Marine Le Pen, după ce a primit patru ani de închisoare și interdicția de a candida la alegerile prezidențiale din 2027, se declară „scandalizată” și „indignată” de decizie

Lidera extremei drepte franceze și mai mulți colegi de partid au fost condamnați luni în primă instanță într-un dosar de deturnare de fonduri, după ce au folosit banii Parlamentului European pentru a plăti salariile membrilor de partid din Franța. Le Pen a primit patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare și doi sub supraveghere electronică. Decizia nu e definitivă, dar judecătoarea i-a impus și o interdicție de a ocupa funcții publice pe o perioadă de cinci ani, cu executare imediată, care îi compromite cel mai probabil candidatura la alegerile prezidențiale din 2027, scriu AFP, Le Monde și Reuters.
Marine Le Pen a primit luni interdicția de a candida la președinție în 2027, după ce un tribunal a găsit-o vinovată pentru deturnarea fondurilor Parlamentului European.
Decizia este o lovitură pentru Le Pen, lidera partidului de extremă dreapta Adunarea Națională (RN), care era favorită, potrivit sondajelor, la câștigarea următorului scrutin prezidențial.
Le Pen a declarat înainte de verdict că orice interdicție imediată de a candida la alegeri ar fi ca o „condamnare la moarte politică” și i-a atacat pe judecători, spunând că aceștia au „putere de viață sau de moarte” asupra politicii.
Judecătorii i-au impus lui Le Pen o interdicție de cinci ani de a candida la o funcție publică, cu mențiunea suplimentară că aceasta va intra în vigoare imediat și se va aplica în ciuda apelului depus împotriva verdictului.
„O lovitură pentru democrație”
Le Pen, care a părăsit tribunalul înainte de încheierea audierii, a fost condamnată, de asemenea, la patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, iar alți executați în afara închisorii, cu o brățară electronică. Ea a primit și o amendă de 100.000 de euro.
Nici pedeapsa cu închisoarea, nici amenda nu vor fi aplicate până la epuizarea căilor de atac.
Le Pen nu a comentat imediat hotărârea. Mâna sa dreaptă, președintele RN, Jordan Bardella, a declarat însă: „Astăzi nu doar Marine Le Pen a fost condamnată pe nedrept: democrația franceză a fost executată”.
„Este o lovitură pentru democrație”, a declarat și avocatul lui Le Pen, Rodolphe Bosselut. Iar Laurent Jacobelli, deputat RN și purtător de cuvânt al partidului, a declarat că Le Pen era într-o „dispoziție de luptă”.
Deturnare de fonduri europene
Le Pen și 24 de membri ai partidului, inclusiv nouă foști membri ai Parlamentului European și cei 12 asistenți parlamentari ai acestora, au fost găsiți vinovați de o schemă vastă, desfășurată pe parcursul mai multor ani, de deturnare a fondurilor Parlamentului European, prin utilizarea banilor destinați asistenților parlamentari europeni pentru a plăti în schimb angajații partidului din Franța.
Așa-numitul sistem al locurilor de muncă false a acoperit contractele asistenților parlamentari între 2004 și 2016 și a fost fără precedent ca amploare și durată, cauzând pierderi de milioane de euro din fondurile contribuabililor europeni, au spus procurorii.
Asistenții plătiți de Parlamentul European trebuie să lucreze direct pe probleme parlamentare la Bruxelles și Strasbourg, ceea ce judecătorii au constatat că nu a fost cazul.
Un cutremur politic
Le Pen își va putea păstra funcția actuală de deputată în parlamentul francez pentru Pas-de-Calais, dar nu va putea candida din nou la viitoarele alegeri parlamentare pe durata interdicției.
Presa franceză scrie că este puțin probabil ca apelul să fie judecat înainte de 2026, lăsând extrema dreaptă cu o perioadă prelungită de incertitudine cu privire la capacitatea lui Le Pen de a candida în cursa din 2027 – în timp ce alții își pregătesc campaniile.
