Sari direct la conținut

Marea frică a celor între 45 și 60 de ani. Și nu, nu e vorba de pensie

HotNews.ro
Marea frică a celor între 45 și 60 de ani. Și nu, nu e vorba de pensie
Relațiile longevive presupun muncă, răbdare și compasiune. Foto: Shutterstock

Pentru majoritatea oamenilor ar fi de la sine înțeles că cel mai mare stres al Generației X – persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 60 de ani – ar fi economiile insuficiente pentru pensie. Și totuși, nu e vorba despre asta, cel puțin dacă vorbim despre SUA.

Conform unui sondaj realizat de Asociația Antrenorilor de Pensionare, principala povară financiară pentru această generație o reprezintă costurile asistenței medicale, scrie publicația elenă Naftemporiki.

Și este o povară care nu numai că nu scade, dar se estimează că îi va însoți chiar și după pensionare — care, pentru această generație, se apropie cu pași rapizi.

„Pentru generația noastră, asistența medicală a fost aproape gratuită ani de zile, mai ales dacă lucrai. Acum, este inaccesibilă”, explică pentru Market Watch Robert Laura, consultant financiar și CEO al Asociației Consilierilor de Pensionare.

33.000 de dolari pe an pentru asigurare

Un bărbat în vârstă de 60 de ani care a participat la sondaj a declarat că plătește 33.000 de dolari pe an pentru a-și asigura familia. Laura, în vârstă de 53 de ani, și soția sa, Amy, în vârstă de 49 de ani, plătesc 1.200 de dolari pe lună pentru asigurare și au o franșiză anuală de 14.000 de dolari. „E înfricoșător”, comentează el.

Alan Moore, CEO al XY Planning Network, subliniază faptul că sănătatea este acum cea mai mare și mai imprevizibilă cheltuială pentru cei care se pregătesc pentru pensionare. „Niciodată nu știi cât te va costa anul viitor.” Și acest lucru este perfect rezonabil pentru a provoca îngrijorare.”

11% nu își pot achita facturile pentru medici și medicamente

Un sondaj West Health realizat cu Gallup în aprilie 2025 a constatat că 11% dintre americanii cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani nu mai au acces la îngrijiri medicale de calitate și au fost nevoiți să renunțe la îngrijire sau la medicamente din cauza costurilor. În 2021, rata era de doar 8%. Cercetătorii îi numesc „disperați din cauza costurilor” – și sunt de aproape trei ori mai predispuși decât cei peste 65 de ani să se confrunte cu aceleași probleme medicale.

Generația X se confruntă cu „furtuna perfectă”, a declarat Tim Lass de la West Health Policy Center pentru Market Watch: creșterea costurilor cu sănătatea, creșterea datoriilor și o sănătate mai proastă decât generațiile anterioare.

O generație cu sănătatea tot mai precară

Un studiu realizat de American Journal of Epidemiology înregistrează o înrăutățire a indicatorilor de mortalitate și morbiditate pentru Generația X: rate mai mari de dependență, probleme de sănătate mintală și stagnare în reducerea bolilor de inimă.

Prin urmare, Journal of the American Medical Association constată că Generația X se confruntă cu o creștere a cazurilor de cancer grave decât orice altă generație de la 1908 încoace.

Carly Ransom, consultant în investiții din Washington, a declarat pentru Market Watch că tot mai mulți dintre clienții ei, cu vârste cuprinse între 45 și 60 de ani, încep să se gândească la pensionare din motive de sănătate. „Doar în ultimele câteva luni, două dintre cele mai apropiate prietene ale mele au suferit mastectomii duble”, spune ea.

El adaugă că mulți membri ai Generației X simt că asigurarea lor nu acoperă îngrijirea de care au nevoie. „Ceea ce ne dorim cu adevărat nu sunt operații – ci meditație, exerciții fizice, acupunctură, masaj. Niciunul dintre acestea nu este acoperit. De aceea suntem atât de stresați.”

Cea mai valoroasă investiție, sănătatea noastră

„Generația X începe să realizeze că cel mai valoros atu al său este sănătatea”, spune Robert Laura. „Dacă îl pierzi, vezi banii dispărând cu o viteză amețitoare.”

Și costurile cresc. Prețurile serviciilor medicale au crescut cu 3,1% în ultimul an, comparativ cu 2,3% cât a fost inflația. Conform unei estimări din 2024 a Agenției Medicare și Medicaid din SUA, costurile asistenței medicale suportate direct de pacienți sunt estimate să crească cu 5%–5,7% anual până în 2032.

Și toate acestea fără a lua în considerare îngrijirea pe termen lung – ceva ce Medicare nu acoperă. Asigurarea de îngrijire pe termen lung pentru un cuplu de 55 de ani costă între 5.000 și 6.300 de dolari pe an. La 65 de ani, costul ajunge la 8.100 de dolari.

În ciuda dificultăților, peste 60% dintre membrii Generației X au un cont de pensie și majoritatea continuă să contribuie. Din punct de vedere financiar, ei se află într-o poziție mai bună decât generațiile mai tinere și sunt similari cu generația baby boomers. Totuși, doar 25% spun că sunt mulțumiți de situația lor financiară (comparativ cu 44% dintre baby boomers), potrivit Finra.

Fără o rețea de sprijin

Aproximativ 60% spun că se gândesc la obligațiile lor financiare cu anxietate – un procent mult mai mare decât în ​​cazul altor generații. 40% au datorii excesive iar 20% au fost căutați de companii de recuperare creanțe. Și mulți plătesc doar suma minimă pe cardul lor de credit.

Această nesiguranță provine din faptul că Generația X nu are o rețea de sprijin pentru îngrijirea părinților în vârstă, așa cum aveau generațiile anterioare. „Bunicii mei au avut cinci până la șapte copii — acum cuplurile au unul sau doi copii.”

Și dacă trăiesc până la 90 sau 100 de ani? Cei mai mulți vor avea nevoie de decenii de economii pentru a acoperi costurile de trai și de sănătate.

INTERVIURILE HotNews.ro