Sari direct la conținut

Maria Zaharova spune că societatea din SUA riscă „să intre în picaj” din cauza diviziunilor din alegeri și îi critică pe candidați

HotNews.ro
Maria Zaharova spune că societatea din SUA riscă „să intre în picaj” din cauza diviziunilor din alegeri și îi critică pe candidați
Maria Zaharova, în cadrul sesiunii „Sistemul Rezervei Federale a SUA: cel mai înalt grad de corupție”, de la Forumul juridic internațional din Sankt Petersburg 2014, Rusia. Sursa foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Moscova consideră că tulburările din jurul alegerilor din SUA, inclusiv tentativa de asasinare a lui Donald Trump și ieșirea din cursă a președintelui Joe Biden, arată diviziunile din societatea americană aflată în pericol de „a intra în picaj”, informează Reuters.

Fostul președinte american Trump, candidatul republican, a fost împușcat în urechea dreaptă la un miting de campanie pe 13 iulie, în Butler, Pennsylvania, în timp ce Biden a anunțat duminică faptul că renunță la candidatura pentru un nou mandat și și-a declarat sprijinul pentru vicepreședinta Kamala Harris drept candidat al Partidului Democrat.

Întrebată într-o manieră directă de Reuters pe cine ar prefera ca președinte al Statelor Unite, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, nu a exprimat o preferință clară.

„Statele Unite se află acum într-o situație în care (…) le doresc să depășească acest an fără să intre în picaj”, a declarat Zaharova.

Reprezentanta diplomației ruse a mai afirmat că există dovezi ale „diviziunilor profunde din societatea americană” și ale „conflictului civil”, dar că Statele Unite încă văd Rusia ca pe un inamic existențial.

Protagoniștii „teatrului electoral american” ar trebui, prin urmare, priviți fără iluzii, a adăugat ea.

Până miercuri dimineață, președintele Vladimir Putin nu comentase încă în public ieșirea lui Biden din cursa prezidențială.

Putin a sugerat de mai multe ori în trecut că, pentru Rusia, Biden este preferabil lui Trump.

Serviciile secrete americane au indicat, totuși, că Moscova ar prefera o victorie a lui Trump, iar evaluările anterioare ale serviciilor secrete americane au constatat că Rusia a încercat, prin campanii de influență, să îl ajute pe Trump să câștige în 2016, împotriva lui Hillary Clinton, și în 2020 împotriva lui Biden.

Rusia a negat că a încercat să se amestece în alegeri, deși liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin a recunoscut, în repetate rânduri, înainte să moară anul trecut, că a intervenit în alegerile din 2016.

Zaharova a mai spus: „Blamarea Rusiei pentru propriile probleme (ale SUA, n.r.), erori de calcul, greșeli și neajunsuri, mi se pare că este o manifestare a bolii democrației americane”.

„Noi nu ne amestecăm în afacerile interne ale statelor suverane, cu atât mai puțin exercităm influență, și nu modelăm sau exercităm presiune asupra proceselor electorale. Următoarele alegeri din Statele Unite nu fac excepție, nu ne-am implicat niciodată în ele anterior”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.

INTERVIURILE HotNews.ro