Le Pen a candidat de trei ori la președinția Franței, ajungând de două ori în finala confruntării cu Emmanuel Macron.
Partidul său, RN a devenit cel mai mare partid din parlament după alegerile parlamentare anticipate din 2024. Ea a crezut că are cele mai mari șanse de a câștiga Élysée în 2027 pe o platformă împotriva imigrației.
Le Pen a declarat luna trecută că este nevinovată: „Nu am absolut niciun sentiment că am comis cea mai mică neregulă sau cel mai mic act ilegal”.
Partidul va trebui acum să decidă cine îi va lua locul în următoarea cursă prezidențială franceză. Jordan Bardella, 29 de ani, tânărul președinte al partidului, membru al Parlamentului European, este popular printre alegători, dar mulți consideră că are puțină experiență.
„Și Iisus Hristos a fost găsit vinovat”. Reacție vehementă, după condamnarea Marinei Le Pen
Le Pen critică judecătorii pe rețelele de socializare
Interviul acordat de Marine Le Pen televiziunii franceze TF1 s-a încheiat, dar aceasta și-a continuat criticile la adresa judecătorilor și pe rețelele de socializare.
Distribuind o înregistrare video din interviul său, ea a descris sentința instanței drept o „decizie politică” și a spus că aceasta a fost dată pentru a o împiedica să candideze la alegerile prezidențiale.
În vârstă de 29 de ani, popularul președinte al partidului de extremă-dreapta Adunarea Națională (Rassemblement National – RN) Jordan Bardella se vede propulsat ca potențial candidat la scrutinul prezidențial francez din 2027, după ce mentorul lui, Marine Le Pen, lidera formațiunii, a fost declarată ineligibilă de către instanța judiciară, comentează luni agenția France Presse.
Le Pen se declară „scandalizată” de decizie și proclamă: „Sunt nevinovată”
Decizia judecătorească de astăzi nu înseamnă că Marine Le Pen se va retrage din politică, a afirmat ea luni seară.
Insistând că nu este „demoralizată”, ea a adăugat că se simte „scandalizată de decizie”.
„Mă simt indignată”, a afirmat ea, în interviul acordat postului francez de televiziune TF1.
„Sunt nevinovată”, a subliniat Le Pen.
Le Pen: Voi cere „energic” accelerarea apelului
Marine Le Pen a mai declarat luni seară că va „lupta până la capăt”, în timp ce a fost întrebată despre potențialul ei înlocuitor.
Analiștii anticipează că Jordan Bardella are cele mai mari șanse să îi ia locul pe lista partidului, iar Le Pen îl descrie acum ca fiind „o forță minunată” pentru formațiunea ei.
Dar Marine Le Pen adaugă că nu va renunța încă și că se va angaja cât de „energic” poate ea într-un proces de apel.
Judecătorul a pronunțat o „decizie politică”, acuză Marine Le Pen
Marine Le Pen a acuzat instanța că a luat o „decizie politică” și afirmă că judecătorul a făcut o „greșeală”.
Într-un interviu acordat luni seară postului francez de televiziune TF1, ea a fost, de asemenea, întrebată de ce a părăsit tribunalul înainte de a auzi sentința judecătorului.
Ea a spus că „nu avea nevoie de mai mult”, deoarece „a înțeles ce se întâmplă”.
Curtea „a încercat în mod deliberat să mă împiedice” să candidez în 2027, a mai declarat Marine Le pen, referindu-se la următoarele alegeri prezidențiale programate în Franța.
Milioane de oameni din Franța vor fi „privați” de dreptul de a vota pentru favoritul lor la următoarele alegeri, a adăugat ea.
Rodolphe Bosselut, avocatul lui Marine Le Pen, a declarat că va solicita oficial ca apelul în cazul clientei sale să aibă loc înainte de 2027, anul următoarei curse prezidențiale în Franța.
