Sari direct la conținut

Maria Zaharova acuză YouTube că blochează conţinutul de pe platformă la comanda Washingtonului: „Ilegalitatea şi cenzura politică rămân norma”

HotNews.ro
Maria Zaharova acuză YouTube că blochează conţinutul de pe platformă la comanda Washingtonului: „Ilegalitatea şi cenzura politică rămân norma”
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, la sediul ONU din New York, 17 iulie 2024. Sursa foto: Lev Radin/ZUMA Press Wire/Shutte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Diplomația rusă a acuzat vineri platforma de redare video YouTube că, la ordinul Statelor Unite, cenzurează conţinutul şi împiedică accesul la informaţii, ministerul condus de Serghei Lavrov avertizând că vede numeroase temeiuri pentru a lua măsuri împotriva site-ului, scrie Reuters.

În ultimii ani, Moscova a criticat puternic compania Google aparţinând Alphabet, care deţine YouTube, pentru că a eliminat canale mass-media şi personalităţi publice ruse, dar şi pentru că nu a eliminat conţinutul pe care autoritățile ruse îl consideră ilegal sau nedorit şi pentru că nu şi-a stocat datele în mod corespunzător în Rusia, notează Agerpres.

„Vedem o mulţime de motive semnificative pentru a lua măsuri împotriva site-ului de găzduire video YouTube”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

„Numeroasele încălcări sistematice ale legislaţiei ruse şi o ignorare demonstrativă a publicului intern şi a intereselor acestuia lasă organelor de reglementare ale statului nostru dreptul de a utiliza instrumentele legale adecvate”, a mai afirmat Maria Zaharova.

„Ilegalitatea şi cenzura politică rămân norma pentru administraţia YouTube controlată de Washington”, a susținut Zaharova, acuzând eliminarea sistematică a conţinutul rusesc în efortul de a priva lumea de sursele ruseşti de informaţii.

Google nu a răspuns imediat unei solicitări de comentariu la afirmațiile purtătoarei de cuvânt a diplomației ruse.

Zaharova a mai spus că, pe lângă zeci de canale YouTube afiliate statului rus sau unor personalităţi publice care au fost eliminate de pe platformă, chiar Ministerul de Externe a avut clipuri video care au fost îndepărtate.

Criticile Rusiei la adresa Google s-au intensificat în ultimele două săptămâni, mai mulţi parlamentari importanţi acuzând compania pentru viteza redusă de descărcare pe YouTube, în timp ce figuri precum liderul cecen Ramzan Kadîrov a cerut blocarea platformei.

Un purtător de cuvânt al YouTube a declarat anterior că în cadrul companiei se cunoaşte faptul că unele persoane nu pot accesa YouTube în Rusia.

„Acesta nu este rezultatul unor probleme tehnice din partea noastră sau al unei acţiuni întreprinse de noi”, a precizat reprezentantul platformei video.

INTERVIURILE HotNews.ro