificativ sunt educatia, sanatatea si administratia publica. Numarul total de locuri de munca a scazut insa in ultimul trimestru, inregistrand cu 83.000 de job-uri disponibile mai putin decat in urma cu un an.
Cold shoulder pentru imigranti
Discutiile au atins si problema muncitorilor imigranti. Ministrul muncii a afirmat ca va lua toate masurile ca acolo unde exista muncitori domestici calificati, ei sa fie primii care sa beneficieze de obtinerea locurilor de munca. In acest sens, au fost semnate parteneriate cu firme, care vor primi bani sa califice forte de munca britanice pentru ca rata somajului sa fie redusa. McNulty a afirmat ca UK trebuie sa accepte si muncitori din EEA, regiune economica din care face parte si Romania.
El a insitat insa ca va accepta imigranti doar in sectoarele care nu pot fi suplinite de lucratorii domestici, sau prin contracte sezonale, facand referire la seasonal agricultural scheme, contract care se adreseaza, conform site-ului Ministerului de Interne britanic, doar romanilor si bulgarilor.
UK incepe programul de subminare a imigratiei pe piata muncii
Guvernul britanic a anuntat marti primele masuri importiva muncitorilor migratori. Pentru inceput, a redus numarul de locuri disponibile pentru forta de munca importata de la un milion pana sub 800.000, declarand ca nu vor fi acceptate cereri peste acest numar.
Tier 2 = la coada britanicilor
Cei care doresc sa intre pe piata britanica a muncii o pot face doar prin formularul Tier 2 – o formula de imigrare care se adreseaza doar muncitorilor calificati. Imigrantii vor putea ocupa doar locurile de munca pentru care nu exista muncitori calificati britanici. Guvernul si-a anuntat intentia de a umple golurile de pe piata muncii cu muncitorii britanici necalificati sau care se afla in prezent in somaj si care urmeaza a fi (re)calificati. Sistemul de punctaj Tier 2 este menit sa asigure prima sansa muncitorilor britanici si va fi lansat oficial pe data de 27 noiembrie.
Ministrul imigrarii si al frontierelor, Phil Woolas, a declarat ca sitemul de imigratie este flexibil, permitand guvernului britanic sa ridice sau sa coboare standardele, in functie de necesitatea fortei de munca pe piata britanica. Tier 2 obliga companiile din UK, prin testul Pietii Muncii Rezidentilor, sa angajeze imigranti din afara EEA doar daca pot dovedi ca nu au gasit personal calificat britanic. Daca postul de suplinit se afla pe lista gaurilor de pe piata muncii neacoperite de britanici, compania nu trebuie sa dea nicio explicatie. Lista a fost intocmita cu ajutorul Comitetului de Consultanta pe probleme de Migratie (Migration Advisory Committee – MAC).
Viitoare probleme pentru imigranti in catering, constructii si servicii ospitaliere
„Acest guvern face investitii fara precedent in calificare si training pentru a se asigura ca rezidentii UK nu pierd in fata muncitorilor straini si ca locurile de munca nu sunt date celor de peste hotare pe motiv ca nu exista personal calificat. Recent, am incheiat cu angajatorii un numar de parteneriate de sponsorizare, in valoare de 630 de milioane de lire, care vor intra in sistem pe parcursul a trei ani, pentru asigurarea accesului muncitorilor britanici la calificari necesare, menite sa suplineasca lipsurile din ariile lor de practica”, a afirmat Minstrul britanic al educatiei, Sion Simon.
Intelegerile au fost incheate in sectoarele de catering, constructii si serviciile ospitaliere. Angajatorii care vor incalca pactul, angajand muncitori straini care nu detin drept de munca in UK, vor fi amendati de UK Border Agency. In 2008, s-au acordat 1.000 de amenzi de acest gen, in valoare totala de 9,7 milioane de lire.
Rasism pe baze economice
Cu cateva zile in urma, Trevor Phillips, cancelarul Comisiei de Egalitate si Drepturile Omului, a afirmat in cadrul conferintei Confederatiei Industriei Britanice (CBI) pe teme de migratie ca ura fata de imigranti ar putea creste in randul populatiei britanice din cauza actualei situatii economice. Acesta a salutat intoarcerea est-europenilor acasa.
In cadrul aceleiasi conferinte, ministrul imigratiei a mentionat guvernul britanic ca va veni cu solutii pentru a descuraja obtinerea cetateniei de catre imigrantii veniti la lucru in UK, mentionand ca Marea Britanie nu va lua in considerare etnia imigrantilor, ci calificarea lor.
Tot aici s-a afirmat ca britanicii sunt defavorizati in a obtine un post datorita pregatirii foarte bune a est-europenilor – dintre care multi detin o diploma de facultate si pot vorbi doua sau trei limbi – si a disponibilitatii acestora de a lucra ore suplimentare. Pentru a redeveni competitivi pe piata muncii si pentru a preveni discriminarile etnice, guvernul britanic doreste sa-si vada cetatenii recalificati.
Lista de parcurs pentru viitorii imigranti
Cei care aplica pentru un loc de munca prin Tier 2 trebuie sa dovedeasca:
* cunostinte de limba engleza;
* perspectiva unui salariu de peste 24.000 de lire, sau mai mici daca au o calificare „decenta”, sau o oferta de lucru regasita pe lista facuta publica de guvern la http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/;
* economii care sa-i sustina in prima luna de sedere in Marea Britanie. Imigrantii din afara EEA vor fi angajati doar in baza unei licente de sponsorizare.
Guvernul britanic a cerut Comitetului de Consultanta pe probleme de Migratie (MAC) sa tina evidenta urmatoarelor calificari:
* muncitori sociali;
* bucatari calificati;
* asistenti sociali;
* planificatori urbanistici calificati;
* cadre didactice.
MAC va monitoriza angajatorii, asigurandu-se ca lista cu job-uri disponibile este revazuta constant.