Avocatul a mai declarat, în cadrul unui interviu acordat BFMTV, că Marine Le Pen a fost „șocată” de decizia instanței.
Bardella face apel la o „mobilizare pașnică” ca răspuns la „dictatura judecătorilor”
Președintele partidului de extremă-dreapta Adunarea Națională (RN), Jordan Bardella, tocmai a publicat un apel online la acțiune pentru susținătorii lui Marine Le Pen, cerându-le să semneze o petiție în sprijinul lui Le Pen și făcând apel la „o mobilizare pașnică” pentru apărarea politicianei, scrie The Guardian.
În petiția intitulată „Să salvăm democrația, să o susținem pe Marine”, partidul afirmă că „la fel ca mulți francezi, împărtășim convingerea că o parte a sistemului de justiție încearcă să triumfe acolo unde adversarii noștri au eșuat”.
„Interzicându-i lui Marine Le Pen să candideze la alegerile prezidențiale din 2027, ei încearcă să împiedice prin orice mijloace accederea ei la Palatul Élysée”, scrie în petiție.
Conform documentului, clauza imediată privind interdicția de a ocupa funcții publice este „un scandal democratic”, deoarece RN susține că, contrar hotărârii instanței din această dimineață, Le Pen rămâne „complet nevinovată”.
„Nu este doar Marine Le Pen care este condamnată pe nedrept: este democrația franceză care este executată. Nu mai este guvernul judecătorilor, ci dictatura judecătorilor, care dorește să împiedice poporul francez să se exprime”, se mai arată în textul petiției.
Partidul face apel „la o mobilizare populară și pașnică”, îndemnându-i pe susținători să „arate celor care vor să ocolească democrația că voința poporului este mai puternică!”.
„Întotdeauna ați putut conta pe Marine Le Pen, pe dorința ei de a vă apăra, pe patriotismul ei. Astăzi, ea se bazează pe voi”, mai scrie în petiție.
Musk denunță un „abuz al sistemului judiciar”
Multimiliardarul Elon Musk, aliat apropiat al președintelui american Donald Trump, denunță un „abuz al sistemului judiciar” după condamnarea lui Marine Le Pen, avertizând totodată că va exista „o reacție”.
„Când cei din stânga radicală nu pot câștiga prin vot democratic, ei abuzează de sistemul judiciar pentru a-i trimite la închisoare pe adversari. Acesta e modul lor standard de operare în întreaga lume”, a scris Elon Musk într-o postare pe rețeaua sa de socializare X.
Într-o altă postare, șeful Tesla și SpaceX a adăugat: „Va exista o reacție, la fel ca în cazul atacurilor juridice contra președintelui Trump”.
Donald Trump este primul președinte din istoria Statelor Unite care a fost oficial condamnat pentru o infracţiune penală, în dosarul Stormy Daniels.
Farage afirmă că Marine Le Pen a fost „anulată” din cauza unei „acuzații foarte false”
Nigel Farage afirmă că Marine Le Pen a fost „anulată” prin ceea ce a descris ca fiind „o acuzație foarte falsă”.
Liderul Reform UK, care se află în Kent pentru a face campanie înaintea alegerilor locale, a declarat la BBC că interzicerea lui Le Pen de a candida pentru o funcție publică este „o tendință”.
„În această țară avem nouă alegeri ale consiliilor locale pe 1 mai care nu vor avea loc și s-ar putea să nu aibă loc ani de zile”, a adăugat Farage.
„Iar în Franța, au anulat un candidat. Un candidat care, fără îndoială, ar fi câștigat următoarele alegeri prezidențiale franceze. Și știți ce, mi se pare o acuzație foarte falsă”, a mai spus politicianul britanic.
Farage a sugerat că partidele eurosceptice sunt țintite pe nedrept în astfel de acțiuni în justiție.
