Marea tipografie din Nürnberg a concernului Bertelsmann se închide, încheind astfel un glorios capitol din istoria tipografiei germane
Mai demult, lumea comanda și cumpăra „de la catalog”. Acum, nu mai exista nici catalogul Quelle, nici Otto, iar cel al Ikea e disponibil doar online. Fara produsele sale „stindard”, tipografia din Nürnberg aparținând Prinovis, din Grupul Bertelsmann, nu mai e sustenabilă. Pe 30 aprilie, porțile imensului complex industrial, fondat în 1947 ca o companie de tipărire a cărților, se vor închide. Astfel se încheie unul dintre marile capitole din istoria tipografiei germane.
Potrivit companiei Bertelsmann, 600 de locuri de muncă în Nürnberg s-au pierdut de la decizia de închidere, care a fost luată în 2019. 120 de angajați au fost deja plasați în alte funcții, cel puțin 150 ar avea locuri de muncă asociate, sau intră in pensionare anticipată. 350 de persoane vor trece la o companie de transfer, iar 40 rămân deocamdată la companie – și demontează sistemele, inclusiv nouă imense mașini de tipărit. Majoritatea utilajelor tipografice va fi casată.
Decizia de a închide tipografia este o consecință a proceselor de schimbare profundă de pe piața tipografică europeană. „În special produsele cu tiraje foarte ridicate, cum ar fi cataloagele de comandă prin poștă, au scăzut semnificativ”, a declarat un purtător de cuvânt al filialei Bertelsmann, Arvato. Ultimul catalog Otto a fost tipărit în 2019. Ikea a scos recent din uz cataloagele fizice.
„Decizia de a închide locația de la Nürnberg, în doi ani, a fost una foarte dificilă pentru noi. Cu toate acestea, datorită scăderii semnificative a volumelor de comenzi și a prețurilor în 2018, ea este inevitabilă pentru a ne poziționa activitatea de tipărire într-o manieră orientată spre viitor ”, declarase CEO-ul Bertelsmann Thomas Rabe, în 2019.
Victime ale digitalizării
Complexul tipografic a fost fondat în 1947 ca Tipografia Maul & Co. de către Porst Group. În 1975, grupul Bertelsmann a preluat 75% din acțiuni, 25% deținând grupul Schickedanz (Quelle). În 2006, compania cu sediul la Nürnberg a fuzionat cu noua societate mixtă Prinovis, pe care filiala de servicii Bertelsmann, Arvato, a lansat-o împreună cu companiile Gruner & Jahr și Axel Springer, aparținând aceluiași concern.
Chiar și atunci, industria tipografică era in regres, datorita creșterii digitalizării și înlocuirii sistemelor clasice de imprimare, cu unele mai noi și mai eficiente. Treptat, centrele de tipărire Prinovis s-au închis, iar în 2019 a fost luată decizia de a se încheia producția, și pentru Nürnberg. Iata că, la finele lunii aprilie 2021, această decizie devine realitate.
Producția de cataloage Otto a fost ceva mai longevivă decat cea a catalogului Neckermann, al cărui ultim număr tipărit a apărut în toamna anului 2009. Atunci relatam despre „Firme-legendă în insolvență: azi, Neckermann.de”, articol în care detaliam ce s-a întâmplat cu renumita casă de comenzi de la Frankfurt, preluată de fondul de investiții Sun Capital, din SUA.
Planuri de viitor
Orașul Nürnberg a cumpărat deja jumătate din terenul de aproximativ zece hectare. „Odată cu închiderea tipografiei Prinovis la sfârșitul acestei luni, o epocă de 70 de ani în cartierul Langwasser se încheie. Acum stabilim cursul pentru viitor, dezvoltând partea de est a zonei Prinovis într-un spațiu pentru educație”, a declarat referentul economic al primăriei din Nürnberg, Michael Fraas.
Potrivit acestuia, se va construi un centru școlar cu trei școli – un liceu, o școală profesională și o școală secundară. A doua jumătate a zonei care va fi eliberată urmează să devină parc industrial, iar în apropiere vor începe în curând lucrarile de construcție la noua Universitate Tehnică din Nürnberg.