Sari direct la conținut

Marea Britanie vrea să reintroducă în sălbăticie o specie vânată până la extincție în Neolitic

HotNews.ro
Marea Britanie vrea să reintroducă în sălbăticie o specie vânată până la extincție în Neolitic
Doi elani, un mascul și o femelă, fotografiați în Europa continentală în timp ce se odihnesc în iarbă, FOTO: Remo Savisaar / Alamy / Profimedia Images

Marea Britanie ar putea reintroduce în natură după aproximativ 3.000 de ani elani europeni, ca parte a unui plan ambițios de „rewilding” (restaurare a naturii) pentru regiunea East Midlands din estul Angliei, relatează The Independent.

Organizația de caritate Rewilding Britain a acordat Trusturilor pentru Fauna din zonele Nottinghamshire și Derbyshire suma de 15.000 de lire sterline pentru studii de fezabilitate privind reintroducerea acestor animale în sălbăticie.

Deși erau odată răspândiți pe întreg teritoriul actual al Marii Britanii, elanii europeni au fost vânați până la dispariție în perioada neolitică. Însă experții în conservaționism speră că ei pot fi reintroduși în habitatul lor natural.

Janice Bradley, de la Nottinghamshire Wildlife Trust (NWT), a declarat pentru BBC: „Sunt una dintre speciile noastre pierdute”. „Obișnuiau să cutreiere tot felul de locuri, prin diverse habitate, în întregul Regat Unit”, a subliniat ea.

„Ar fi cutreierat prin zonele umede ale râului Trent, prin bălți și tufișurile de stuf, păduri și ierburi, așa că sunt o specie nativă și au fost pierduți din cauza vânătorii, probabil de către oamenii din perioada neolitică, iar noi credem că ar trebui să fie readuși pentru a îndeplini rolul lor de a optimiza habitatele pentru alte specii de faună”, a adăugat aceasta.

Experții spun că reintroducerea elanilor în Marea Britanie are un drum lung de parcurs

Totuși, Bradley a precizat că una dintre cele mai mari provocări ar fi convingerea oamenilor să se obișnuiască cu ideea că elanii ar trebui să fie readuși în zonele rurale.

Echipa din spatele proiectului speră ca reintroducerea cu succes a castorilor să poată fi folosită ca ghid, cu primele două perechi fiind eliberate într-o rezervație naturală din Dorset în luna martie a acestui an.

„Ei (n.r. elanii) ar rămâne foarte mult în acele habitate, nu ar cutreiera drumurile așa cum fac cerbii, dar asta este încă foarte departe”, a explicat experta.

Un proiect pentru reintroducerea bizonilor în sudul Angliei a primit, de asemenea, fonduri.

Rebecca Wrigley, directorul executiv al Rewilding Britain, a spus: „Speciile-cheie, cum ar fi elanul, bizonul și castorul, joacă un rol vital în readucerea naturii la viață. Ele ajută la repararea ecosistemelor și formează locuri sălbatice într-un mod care beneficiază fauna, oamenii și clima”.

INTERVIURILE HotNews.ro