„Am fost în Parlamentul European timp de peste 20 de ani și am urmărit modul în care au fost folosiți banii publici”, a precizat el.
„Și se pare că singurele persoane pe care le-au urmărit vreodată (în justiție, n.r.) au fost partidele eurosceptice. Asta vă spune totul. Nu văd cum ar putea fi posibil ca singurii care au încălcat vreodată normele de finanțare ale UE să fie euroscepticii. Pur și simplu nu este posibil”, a mai susținut Farage.
Le Pen – „combativă” după condamnare, afirmă purtătorul de cuvânt al RN
Marine Le Pen rămâne „combativă”, potrivit unui purtător de cuvânt al partidului său, Adunarea Națională (RN).
Purtătorul de cuvânt Laurent Jacobelli, citat de presa franceză, a adăugat: „Am înțeles că sistemul este în fiebere și a vrut să împiedice întâlnirea dintre un candidat și alegători”.
„Putem vedea în mod clar că există o voință politică în spate și că ne aflăm cu mult peste prevederile legii”, a mai afirmat el.
Pe pagina sa de pe rețeaua de socializare X, Jacobelli a fixat în partea de sus a profilului său cuvintele: „31 martie 2025. RIP (rest in peace – in limba engleză, n.r.) la democratie en France” („Odihnească-se în pace democrația din Franța”).
Comentariile avocatului lui Le Pen nu sunt surprinzătoare, deoarece era de așteptat ca aceasta să conteste vehement decizia instanței.
Deși apelul ar suspenda pedeapsa cu închisoarea și amenda, acesta nu ar avea niciun impact asupra interdicției de a candida la președinție, care rămâne în vigoare. Acest lucru se datorează unui amănunt cheie al deciziei, cu privire la punerea imediată în aplicare a acestei interdicții.
Presa franceză scrie că este puțin probabil ca apelul să fie judecat înainte de 2026, lăsând extrema dreaptă cu o perioadă prelungită de incertitudine cu privire la capacitatea lui Le Pen de a candida în cursa din 2027 – în timp ce alții își pregătesc campaniile.
„Vom face apel”, a anunțat luni după-amiază avocatul lui Marine Le Pen.
Bruno Gollnisch, fostul număr doi al partidului RN, care, la fel ca Marine Le Pen, a fost condamnat la ineligibilitate imediată în cazul de deturnare de fonduri, a anunțat luni că va face apel împotriva deciziei tribunalului din Paris.
„Această hotărâre, care copiază practic cererile extravagante ale procurorului general, este inacceptabilă pentru mine”, a declarat Gollnisch într-un comunicat de presă.
Fostul om de încredere al lui Jean-Marie Le Pen în Frontul Național, Gollnisch a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare și unul sub supraveghere electronică, precum și la o amendă de 50.000 de euro și cinci ani de ineligibilitate cu executare imediată.
Contestând acuzațiile, despre care a spus că provin de la „adversari odioși”, Gollnisch a afirmat că Parlamentul European „nu a suferit niciun prejudiciu” și că „nu a existat nicio angajare fictivă” a unui asistent parlamentar.
Partidul lui Le Pen, condamnat la plata unei amenzi de 2 milioane de euro
Partidul Adunarea Națională (RN) a fost condamnat la plata unei amenzi de 2 milioane de euro și la confiscarea sumei de un milion de euro.
Alți 23 de inculpați au primit pedepse cuprinse între șase luni de închisoare cu suspendare și patru ani de închisoare – pedeapsa maximă aplicată lui Marine Le Pen – combinate, în funcție de caz, cu amenzi și perioade de ineligibilitate.
Un singur inculpat a fost achitat.
Salvini: „O declarație de război a Bruxelles-ului”
Un alt aliat al lui Le Pen, vicepremierul italian Matteo Salvini, a reacționat și el la decizia instanței.
„Cei care se tem de hotărârea alegătorilor își găsesc adesea liniștea în hotărârea instanțelor. La Paris, aceștia au condamnat-o pe Marine Le Pen și ar dori să o excludă din viața politică. Un film prost pe care îl vedem și în alte țări, cum ar fi România.
Cea împotriva lui Le Pen este o declarație de război a Bruxelles-ului, într-un moment în care impulsurile războinice ale lui von der Leyen și Macron sunt înfricoșătoare.
„Nu ne vom lăsa intimidați, nu ne vom opri: cu toată viteza înainte!”, a spus el.
„Democrația franceză este executată”, spune Jordan Bardella
„Astăzi, nu doar Marine Le Pen a fost condamnată pe nedrept: democrația franceză a fost executată”, a declarat luni Jordan Bardella, președintele Rassemblement National (RN) și protejatul lui Le Pen.
În cazul în care Le Pen nu va putea candida la prezidențialele din 2027, Bardella a fost vehiculat drept potențialul candidat al extremei-drepte franceze.
Lovitură dură pentru Le Pen
Marine Le Pen, găsită vinovată de deturnare de fonduri publice europene, a fost condamnată luni la patru ani de închisoare, dintre care doi ani sub supraveghere cu o brățară electronică, o amendă de 100.000 de euro și cinci ani de ineligibilitate, cu executare imediată.
În conformitate cu cererea procurorului, interdicția de a ocupa o funcție publică se aplică imediat, inclusiv în caz de apel.
În timp ce Marine Le Pen își păstrează mandatul de deputată de Pas-de-Calais, consecințele politice ale hotărârii sunt implacabile: în așteptarea unei decizii viitoare, la apel, ea nu va putea candida la nicio alegere pentru o perioadă de cinci ani, adică până după alegerile prezidențiale din 2027.
Le Pen conducea în sondajele de opinie pentru aceste alegeri prezidențiale.
Primarul din Perpignan, vicepreședinte al RN și fost deputat european, Louis Aliot, a fost condamnat la optsprezece luni de închisoare, dintre care șase luni sub supraveghere electronică, și trei ani de ineligibilitate, fără executare imediată însă – permițându-i să își păstreze funcția de primar al orașului, scrie Le Monde.
Condamnarea a venit în același dosar de deturnare de fonduri care o vizează și pe Le Pen.
Ungaria și Rusia critică decizia care o vizează pe Le Pen
Premierul maghiar Viktor Orbán a reacționat rapid la hotărâre, chiar înainte ca aceasta să fie pronunțată în întregime, exprimându-și solidaritatea cu Le Pen într-o postare pe rețelele sociale.
„Je suis Marine!”, a spus Orban.
Și Kremlinul a reacționat, deplângând „o încălcare a regulilor democratice”.
„Într-adevăr, din ce în ce mai multe capitale europene iau calea încălcării normelor democratice”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului său zilnic, ca răspuns la o întrebare privind condamnarea lui Le Pen.
În același timp, Peskov a descris hotărârea drept „o afacere internă a Franței”.
Le Pen, condamnată la ineligibilitate cu executare imediată
Marine Le Pen și opt eurodeputați ai partidului său, Adunarea Națională (RN), au fost găsiți vinovați luni de deturnare de fonduri publice.
Șefa RN a fost condamnată la ineligibilitate cu executare imediată, scrie AFP, care menționează că detaliile sentințelor individuale nu sunt încă disponibile.
Le Pen a părăsit tribunalul înainte de a afla întreaga sentință, scrie Le Monde.
Această pedeapsă înseamnă că Le Pen nu va putea ocupa funcții publice, dar rămâne de văzut pe ce perioadă va fi impusă această măsură – și dacă asta îi va afecta candidatura la prezidențiale din 2027.
Anul trecut, procurorii au cerut instanței să impună o pedeapsă de cinci ani de închisoare și o interdicție de cinci ani de a ocupa funcții publice.
Procurorii au cerut de asemenea ca politiciana să fie condamnată la o interdicție imediată de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de cinci ani, folosind o așa-numită măsură de „executare imediată (sau provizorie)” – ceea ce ar putea însemna ratarea candidaturii la alegerile prezidențiale din 2027.
„Executarea imediată” presupune că dreptul lui Le Pen de a ocupa o funcție publică rămâne suspendat, chiar dacă ea va face apel la sentință.
Judecătoare: „Nu a fost vorba de erori administrative, ci de deturnare de fonduri”
Le Pen, RN și mai mulți politicieni din partid au fost acuzați că au deturnat peste 3 milioane de euro din fondurile Parlamentului European pentru a plăti personalul de partid din Franța, care nu a lucrat niciodată la Bruxelles sau Strasbourg.
Inculpații au susținut că banii au fost folosiți în mod legitim, iar acuzațiile procurorilor definesc prea restrictiv atribuțiile unui asistent parlamentar.
Judecătoarea Benedicte de Perthuis a decis: „S-a stabilit că toate aceste persoane lucrau de fapt pentru partid, că eurodeputatul lor nu le încredințase nicio sarcină”.
„Investigațiile au arătat, de asemenea, că nu a fost vorba de erori administrative, ci de deturnare de fonduri în cadrul unui sistem pus în aplicare pentru a reduce costurile partidului”, a continuat magistrata.
Le Pen, care a stat în primul rând în instanță, a putut fi văzută clătinând ușor capul de la dreapta la stânga, sugertând un „nu”, în timp ce asculta judecătoarea.
Asistenți europarlamentari care nu au pus piciorul în clădirea parlamentului
Parlamentul European a estimat prejudiciul în cazul care o vizează pe Le Pen la 3,5 milioane de euro, a declarat avocatul instituției, Patrick Maisonneuve. RN a rambursat deja 1 milion de euro – ceea ce a insistat că nu este o recunoaștere a vinovăției.
Parlamentarilor europeni li se alocă fonduri pentru acoperirea cheltuielilor, inclusiv ale asistenților lor, dar ei nu trebuie să le folosească pentru finanțarea încrucișată a activităților de partid.
Oficialii RN au susținut că problema este că, spre deosebire de Parlamentul European, partidul francez înțelege în mod diferit rolul de asistent.
Potrivit procurorilor, situația este însă mai complicată. Anchetatorii au susținut că asistenții lucrau de fapt exclusiv pentru partid, în afara parlamentului.
Procurorii au mai spus că mulți dintre acești asistenți nu au fost în măsură să își descrie activitatea zilnică, iar unii nu și-au întâlnit niciodată presupusul șef europarlamentar și nici nu au pus piciorul în clădirea parlamentului.
O gardă de corp, o secretară, șeful de cabinet al lui Le Pen și un designer grafic ar fi fost printre cei angajați sub pretexte false.
Dovezi la dosar
Ancheta a conținut și mesaje potențial incriminatoare, potrivit AFP.
„Aș putea veni mâine la Strasbourg pentru a vedea cum funcționează o sesiune și pentru a o cunoaște pe Mylène Troszczynski, căreia îi sunt subordonată?” i-a scris Odoul lui Marine Le Pen în 2015 – la patru luni după ce și-a început contractul de asistent parlamentar al lui Troszczynski.
„Da, desigur”, a răspuns ea.
Mai multe persoane au depus mărturie cu privire la o reuniune din 2014 în cadrul căreia s-ar fi discutat despre o structură clară de înființare a unor „locuri de muncă false”.
Dovezile împotriva partidului includ contracte pentru perioade de doar o singură zi, cu scopul de a exploata indemnizațiile de cheltuieli.
Un mesaj al trezorierului partidului, Wallerand de Saint-Just, avertiza cu privire la finanțele dezastruoase, scriind: „Nu vom ieși din asta fără să facem economii semnificative datorită Parlamentului European”.